Hand in hand door de Brusselse parken slenteren of genieten van de Brusselse zoetigheid... de Belgische hoofdstad is een stad voor geliefden! Brussel is rijk aan cultuur, maar ook aan groen en chocola... Kom een weekend naar deze stad en proef de smaak van de liefde.

DAG 1

Bloemen en lichtjes

Geen betere plek om je romantische weekend Brussel te beginnen dan hier: op de Grote Markt. Overal om je heen zie je de romantische krullen van de prachtige oude gebouwen. Let vooral op het Koningshuis en het Stadhuis, want dat zijn prachtige voorbeelden van de Vlaamse Renaissancestijl. Misschien heb je geluk: elk even jaar wordt hier in de zomer een gigantisch bloementapijt aangelegd: dan duizelt het je van de geuren en kleuren. En 's winters zijn de geuren en kleuren weer heel anders, want dan kun je hier over de romantische Kerstmarkt flaneren.

De kleren van Manneken Pis

Wil je meer weten over de geschiedenis van Brussel, ga dan naar het Stadhuis, wat daar is het museum van de stad gevestigd. Hier kun je ook de complete garderobe bekijken van... Manneken Pis. Dat blote beeldje wordt namelijk bij speciale gelegenheden aangekleed en bezit wel 883 kledingstukken! En nu je zijn kleren hebt gezien, wil je vast ook het Manneken zelf even gedag zeggen: het staat hier vlakbij op het Sint-Jacobsplein.

Place Royale.jpgKoninklijk paleis door Tourism Media

Kunst en chocola

Even zitten en genieten van een typisch Belgische lekkernij: een wafel of een paar bonbons. Brussel is de hoofdstad van de chocola en het wemelt er dan ook van de bonbonwinkels. Een van de beste is MaisonWitamer aan de Grote Zavel. Deze chocolatier bestaat al meer dan honderd jaar en mag zich hofleverancier noemen. Kan het romantischer?

Nog nagenietend slenter je vervolgens door de magische sfeer van het Warandepark, een paradijsje middenin de stad. Voor je het weet sta je bij het Koninklijk Paleis.

Dol op moderne kunst? In het Academiepaleis vind je de 'Bozar', oftewel het Museum voor Schone Kunsten.

Pure liefde in Brussel

Na al die indrukken zijn jullie vast wel toe aan een half uurtje pure ontspanning - letterlijk! Laat je masseren met... chocola. Dat kan bij verschillende instituten in de stad en naar het schijnt raak je zo nog extra in the mood for love.

Zoek je daarna een romantisch plekje om te eten, ga dan naar restaurant Malte, in het Sint-Gilliskwartier.

DAG 2

Naar de markt

In de Marollen ontdek je het ware volkskarakter van Brussel. Hier wordt elke dag op de Vossenmarkt de gezellige Vlooienmarkt gehouden. Je kunt er eindeloos snuffelen naar curiosa op elk gebied. Zoek je daarna een plekje voor de lunch, ga dan bijvoorbeeld naar de Sint-Gorikshallen. Dit is een oude overdekte markt, met veel restaurantjes en kraampjes waar je uit allerlei heerlijkheden kunt kiezen.

botanic-garden.jpgKoninklijke serres van Laeken

Slenteren door het Jubelpark

Een van de grootste en mooiste parken van Brussel is het Jubelpark. Het is in 1880 aangelegd door koning Leopold, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de staat België. Een oase van groen en rust, vlak bij het hectische Europese kwartier.

Nu je toch in Brussel bent, ga je ze natuurlijk bekijken: de zilveren bollen van het beroemde Atomium. Het is in 1958 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling en vanaf het hoogste punt heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Weer terug op aarde ga je op zoek naar nog een andere prachtige plek: het Park van Laken. In dit enorme park vind je gebouwen in Aziatische stijl, maar ook het Paleis van Laken, waar je kunt ronddwalen in de Koninklijke Serres.

En dan is je romantische weekend Brussel bijna voorbij en neem je afscheid van de stad bij het gezellige restaurant Bleu de toi. De naam zegt genoeg... Dit oude Brusselse pandje is de ideale plek voor een romantisch tête à tête. En misschien zelfs voor dé vraag...

Lijkt het je romantische om Brussel samen op de fiets te verkennen? Hier vind je de beste tips!

Belevenis in het Bozar

Het Brusselse Museum voor Schone Kunsten is alleen al een bezoek waard omdat het zo'n bijzonder gebouw is. Het werd aan het eind van de jaren twintig ontworpen door de bekende art-deco-architect Victor Horta. Hij wilde kunst en cultuur toegankelijk maken voor iedereen en tegelijkertijd recht doen aan de architectuur van de oude stad. Zo ontstond dit paleis, als verbinding tussen het hoge en het lage deel van Brussel. Je vindt er alle kunstdisciplines bij elkaar, van schilderkunst tot film en literatuur. Dit is dan ook geen gewoon museum; het is een 'natuurlijke belevenis', volgens directeur Paul Dujardin.

Brussel door de ogen van Jan Bucquoy

Geen betere film om Brussel te leren kennen dan La vie sexuelle des Belges 1950-1978 van regisseur Jan Bucquoy. De film kwam uit in 1994 en won meteen de prijs voor de beste Belgische film. Het is sindsdien een ware cultfilm geworden, over een jonge schrijver die in Brussel zijn geluk komt beproeven. Natuurlijk beleeft hij de nodige liefdesavonturen, tegen de achtergrond van deze romantische hoofdstad.

Brussel in het kort

Beste tijd om te gaan

Liefst in de zomer, want dan zijn de parken en tuinen op hun mooist. Maar in de winter zijn er de Kerstmarkten onder de romantische lichtjes van de Grote Markt.

Vervoer:

Per metro: Brussel heeft een efficiënt metronetwerk waarmee je bijna overal kunt komen. Er zijn 5-rittenkaarten (€ 7,70), 10-rittenkaarten (€ 13,50) of een dagpas waarmee je een dag lang onbeperkt kunt reizen (€ 6,50).*

Slapen

In de buurt van de Grote Markt zit je middenin het historische centrum van Brussel. Of zoek een hotel in de gezellige buurt rond het Sint-Goriksplein.

Eten en drinken

Malte: Berckmansstraat 30

Bleu de toi: Cellebroersstraat 73

* Prijzen kunnen variëren

Citaat

"Sterveling, engel én duivel, dat is Rimbaud."

Aldus de Franse dichter Paul Verlaine, die in Brussel een onstuimige liefde beleefde met Arthur Rimbaud, ook een Franse dichter. Hun passie, maar ook hun met alcohol overgoten ruzies, liepen zo hoog op dat Verlaine zijn geliefde op een dag probeerde neer te schieten. Rimbaud overleefde het, maar vertrok hierna naar Londen. Verlaine zat twee jaar in de gevangenis van Bergen.

Het beste van

Top 5 romantische evenementen

1. December: Kerstmarkt, Grote Markt.

2. Augustus (in even jaren): Bloementapijt op de Grote Markt.

3. Februari: Boekenmarkt.

4. Mei: Dag van Europa, met veel festiviteiten en evenementen.

5. April-mei: openstelling van de Koninklijke Serres in het Lakenpark.