Bij de naam Parma denk je natuurlijk meteen aan Parmezaanse kaas, maar deze prachtige stad heeft nog veel meer te bieden dan alleen kaas. Parma is een van de meest welvarende steden van Italië. Langs de mooie straten en aan de pleinen vind je vele historische gebouwen en fantastische restaurants. Geniet van heerlijke gerechten met de lokale ham en kaas, bekijk indrukwekkende Italiaanse kunst en luister naar klassieke muziek in prachtige operagebouwen.
Vele paleizen en kerken in Parma zijn tussen de 16e en 18e eeuw gebouwd, toen de machtige familie Farnese over de stad regeerde. Hoewel Parma tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd raakte, zijn de meeste van deze renaissancegebouwen opmerkelijk goed bewaard gebleven.
Bestudeer prachtige fresco's geschilderd door de beroemde Italiaanse maniëristische kunstenaar Girolamo Francesco Maria Mazzola, die beter bekend staat als Parmigianino, in de 16e-eeuwse Basilica di Santa Maria della Steccata. Bekijk kostbaarheden in de 12e-eeuwse Duomo, waaronder het schilderij Assunzione della Vergine in de achthoekige koepel van de kathedraal. Kom even helemaal tot rust in de elegante tuinen van het Parco Ducale, met serene wandelpaden, rustgevende fonteinen en keurig onderhouden gazons.
Je ontdekt nog meer meesterwerken uit Parma in de Galleria Nazionale, een paleis uit de 16e eeuw dat ooit eigendom was van de familie Farnese. Enkele hoogtepunten zijn La Scapigliata van Leonardo da Vinci en Correggio's Madonna della Scodella, waarop Josef en de Heilige Maagd Maria liefdevol kijken naar het kindje Jezus.
Je mag ook de Battistero zeker niet vergeten. Deze doopkapel beschikt over een opvallende combinatie van romaanse en gotische architectuurstijlen. De bouw van de Battistero werd gestart in 1196. De kenmerkende wit-roze banden van marmer symboliseren de reinheid en het bloed van Christus. Neem binnen in de doopkapel een kijkje bij de 13e-eeuwse fresco's waarop de jaargetijden en sterrenbeelden staan afgebeeld.
Ga niet weg uit Parma zonder te proeven van de unieke en smakelijke plaatselijke keuken. Enkele beroemde specialiteiten uit Parma zijn parmaham, oftewel prosciutto, en Parmezaanse kaas. Proef een combinatie van de twee als antipasto of probeer de met prosciutto gevulde pasteitjes van een van de lokale bakkerswinkels.
Parma ligt ongeveer 28 kilometer ten noordwesten van Reggio. Je kunt de stad bereiken met de trein vanuit Bologna, Piacenza, Modena of Milaan.