Loop een weekend lang mee met Julius Cesar door het Rome van de oude Romeinen. Welkom in Rome, de wieg van de westerse beschaving. Reis terug in de tijd langs tempels, markten en badhuizen en beleef het Rome van de goden, keizers en gladiatoren.

DAG 1

Hoogtepunten van het antieke Rome

Je ontdekkingstocht door het oude Rome begint aan de oever van de Tiber, op het Piazza della Bocca della Verità. De opgravingen van het forum boarium, oftewel de veemarkt, dateren van de tweede eeuw. Daar tegenover ligt het Circus Maximus, een 600 meter lang stadion waarin de populairste wagenrennen van het Romeinse Rijk plaatsvonden.

Als je doorloopt naar de Aventijn (een van de zeven heuvels van Rome), kom je bij de Thermen van Caracalla. Dit enorme badencomplex, dat zijn water kreeg via een aquaduct, werd in 216 gebouwd. Er waren koude (Frigidarium), lauwe (Tepidarium) en hete (Caldarium) baden, vaak versierd met mozaïeken.

Vlakbij ligt de poort van San Sebastiano, de grootste en best bewaard gebleven poort in de Muur van Hadrianus. Als je onder de boog van Drusus uit het jaar 9 voor Christus door loopt, kom je terecht op de Via Appia Antica. Deze weg uit de vierde eeuw voor Christus verbindt Rome met Brindisi. Hier kun je de catacomben bekijken, voordat je een tafeltje zoekt tussen de amfora's bij restaurant Hostaria Antica Roma.

Wereldberoemd en stokoud: Forum Romanum

Het domein van de keizers

Je middag begint op de Palatijn, waar de vroegere keizers woonden. Volgens de legende is Rome op deze heuvel ontstaan, als gevolg van de strijd tussen Romulus en Remus. Bij het Antiquarium zie je voorwerpen die op deze plek zijn opgegraven.

Dan loop je door naar de Boog van Constantijn en gaat het voorportaal van het monumentale Colosseum binnen. Het werd voltooid in 80 na Christus en was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Hier werden gladiatorengevechten gehouden.

Dwaal over het Forum Romanum, langs de tempels van Vesta en Saturnus en de Boog van Titus. Zo maak je een reis door de eeuwen.

Die reis eindigt bij de Keizerlijke fora aan de overkant van de Via dei Fori Imperiali. Hier staan de halfcirkelvormige Markten van Trajanus tegenover de Zuil van Trajanus. Loop door de zes verdiepingen en de drie voetpaden van dit antieke winkelcomplex en je krijgt vanzelf het gevoel dat je in het oude Rome bent.

's Avonds gooi je een muntje in de Trevifontein en gaat dan genieten van een uitgebreide saltimboca alla romana bij Ristorante Il Falchetto.

DAG 2

De schatten van Rome

Je dag begin met een machiatto aan de bar en dan ga je in Palazzo Massimo genieten van de vele schilderingen, mozaïeken, sarcofagen en beelden van keizers, goden en godinnen die hier verzameld zijn.

Loop vervolgens naar het plein van het Capitool. In het Palazzo dei Conservatori vind je onder andere het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius en het beroemde beeld van de wolvin die Romulus en Remus zoogt. Bij hetzelfde complex hoort ook het Palazzo Nuovo, waar je een schitterende collectie beelden vindt van mythologische helden, beroemde filosofen en Romeinse keizers.

Beneden, aan de oevers van de Tiber, kun je het drie verdiepingen hoge stenen Theater van Marcellus bekijken, dat gebouwd is onder Julius Cesar. Daarnaast ligt de Poort van Octavianus, uit de eerste eeuw voor Christus.

Trek gekregen? Dan is de wijk Ghetto de ideale plek om nu naartoe te gaan. Bij Osteria da Fortunata serveren ze heerlijke pasta's. Daar past een glas witte Castelli Romani bij.

pantheon2.jpgHet imposante Pantheon, middenin het centrum van Rome

Opzoek naar Romeinen en Etrusken

De heilige grond van het Largo di Torre Argentina kun je alleen van bovenaf bekijken. Het is hier verboden voor het publiek, sinds er resten zijn gevonden van een tempelcomplex van de vroegere Republiek, uit de derde eeuw voor Christus. Nu hebben de katten van Rome de tempels in bezit genomen.

Van hieraf loop je naar het schitterende Pantheon, met zijn zestien granieten zuilen. Deze tempel was gewijd aan alle Romeinse goden en werd in 125 gebouwd, tijdens het gouden tijdperk van het keizerrijk.

Even iets drinken op het gezellige Piazza Navona en dan door naar het Palazzo Altemps. De antieke bronzen beelden hier zijn van een verbluffende schoonheid.

Nog meer en nog oudere kunst vind je bij Villa Guilia, in het park van Villa Borghese. Hier bevindt zich de grootse collectie Etruskische kunst van Italië. Sarcofagen, serviesgoed en reliëfs geven je het gevoel dat je middenin die oude beschaving bent beland, die op zijn hoogtepunt was in de zevende eeuw voor Christus.

's Avonds daal je af naar het Piazza del Popolo voor een heerlijke maaltijd bij La Buca di Ripetto.

Geïnteresseerd in de Oudheid? Kijk ook eens naar onze gids over Athene.

Het Colosseum

Het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk werd aan het eind van de eerste eeuw na Christus gebouwd, onder de Flavische keizers Vespasianus, Titus en Domitianus. Met zijn kolossale afmetingen (527 meter in de omtrek en vier verdiepingen hoog) was dit bouwwerk uniek in zijn soort. Maar liefst 50.000 toeschouwers konden vanaf de tribunes de beroemde gladiatorengevechten in de arena bekijken. Ook al is het gebouw deels ingestort, het blijft indrukwekkend.

Opstand der gladiatoren

'Spartacus' is een historische film over de Oudheid gemaakt door Stanley Kubrick. De film won in 1960 vier Oscars. Kirk Douglas speelde Spartacus, een slaaf die gladiator is geworden en die een opstand ontketent. De gevechten op leven en dood en de strijd om de macht in het Rome van Julius Cesar zijn heel realistisch gefilmd.

Rome in het kort

Beste tijd om te gaan

In Rome is het weer het hele jaar goed, al kan het in de zomer behoorlijk warm worden.

Vervoer

Vliegtuig: vlieg naar Rome en ontdek alle geheimen van de Oudheid.

Te voet in het historische centrum

Bus: 05:30 tot middernacht, plus nachtbussen (zwarte bussen met een N erop)

Tram: 05:30-00.30 (vr en za tot 01:30, zo tot 23:30); twee lijnen, A en B, vanaf Termini.

Taxi: een rit kost tussen 6 en 10 euro

Slapen

De wijk rond het Pantheon is een prima uitgangspunt. Je kunt ook kiezen voor een hotel vlakbij de Trevi Fontein. Ook overnachten in een hotel met een lange geschiedenis en historische ambiance, is in Rome geen enkel probleem.

Eten en drinken

Hostaria Antia Roma: Via Appia Antica 87

Il Falchetto: Via di Montecatini 12, Pantheon

Osteria da Fortunata: Via del Pelligrino 12, Ghetto

La Buca di Ripetta: Via Ripetta 36, Piazza del Popolo

"Veni, vidi, vici."

"Ik kwam, zag en overwon."

Julius Cesar werd in 100 voor Christus geboren. Na een ballingschap in Azië keerde hij terug naar Rome om een triumviraat (driemanschap) te vormen met Pompeius en Crassus. Door zijn verovering van Galliëkreeg hij zoveel gezag, dat hij inRome de macht kon grijpen. Hij installeerde Cleopatra op de Egyptische troon en werd zelf in het jaar 44 voor Christus benoemd tot consul voor het leven. Een maand later werd hij vermoord via een complot. Zijn beschermeling Octavianius wordt Keizer Augustus.