Litouwen

Reisgids
Gediminotoren toont een zonsondergang en een kasteel

Deze Baltische natie is een land vol middeleeuws en Sovjet erfgoed, maar staat ook garant voor ontspannen strandvakanties, waar je al snel het onaangename verleden kunt vergeten.

Na zeven eeuwen als een rijke handelsnatie, bracht Litouwen de 20e eeuw door onder het bewind van de Nazi's en de Sovjetunie. Het land dreef boven en werd een van de eerste voormalige Sovjetnaties die zijn onafhankelijkheid uitriep en toetrad tot de Europese Unie. Echter, het gezicht van Litouwen was voor eeuwig veranderd, met middeleeuwse steden die hun muren moesten delen met forten uit het Sovjettijdperk. Breng een bezoek en zie de mix van middeleeuwse en Russische grandeur, een bosrijk platteland en drukke Baltische resorts.

De hoofdstad Vilnius bevat een indrukwekkende collectie van historische gebouwen. De uitgebreide oude stad met zijn klinkerstraten beschikt over een verzameling indrukwekkende kastelen en kerken. De Kathedraal van Sint-Stanislav en Sint-Vladislav is een helderwitte neoklassieke kerk, terwijl de 16e-eeuwse Kerk van Sint-Anna een goed bewaard gebleven gotisch bouwwerk is met rode bakstenen torens. Neem de kabelbaan naar de Gediminas-toren boven op een heuvel en profiteer van het uitzicht over het middeleeuwse stadscentrum.

Verken de Litouwse steden om artefacten uit de 20e eeuw te ontdekken. Een van de vreemdste bezienswaardigheden is het Grūtas Park in Vilnius, gevuld met opzichtige Sovjetbeelden. Sta naast de grote versies van Lenin en Stalin wanneer je door het park wandelt. Ga naar de randstad van Kaunas, de op één na grootste stad van Litouwen, om in het Negende Fort meer te leren over de donkere geschiedenis van Litouwen. De museumstukken van het complex zijn verdeeld op basis van zijn periodes als Nazikamp en als transitpunt voor de gevangenen van het Stalinregime.

Ga voor plezier naar de Baltische kust van Litouwen. Van juni tot september wordt de badplaats Palanga bezocht door vakantiegangers die er op het lange strand komen uitblazen. Ga naar het zuiden en bezoek de stad Klaipėda, de toegangspoort tot de 100 km lange Koerse Schoorwal. Deze zanderige landtong is op sommige plekken amper 500 meter breed. Het heeft een fietspad langs de stranden en duinen.

Litouwen is bereikbaar via de Internationale Luchthaven van Vilnius. Als alternatief kun je de Baltische veerboot van Zweden en Duitsland nemen om je verblijf aan te vangen met een glimp op de prachtige kust van Litouwen.

Populaire steden in Litouwen

Trakai
Trakai
Staat bekend om Meren, Spa's en Bowlen
Ontsnap naar het romantische Trakai! Geniet hier optimaal van de meeruitzichten, het kasteel en de tempels.

Redenen voor een bezoekje

  • Kasteel van Trakai
  • Kasteel op het Schiereiland Trakai
Neringa
Neringa
Staat bekend om Bossen, Zwemmen en Fietsen
Neringa ligt op je te wachten. Geniet hier van de bossen, de kustligging, de stranden en meer!
Druskininkai
Druskininkai
Staat bekend om Museums, Kunst en Culturele activiteiten
Breng een bezoek aan Druskininkai! Geniet van de musea, de kunst en de livemuziek.
Plungė
Plungė
Staat bekend om Natuurparken en Museums
Gek van parken en musea? Plan dan een reis naar Plungė!
Mazeikiai
Mazeikiai
Staat bekend om Natuurparken, Monumenten en Winkelen
Leer Mazeikiai goed kennen en geniet van de parken, de monumenten en meer!
Anyksciai
Anyksciai
Staat bekend om Natuur, Natuurparken en Monumenten
Zet Anyksciai op je lijstje! Ontdek de natuur, de monumenten, de musea en meer.

Litouwen

Kies twee of meer items en bespaar op je reis: