By Expedia Team, on December 9, 2015

Top 10 familiefun in Tirol

Tirol is met zijn 41 skigebieden dé bestemming voor veel wintersporters. Ook families met kinderen weten wel raad met de streek: er zijn tientallen Kinderlanden, pretparken, rodelbanen, kinderskischolen en off piste-activiteiten. Een vermakelijke top 10 voor het hele gezin.

### 1. Leren skiën in een Kinderland

Kleintjes die hun eerste uurtjes op de ski’s doorbrengen, zullen geen betere plek vinden. Tirol barst van de skischolen waar Nederlandstalige kinderskilessen worden aangeboden, en oefenweides waar kids ongestoord hun gang kunnen gaan. Daarnaast zijn er tientallen Kinderlanden voor uren sneeuwpret. Bijvoorbeeld Kinderschneealm (1) in het plaatsje Serfaus. In dit Kinderland kunnen kleintjes skiën én spelen, terwijl hun ouders in hangmatten van het zonnetje genieten. Er zijn ook speciale kinderrestaurants om te lunchen, en mascotte Murmli vermaakt jong en oud.

### 2. Zwemmen en ravotten

In Tirol zijn diverse zwembaden voor een dagje plezier buiten de piste. Een van de grootste is Alpenbad Leutasch (2) in het plaatsje Leutasch. Dit waterparadijs bestaat uit meerdere binnen- en buitenzwembaden, waarvan sommige lekker rustig en andere speciaal voor spelende kinderen. Ook zijn er glijbanen, is er een grote speelplaats en zijn er watervaldouches, bubbelbadbanken en sauna’s. Kortom: het hele gezin vermaakt zich hier opperbest.

### 3. Tocht op de slee

Voor het echte wintersportgevoel hoef je echt niet op de latten te staan of de halfpipe op te zoeken. Kruip met het hele gezin in een slee onder een dekentje en laat je voorttrekken door prachtige paarden. Glijden over de witte vlaktes met niets dan het geluid van paardenvoetjes in de zachte sneeuw is een ervaring om nooit meer te vergeten. Onder andere bij Alpen Adventures (3) in Kirchdorf kun je een arresleetocht boeken.

Tirol_Family_ski_Flickr.jpg

Op de latten staan in Tirol is een belevenis voor jong en oud. Foto door Sonja und Jens onder licentie CC BY-SA 2.0

### 4. Reisje langs de mijn, mijn, mijn

Helm op, het treintje in en gaan met die banaan! Een ritje door de beroemde zilvermijn Schwazer Silberbergwerk (4) in Schwaz is een spannend uitje voor jong en oud. In een treintje én te voet word je door de mijn geleid en zie je hoe het mijnwerk er in de Middeleeuwen aan toe ging. De tour duurt 90 minuten. Vergeet geen hilarische foto van elkaar te maken met die mijnhelmen op!

### 5. Rodela-hi-ti

Zoef! Daar gaan ze, de berg af. Kids zijn gek op rodelen. In Tirol ligt meer dan 750 kilometer aan rodelbanen. Kies met de kleintjes voor eenvoudiger banen. Rodelbaan Adelhorst (5) is bijvoorbeeld een korte baan. Hier bevindt zich ook restaurant Gasthof Adelhorst (6), waar je voor of na het sleeën iets te eten en drinken kunt nuttigen. Nog zo’n gezinsfavoriet: natuurrodelbaan Bacheralm (7) bij de plaats St. Johann. Deze baan is verlicht als het donker is, waardoor je er ook na het eten een tochtje op kunt maken. Elke zaterdag is er live muziek.

### 6. Spelen in HappyHopp

Glijbanen, ballenbakken, springkussens, klimtoestellen, trampolines, een elektrische kinderkartbaan: in HappyHopp (8) hebben kinderen de dag van hun leven. Dit immens grote indoor speelparadijs in Vomp biedt een welkome afwisseling voor de koude dagen in de sneeuw. Terwijl de kleintjes apekooien, heb jij even rust met een boek en een warm drankje. Na het spelen kunnen jullie met z’n allen neerstrijken in het self service-restaurant.

### 7. Schaatsplezier

Geen winter zonder de ijzers onder te binden. Goed nieuws: er zijn schaatsbanen te over in Tirol, de ene nog mooier dan de andere. Op de schaatsbaan Panorama Badewelt (9) in St. Johann schaats je bijvoorbeeld met zicht op de prachtige besneeuwde bergtoppen. Wil je je kinderen laten wennen aan de schaatsen, dan kan dat hier ook prima. De baan is zo groot dat je genoeg ruimte voor jezelf en je gezin kunt creëren.

Tirol_Family_castle_Flickr.jpg

Bezoek een echt kasteel! Foto door Allie_Caulfield onder licentie CC BY-SA 2.0

### 8. Dagje kasteel

Vertel de kids dat jullie naar een kasteel gaan, en ze zijn meteen dolenthousiast. Bezoek het kasteel Burgenwelt Ehrenberg (10) in de plaats Reutte voor een reis door de tijd. Het slot is al zevenhonderd jaar oud, maar bij binnenkomst stap je direct de Middeleeuwen binnen. In veertien verschillende ruimtes beleef je alles zoals het er toen aan toe ging. Kinderen kunnen een eigen route maken en daarmee een oorkonde verdienen. Daarnaast zijn er een speelplaats en een betoverd bos.

### 9. Aan de boemel

Doe eens gek en maak een interactief boemelritje met de Wichtelexpress. Dit treintje vertrekt vanaf het Wichtelpark, aan de rand van Sillian in Oost-Tirol, en maakt een aantal avontuurlijke stops in het berglandschap. Zo kun je goud winnen op de Wonky Tony-rivier en uren doorbrengen op een Autodrome voor de allerkleinsten.

### 10. De kerstmarkt op

In Tirol weten ze wel hoe ze kerst moeten vieren. In de aanloop naar de feestdagen schieten de kerstmarkten als paddenstoelen uit de grond. Ga bijvoorbeeld naar Mayrhofen, waar de kleintjes in Gnome’s Bakehouse kerstkoekjes kunnen bakken en waar – wat een verrassing! – de heilige St. Nicholas op 6 december arriveert. Ook fantastisch: de kerstmarkt in Kufstein. Kinderen kunnen er in draaimolens zitten en leuke treinritjes maken, begeleid door catchy kerstmuziek.

### Overnachten

In Tirol slaap je nooit ver weg van de piste. Sommige slaappplekken liggen zelfs op loopafstand van de afdalingen, maar je kunt er ook voor kiezen om in de buurt van een van de speelparadijzen te overnachten of in de pittoreske wintersportdorpjes. Zoek bijvoorbeeld een hotel in St. Johann, Schwaz of Serfaus of kies voor een vakantiehuis in Tirol.

### Top 3 gezins-uitjes

December: Kids-theater, toneel in Oberlandsaal speciaal voor de kleintjes.

Februari: Kids Snow Festival, poppentheater, schmink, een goochelaar en muziek: een walhalla voor kinderen in het plaatsje Hochoetz.

Maart: Ganghoferlauf & Mini Ganghoferlauf, langlaufwedstrijd voor alle leeftijden in Leutasch, met daaromheen veel muziek en gezelligheid.

### Opgepast

Bijna alle wintersportplaatsen in Tirol bieden een mogelijkheid om de allerkleinsten onder te brengen terwijl jij je op de ski’s vermaakt. En dat vinden ze nog geweldig ook! Bij het bergstation Brandstadl in Scheffau bevindt zich bijvoorbeeld Bobos Mini Club. Hier kunnen kinderen van een tot vier van zondag t/m vrijdag meedoen aan een dagelijks programma vol leuke activiteiten. Jij kunt ze met een gerust hart achterlaten én ze hebben de tijd van hun leven. Dubbel zo handig dus!

### Eten & drinken

Tirolers gaan prat op hun lokale producten, en met een reden. Het eten is er altijd heerlijk vers en van goede kwaliteit. Favorieten voor jong en oud zijn bijvoorbeeld de Tiroler bergpasta met appelmoes van gebakken appel, de kwarkgratin en de vanillekoekjes. Lokale specialiteiten eet je bijvoorbeeld bij het kindvriendelijke restaurant Gampe Thaya (11) in Sölden. Maar je kunt in de streek maaltijden uit alle windstreken bestellen. Smul bijvoorbeeld van een pizza in Villa Masianco (12) in St. Johann.

### Contacten

1. Kinderschneealm: Gänsackerweg 2,6534 Serfaus, +43 54766239
2. Alpenbad Leutasch: Weidach 275, 6105 Leutasch, +43 52146380
3. Alpen Adventures: Innsbrucker Str. 17, 6382 Kirchdorf, +43 6769192611
4. Schwazer Silberbergwerk: 6130 Schwaz, +43 5242723720
5. Rodelbaan Adelhorst: Vilsalpseestraße 1, 6675 Tannheim, +43 567562200
6. Gasthof Adelhorst: Haller13, 6672Nesselwängle, +43 56758224
7. Bacheralm: Poststraße2, 6380St. Johann, +43 5352633350
8. HappyHopp: Mooswinkl 7, 6134 Vomp, +43 524264703
9. Panorama Badewelt: Pass-Thurn-Straße 3, A – 6380 St. Johann, +43 535262625
10. Burgenwelt Ehrenberg: Ehenbichl, 6600 Reutte
11. Gampe Thaya: Gampealm 1, 6452 Sölden, +43 6642400246
12. Villa Masianco: Speckbacherstrasse 30, 6380 St. Johann, +43 535264630″