Alhoewel Canada wellicht niet de eerste bestemming is die in je op komt bij het boeken van een wintersportvakantie, moet je een reis naar dit bijzondere land in de winter zeker eens overwegen. De Campagne Powder (een bepaalde soort stuifsneeuw die alleen in de Rocky Mountains gevonden wordt), de uitdagende pistes en gemoedelijkheid van de Canadezen nodigen zeker uit tot het maken van een winterse reis naar Canada.

Whistler, British Columbia

De meest bekende wintersportplaats in West-Canada is natuurlijk Whistler. In 2010 werden hier de Olympische Winterspelen gehouden en dat is niet voor niks. Whistler Mountain en Blackcomb Mountain behoren tot de meest uitdagende skigebieden van British Columbia en er kan hier bijna het hele jaar door geskied worden. Maak in Whistler zeker een rit met de Peak 2 Peak gondel, de eerste skilift ter wereld die twee bergen door middel van een kabel aan elkaar verbindt.

Foto: werner22brigitte, CC0 1.0

Banff & Lake Louise, Alberta

In de zomer staat Banff National Park bekend om zijn felblauwe meren, in de winter om de fenomenale sneeuwcondities. Liefhebbers van de perfecte poedersneeuw gaan skiën in het gebied rondom het mondaine Banff en gemoedelijke Lake Louise. De zogeheten Tri-Area bestaat uit Mt. Norquay, The Lake Louise Ski Resort en Sunshine Village, en je kunt hier dus bijna dagelijks in een ander gebied gaan skiën.

Foto: werner22brigitte, CC0 1.0

Jasper, Alberta

In het noordelijker gelegen Jasper is het minder druk maar zeker niet minder indrukwekkend. Je komt hier niet alleen om te skiën maar ook om te genieten van de bijzonder mooie omgeving. Maak een icewalk in de bevroren Maligne Canyon of trek erop uit met een paar sneeuwwandelschoenen. Het Marmot Basin skigebied staat erom bekend de droogste, natuurlijke poedersneeuw van de Rockies te hebben en trekt hierdoor jaarlijks skifans uit de hele wereld.

Foto: brigachtal, CC0 1.0

Big White, British Columbia

Wie skiën wil combineren met diverse andere winterse activiteiten, kan prima terecht in het Big White Ski Resort, in het hart van British Columbia. Je kunt hier niet alleen skiën maar bijvoorbeeld ook schaatsen, snowtuben of ijshockeyen. Het gebied is minder groot dan bijvoorbeeld Whistler en hierdoor ook een stukje aantrekkelijker geprijsd dan de meeste andere wintersportgebieden in West-Canada.

Foto: Thaie, CC0 1.0

Mont Tremblant, Quebec

Om te skiën in Canada hoef je niet per se naar het westen; in Oost-Canada kan je als liefhebber van wintersport ook prima terecht. Mont Tremblant ligt in het hart van het Algonquin gebied, op korte afstand van wereldsteden als Montréal en Quebec City. Naast skiën kun je hier diverse andere winterse activiteiten beoefenen zoals het maken van een hondensledetocht of je kunt je reis verlengen met een overnachting in het bijzondere ijshotel bij Quebec City.

Foto: Peter Dutton, CC BY 2.0