Worden de parelwitte stranden en helderbauwe zee je even te veel? Ook dan is er op het grootste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen genoeg te doen. Curaçao kent een rijke en turbulente geschiedenis. Ontdek oude schuilplaatsen van piraten of wandel in de koele ochtend naar grotten met prehistorische tekeningen. De musea in de historische binnenstad van Willemstad vertellen het verhaal van een woelig koloniaal verleden. Waar wacht je nog op? Vlieg naar de zon en rijke historie van Curaçao!

BUITEN KIJKEN

Expeditie eiland

Wil je het het eiland gaan verkennen, dan is het slim om een auto te huren. De receptie van je hotel kan ervoor zorgen dat er een huurauto voor je klaarstaat. Je kunt er ook zelf een regelenvia Expedia. De Franklin D. Rooseveldweg is vervolgens de beste plek om een historische eilandtoer te starten. Op het oude landgoed van Hato ligt het ruige natuurgebied Rooi Rincon. Hier verstopten zeerovers hun buit in de Druipsteengrotten van Hato, en vind je grottekeningen van de prehistorische bewoners van Curaçao bijHanchi di Spelonk (volg de bordjes van de wandelroute). Vraag geoloog Leon Pors (1) om je mee te nemen op een adembenemende tocht door het gebied.

curacao_history_willemstad_@DaisyScholte.jpgDe bekende, kleurige gevels van Willemstad. Foto: Daisy Scholte

Het koloniale westen

Heb je Hato verkend, stap dan in je auto en rijd richting het westen. Daar hoef je niet lang over na te denken, want er is maar één weg: de Weg naar het Westpunt. Maak onderweg een pitstop bij een van de lokale sneks (cafetaria) en sla meteen wat water in. Rijd dan door de onwerkelijk aandoende cactuswouden richting Ascension (2) in Bandabou. Dit landhuis uit 1672 is genoemd naar een indianendorp. Het ligt aan de rechterzijde van de weg. Elke donderdag geeft de beheerder om 8.30 uur een rondleiding, waarin hij vertelt over de geschiedenis van de plantage.

Historische picknick

Rijd je weer verder, dan kom je bij het dorpje Barber. Hier kun je eventueel tanken en pinnen en vind je de oude kerk San José. Net na het dorpje, rechts van de weg, is een parkje dat Hofi Pastor (hofje van de pastoor) heet. In deze mysterieuze, verwilderde boomgaard staat de oudste boom van het eiland . Rond 1830 werd de boomgaard gekocht door Pastoor Niewindt, die er diensten hield voor slaven. Onder de beschutting van mangobomen vind je een kleine picknickplaats waar je wat kunt eten en drinken. Hierna kun je ervoor kiezen om door te rijden naar het Christoffelpark voor een natuurwandeling, of naar het westen af te buigen voor een verkoelende duik in zee.

BINNEN KIJKEN

Kanonnen!

Wanneer de zon op z'n hoogst staat en het behoorlijk warm wordt, kun je de airconditioning opzoeken in een van de musea die Curaçao rijk is. De helft van de historische binnenstad van Willemstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Bijzonder is de wijk Otrobanda, waar winkels en restaurantjes gezellig tussen de historische gebouwen neergezet zijn. Zo ligt bij de ingang van de St. Anna Baai, aan de linkerkant van de Koningin Emmabrug, het Riffort. Dit fort stamt uit 1828 en verdedigde ooit met 56 kanonnen de haven.

curacao_history_kura_hulunda_museum_@DaisyScholte.jpgHet Kura Hulunda Museum. Foto: Daisy Scholte

Indrukwekkend

Loop je vanaf het fort naar het noorden de Rouvilleweg af, dan kom je vanzelf bij het Kura Hulunda Museum (3). Dit voormalige koopmanshuis ligt aan een oud slavenerf. Je vindt er veel voorwerpen uit het koloniale tijdperk en aangrijpende overblijfselen van de slavenhandel. Ben je na alle indrukken toe aan een ouderwets Curaçaos maaltje, steek dan de brug over naar Plasa Bieu, oftewel de Oude Markt. Deze 'eetschuur' (tegenover het postkantoor) geeft een goede indruk van hoe de eilandbewoners al eeuwenlang eten. Aanrader: Galina di Smor (gestoofde kip).

Geschiedenisles

Aan de St. Anna Baai, ten noorden van de L.B. Smithbrug, ligt het Maritiem Museum (4) van Willemstad. Hier kunnen liefhebbers een blik werpen op zowel de geschiedenis als de toekomst van de scheepvaart en marine op Curaçao. Een stuk meer naar het westen aan weer de andere kant van de St. Anna Baai (volg vanaf het water de Breedestraat en de Roodeweg) vind je het Curaçao Museum (5). In een prachtig monumentaal pand kun je je vergapen aan een allegaartje van oudheden, van een vliegtuigcockpit tot meubilair uit de achttiende eeuw.

Historie waar je stil van wordt

Curaçao was onder Nederlands bewind een van de grootste slavenmarkten in het Caribisch gebied. De West-Indische Compagnie verkocht op Curaçao slaven door, die te werk werden gesteld op plantages in onder andere Suriname. Van ´s ochtend vroeg tot ´s avonds laat verbouwden ze daar tabak, katoen en suiker. Vanaf de 16e eeuw werden in 300 jaar tijd bijna 25 miljoen Afrikanen tot slaaf gemaakt. Het Kura Hulanda Museum in Willemstad heeft niet alleen een grote collectie Afrikaanse kunst, maar ook voorwerpen en afbeeldingen met als thema slavenhandel. In de kelder is een slavenschip nagebouwd en daar word je wel even stil van. Kura Hulanda betekent 'Hollandse binnenplaats'. Midden op de binnenplaats van het museum staat een groot standbeeld waarin de vorm van Afrika te herkennen is.

Eten & drinken

Op Curaçao zijn ze dol op eten. De eilandbewoners doen dat van oudsher het liefst bij de snek. Deze lokale cafetaria vind je op elke straathoek. Eten met een historisch tintje kun je doen in Fort Nassau (6). Dit fort uit 1797 is gebouwd op een 70 meter hoge berg naast de St. Anna Baai en heeft een schitterend uitzicht over de golven van het binnenmeer Schottegat. Geniet van Caribische specialiteiten en de zwoele bries in dit semi-open restaurant. Bij bistro 't Pumpke (7), aan de sfeervolle Oude Haven van Willemstad, schenken ze een lekkere bak koffie en goede wijn.

Contacten

  1. Leon Pors: Hato Caves Leon Pors, +599 98680379
  2. Landhuis Ascencion: Bandabou, +599 9 8641950
  3. Kura Hulunda Museum: Klipstraat, Willemstad, +599 94347705
  4. Maritiem Museum: Villa Maria, Willemstad, +599 94652327
  5. Curaçao Museum: Van Leeuwenhoekstraat z/n, Willemstad, +599 94623873
  6. Fort Nassau: Fort Nassauweg, Willemstad, +599 94613450
  7. 't Pumpke: Benedenkade 9, Willemstad