Het zonovergoten Canarische eiland Fuerteventura ligt in de azuurblauwe Atlantische Oceaan, ter hoogte van Marokko. Fijn, wit poederzand lift uit de Sahara mee op een verkoelend briesje en geeft sommige stranden van Fuerteventura hun witte kleur. Dit rustige, wonderschone eiland leent zich perfect voor zwemmen, wandelen, surfen en spelen.

DE ONTSPANNEN OOSTKUST

Lekker lui

Met maar liefst 3.000 zonuren per jaar (ongeveer de helft meer dan in Nederland), is Fuerteventura populair bij zonaanbidders. Poederwitte stranden vind je aan de oostkust, waar het toerisme het meest ontwikkeld is. Een populaire badplaats is Corralejo in het noordoosten. Hier kan het hele gezin naar hartenlust luieren, surfen, snorkelen en zwemmen, of een potje strandtennis spelen. Een hapje eten met kinderen is er een feest, want veel restaurants, zoals Bodeguita El Andaluz (1), hebben vrolijke kindermenu's. Ook het eilandje Lobos Island, voor de kust van Corralejo, heeft oogverblindende stranden. Je komt er voor ongeveer 15 euro* met een watertaxi vanuit de haven Puerto de Corralejo (2).

*Let op: prijzen kunnen wijzigen.

Fuerteventura-Family_Pixabay.jpgFoto: Pixabay

Net als in de film

Een geweldige plek voor een dagje 'de hort op' is het natuurpark Cuchillos de Vigán (3). Wandelend door de dolkvormige bergen en vulkanische valleien waan je je in een scène uit Lord of the Rings. Het park ligt op een uurtje rijden ten zuiden van Corralejo. Stop onderweg regelmatig voor een fotomomentje langs de loodrechte kliffen. Leuk spelletje met de kinderen: welk dier zie je in de grillig gevormde rotspartijen?

HET WILDE WESTEN

Surfers paradise

Aan de ruige westkust van Fuerteventura vind je hoge kliffen, flinke golven, een wrak en een paar verborgen, mooie stranden. Het piepkleine dorpje La Pared stikt van de surfscholen. Fotografieliefhebbers en zonaanbidders bezoeken graag het nabijgelegen lavastrand Playa del Viejo Rey (4), dat bekend staat om de schitterende zonsopgangen. Ook golfsurfers vertonen daar graag hun kunsten. Voor kinderen is het geweldig om leguanen en eekhoorns te spotten in de lavavelden vlak achter het strand.

Verborgen parel

Een onontdekte parel aan de westkust van het eiland is het gehucht El Puerto de los Molinos. Aan het einde van de weg FV-22 ligt, weggestopt tussen de rotsen, een idyllische, vrijwel uitgestorven baai. Er staan misschien tien huisjes en wat caravans, en in het hippie-restaurantje La Bohemia del amor (5) kun je letterlijk mee-eten met de locals. Drink daarna een kop koffie op het bankje naast het kapelletje met een Mariabeeld, terwijl de zon tussen de visserssloepen zakt. Wat wil een mens nog meer? Laat de kids maar klauteren tussen de lavarotsen en ravotten op het strand terwijl jij van je vino blanco nipt.

Fuerteventura-Corralejo-Family_Pixabay.jpgFoto: Pixabay

HET ZUIDELIJKE SCHIEREILAND

Absolute rust

Het zuidelijke schiereiland Jandía is door de ligging redelijk beschut tegen de wind. Het is er daarom een paar graadjes warmer dan op de rest van het eiland. Wie voor absolute rust gaat, zal dat in het dorpje Jandía zeker vinden. Er zijn niet heel veel winkels en hotels en het strand ligt op ongeveer 300 meter van het dorp. De zee is er wat kalmer dan op andere plaatsen, en dus heel geschikt om de kleintjes in te laten poedelen.

Tapas en turtles

Vanaf het dorp Jandía wandel je in een half uur de mooie route over het strand naar Morro Jable. In dit vissersdorp is wat meer leven in de brouwerij. Nestel je op de bedjes van het fijne strand, of eet op de boulevard een ijsje met uitzicht op zee. Bij restaurant Mis Abuelos Tapas (6) zijn de vistapas om je vingers bij af te likken. Een bezoek aan de Turtle Nursery (7) is een feestje voor jong en oud. Hier worden gewonde schildpadjes en andere zieke zeedieren opgevangen en verzorgd.

De ster van het eiland

Fan van de app Instagram? Dan mag je een bezoek aan het romantische strand Playa de Garcey, aan de zuidwestkant van het eiland, niet overslaan. Nog net zichtbaar vanaf het strand ligt het wrak van de oceaanstomer SS America, die in 1994 voor de kust van Fuerteventura verging. De bemanningsleden werden gered, en in de daaropvolgende jaren werd het wrak geplunderd en verwoest door wind en golven. Jarenlang was het enorme schip een van de mooiste wrakken ter wereld. Foto's van het blauw-bruine gevaarte, dat - omringd door witte schuimkoppen - dramatisch afsteekt tegen strakblauwe luchten, zijn wereldberoemd. In april 2007 stortte de stuurboordzijde in en brak het wrak doormidden. Sindsdien ligt het er iets minder fotogeniek bij. Ongeveer 5 meter van de boeg steekt nog boven het water uit.

Eten en drinken

Een culinaire specialiteit van Fuerteventura is de Maxorata, een geitenkaas van hoge kwaliteit. Bij Ganaderos de Fuerteventura (8) kun je kijken hoe de beroemde geitenkaas gemaakt wordt en uiteraard van de lekkernij proeven.

Vliegen en overnachten

Goede familiehotels vind je in de zuidelijke dorpen Morro del Jable, Solana Matorral en Piedras Caídas. Ook in Caleta de Fuste aan de oostkust en Corralejo in het noorden vind je fijne slaapplekken. Vanuit Nederland vlieg je in iets meer dan vier uur naar Fuerteventura.

Top 3 kindvriendelijke attracties op Fuerteventura

Oasis Park. Rijden op een kameel en slangen aaien in de mooie dierentuin vlak bij Caleta.

Acua Water Park. Kids van de enorme, supersnelle glijbanen; pa en ma in het Lazy River-golfbad; iedereen blij.

Castillo de El Cotillo. Niets leuker dan piraatje spelen in de overblijfselen van een fort.

Contacten

  1. Bodeguita El Andaluz: Calle Ballena 5, 35660 Corralejo, Fuerteventura, +34 676705878
  2. Puerto de Corralejo: Paseo Marítimo Bristol 3, 35660 Corralejo, Fuerteventura
  3. Monumento Natural de Los Cuchillos de Vigán: 35629 Tuineje, Fuerteventura
  4. Playa del Viejo Rey: 11315 La Línea de la Concepción, Fuerteventura
  5. Get Wet Snorkeling: Pulpo 2 Local 4, Corralejo, La Oliva, Fuerteventura, +34 660778053
  6. Mis Abuelos Tapas: Calle Ntra. del Carmen, 4, 35625 Morro Jable, Fuerteventura, +34 928166296
  7. Turtle Nursery: Puerto del Morro Jable, Pajara, Fuerteventura, +34 928533602
  8. Ganaderos de Fuerteventura: Lugar Llano de la Higuera, 29, 35629 Juan Gopar, Fuerteventura, +34 928870890
  9. Oasis Park: Carretera Gral de Jandia, La Lajita, Pajara, 35627, Fuerteventura, +34 928161102
  10. Acua Water Park: Avda. Nuestra Senora del Carmen, 41, 35660 Corralejo, La Oliva, Fuerteventura, +34 928537034