Niet voor niets wordt onze hoofdstad, met al zijn grachten, wel het Venetië van het noorden genoemd - Amsterdam is gemaakt voor romantische avonturen...

De grachten, de bloemenmarkten, de parken, de musea em de intieme cafeetjes, wat wil je nog meer, voor een romantisch weekend met zijn tweeën? Laat je meevoeren door de magie van Amsterdam.

DAG 1

Hand in hand langs de grachten

Je romantische weekend Amsterdam begint in de grachtengordel, vol herinneringen aan deGouden Eeuw. Droom weg bij de gloed van de opkomende zon op het water en de weelderige koopmanshuizen daar omheen, terwijl de stad langzaam ontwaakt.

Op de Bloemenmarkt is het moeilijk om de verleiding van de kleuren en geuren te weerstaan. Hier staan bloemen in alle soorten en maten te pronken. Bied je lief een boeketje aan, en je romantische weekend kan nu al niet meer stuk.

Canal-Ring-28357.jpgPrinsengracht

Slenteren door de Pijp

De Pijp is een echte woonwijk, waar mensen van alle leeftijden en uit alle windstreken leven en bij elkaar komen op de grootste openluchtmarkt van Europa: de Albert Cuyp. Natuurlijk is hier van alles te eten. Wil je het Hollands houden, koop dan wat kaas of een haring bij een kraam. Liever even zitten? Bij restaurant Mamouche geniet je van heerlijke Frans-Marokkaanse gerechten - in een gezellige en romantische sfeer. Probeer de tajine met lamsvlees!

Samen wandelen in het Vondelpark

In het Vondelpark, met zijn verstilde vijvers, oude bomen en romantische bruggetjes, komt heel Amsterdam samen zodra de zon gaat schijnen. Overal klinkt gedempt gepraat en zachte muziek, mensen genieten van een picknick of liggen lekker te zonnebaden op de gazons...een heerlijk plekje om even uit te rusten middenin de stad.

Wil je haar of hem echt verrassen? Een aanzoek doen? Of gewoon een geweldig moment beleven? Daarvoor ga je omhoog, naar de 23e verdieping van het Okura Hotel. Daar, bij het chique Twenty Third bewonder je het adembenemende uitzicht met een glas champagne, of een strawberry daiquiri in de hand. En natuurlijk proosten jullie dan op elkaar en op het prachtige Amsterdam.

Voor een romantisch etentje ga je vervolgens naar The French Café, waar de sfeer intiem is en de geflambeerde gamba's goddelijk smaken.

DAG 2

Cultuurbad op het Museumplein

Ontbijten bij De Taart van m'n Tante is een feest voor al je zintuigen. Je zit te midden van vrolijke kitsch en proeft de geurige, kleurige taarten, die altijd vers gebakken zijn. Een verrukkelijk begin van je dag.

En dan dompelen jullie je onder in de cultuur die het Museumplein te bieden heeft. In het Rijksmuseum krijg je acht eeuwen Vlaamse en Hollandse meesters voorgeschoteld. Bij het Van Gogh Museum herontdek je het genie van een van onze beroemdste schilders. En bij het Stedelijk Museum, met zijn vernieuwde entreegebouw (ook wel 'de badkuip' genoemd) word je opnieuw verliefd, dankzij de werken van Cézanne, Mondriaan, Chagall, en vele anderen.

Daarna is het heerlijk bijkomen bij Café De Jaren, met een drankje en de traditionele soep van de dag, dicht bij elkaar op het drijvende terras in de Amstel.

Rijksmuseum-28283.jpgRijksmuseum

Wandelen door de Jordaan

Dan loop je door, in de richting van de Jordaan. Ooit was dit een wijk van ambachtslieden, nu hebben kunstenaars en intellectuelen hier een plek gevonden.

Maar eerst duw je op het Spui nog een poortje open. Ineens sta je op een van de stilste plekjes van Amsterdam, het Begijnhof. De drukte van de stad lijkt hier ver weg, het is een plek van bezinning. Geen wonder dat hier in de twaalfde eeuw de vrouwen van een semi-religieuze orde, de Begijnen, zich terugtrokken. En nog steeds wonen er alleen vrouwen in dit hofje.

Voor de lekkerste appeltaart van Amsterdam ga je naar Winkel 46. Of heb je liever een cocktail? Ga dan naar Suzy Wong, dat met zijn warme sfeer doet denken aan de Moulin Rouge. Nog één keer drinken jullie op Amsterdam. En natuurlijk op elkaar.

Romantischer dan Venetië!

De grachten, de bruggen, de bootjes, de historische gevels en de bomen langs de waterkant, dat alles maakt Amsterdam superromantisch. Niet voor niets wordt de stad 'het Venetië van het noorden' genoemd. Maar dat is niet terecht. Amsterdam heeft 165 grachten en ruim 1200 bruggen. Meer dan Venetië...

Amsterdam beschreven door Deborah Moggach

Tulpenkoorts het boek van Deborah Moggach beschrijft Amsterdam aan het begin van de 17eeeuw. Rijke kooplieden laten zichzelf op het doek vereeuwigen. Zo ook de oudere Cornelis Sandvoort en zijn mooie vrouw Sophia. De schilder die de opdracht krijgt om Sophia's portret te maken raakt in de ban van haar schoonheid. De aantrekkingskracht blijkt wederzijds...

Amsterdam in het kort

Beste tijd om te gaan

Profiteer van de zachte lente en de frisse zomer om hand in hand eindeloos door de stad te slenteren.

Vervoer

Te voet of natuurlijk op de fiets! Of, wellicht, romantischer: huur eentandem!

Tram, bus en metro rijden van 06.30 uur tot 00.30 uur. Tussen 00.30 uur en 06.30 uur rijden er nachtbussen. Met de Amsterdam City Card voor 24 of voor 48 uur kun je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad en krijg je toegang tot veel attracties. Ze zijn te koop bij kaartautomaten of bij verkooppunten van het GVB.

Slapen

In de Jordaan vind je verschillende romantische hotelletjes. En ook de De Pijpheeft intieme hotelste bieden.

Eten

Twenty Third: Okura Hotel, Ferdinand Bolstraat 333 (de Pijp)

De Taart van m'n Tante: Ferdinand Bolstraat 10 (de Pijp)

Café De Jaren: Nieuwe Doelenstraat 20-22 (Centrum)

"Ik vaar graag met mijn bootje door de grachten. Vanaf het water ziet de stad er heel anders uit. Magisch."

De beroemde ontwerper Marcel Wanders koestert een onvoorwaardelijke liefde voor Amsterdam. De stad die zoveel Hollandse meesters heeft geïnspireerd, is nog even prachtig als vroeger en nog steeds geliefd onder kunstenaars.

Top 4 romantische evenementen

April: Koningsdag

Juni: Holland Festival

September: Bloemencorso's op verschillende plekken in en om de stad

December: Nieuwjaar, feest en veel vuurwerk!