Kerkrade

Reisgids
Kerkrade inclusief interieur
Leer over de lokale mijnbouwgeschiedenis, proef Duitse specialiteiten en bezoek een dierentuin, kasteel en een 900 jaar oude abdij in dit kleine Limburgse plaatsje.

Hoewel Kerkrade ooit een mijnbouwstadje was, zijn er vandaag de dag allerlei andere culturele en historische attracties te vinden. Ga tijdens je stadsbezoek langs in het moderne GaiaZOO en Discovery Center Continium, naast de 900 jaar oude abdij Rolduc en het 14-eeuwse Kasteel Erenstein.

Door de ligging van Limburg tussen Duitsland en België is de provincie door de eeuwen heen in verschillende handen geweest, zoals van de Spanjaarden, Fransen en Belgen. Kerkrade hoorde vroeger bij het Duitse Herzogenrath. Het Congres van Wenen besloot uiteindelijk Herzogenrath in tweeën te splitsen, waarbij binnen de Nederlandse grens de nieuwe plaats Kerkrade ontstond. De invloeden van de verschillende heersers door de jaren heen hebben allerlei sporen achtergelaten in de moderne architectuur en de cultuur van de plaats.

Nadat de grenzen waren bepaald, ging de 900 jaar oude abdij Rolduc, de rustplaats van vele Limburgse hertogen, bij Kerkrade horen. Vandaag de dag is er een hotel en congrescentrum in de abdij gevestigd, waar je kunt overnachten en genieten van de lokale gastvrijheid. Voor een zeer informatief bezoek kun je een rondleiding met gids van de oude abdij nemen.

Veel van de historische panden in Kerkrade zijn tegenwoordig accommodaties. Zo is er een hotel in het 14e-eeuwse Kasteel Erenstein gevestigd. De twee middeleeuwse vleugels werden als eerste gebouwd, met een kapel. Vervolgens werd er langzaamaan een boerentuin gebouwd om het binnenhof te sluiten. Tegenwoordig grenst het kasteel aan het GaiaZOO, een mooie dierentuin waarin dieren te zien zijn in een imitatie van hun natuurlijke omgeving. Enkele buren van het kasteel zijn hierdoor nijlpaarden, leeuwen, apen, giraffen en meerkatten.

Bezoek het Discovery Center Continium voor info over welke technieken in de 18e en 19e eeuw gebruikt werden in de mijnbouwindustrie en hoe deze methoden sindsdien zijn veranderd. De nadruk op nieuwe, duurzame energie en technologieën is zowel interessant voor jonge wetenschappers als volwassenen.

Hou je van fietsen en avontuur? Volg dan de Grünroute naar België of Duitsland. Onderweg kom je langs meerdere regionale natuurparken, musea en historische industriegebouwen. Ook kun je de Grünmetropole route volgen als je met de auto bent.

Bezoek het hoofdplein van Kerkrade, Markt, voor een glas wijn en hapje eten, of trakteer jezelf op het Restaurant Kasteel Erenstein.

Abdij Rolduc
Abdij Rolduc
3.5 out of 5
Heyendallaan 82, Kerkrade, Limburg
De prijs is € 56 per nacht van 14 jul. tot 15 jul.
€ 56
per nacht
14 jul. - 15 jul.
Verblijf in Kerkrade bij dit hotel met 3,5 sterren. Geniet van voorzieningen als gratis wifi, gratis parkeerplaatsen en ontbijt. Uit onze beoordelingen blijkt ...
7,8/10 Good! (268 beoordelingen)
"alles was perfect en die omgeving echt mooi is. goed ontbijtbuffet en vriendelijk staff. jammer dat de lift buiten gebruik was"

Beoordeeld op 27 apr. 2024

Abdij Rolduc
Fletcher Hotel Restaurant Parkstad-Zuid Limburg
Fletcher Hotel Restaurant Parkstad-Zuid Limburg