Een romantisch tripje met z'n tweeën naar Barcelona? Dit zijn de mooiste wandelingen...Barcelona is een bruisende stad maar er zijn ook genoeg plekken te vinden waar rust en romantiek heerst. Ontdek de mooiste tuinen en parken, pal aan zee of hoog boven de stad, wandel samen door de schitterende landschappen en laat je meevoeren door hun betoverende sfeer. Een weekend Barcelona voor twee.

DAG 1

Naar het park, met je voeten in het water

Begin je romantische tripje in Barcelona op de Avenida Diagonal. Helemaal aan het eind: het Parque de la Pau. Deze tuin grenst aan één van de rustigste stranden van Barcelona. Een ideaal plekje om een vroege duik te nemen of om samen te genieten van de opkomende zon.

Na de koffie in één van de bars aan de marina wandel je naar het Parque Diagonal Mar. Water speelt de hoofdrol in deze tuin, de levensader die aankomt uit de zee en dan uitwaaiert als de takken van een boom. Dit park ademt de sfeer van Gaudí, de beroemde Catalaanse architect. Maar het is ook heel eigentijds, met zijn hoge stalen constructies.

Hier vlakbij, ook aan de kust, liggen nog twee parken: het Parc del Maresme en het Parc de Poblenou, die zich uitstrekken tot aan de PuertoOlimpico. Dit zijn twee moderne parken, maar toch vind je ook hier die bijzondere, magische sfeer van de Catalaanse tuinen.

Tijd voor een romantische lunch. Je kunt lekker vis eten bij Els Pescadors, een restaurant dat nog nauwelijks is ontdekt door de toeristen. Een heerlijk plekje op een mooi strand, onder de bomen.

Van hieruit wandel je voldaan verder onder de palmen op het strand tussen de Puerto Olimpico en Barceloneta. Onderweg kom je nog het Parque de la Barceloneta tegen. Een prachtige plek voor een kop koffie, met je voeten in het zand.

ciutadella-parc-public-domain.jpgParc de la Ciutadella

Een middag op de Ciutadella

Een van de grootste parken van de stad is het Parque de la Ciutadella. Zo tegen het eind van de dag is het heerlijk om hier rond te slenteren. Dwaal over de kronkelige paadjes en laat je meevoeren door de brede lindenlaan. Op de gazons en op de bankjes zitten vaak jonge muzikanten te spelen. Ze zingen in allerlei talen en vormen zo het levende bewijs van de diversiteit van deze stad.

Daarna eet je heerlijke kleine gerechtjes bij de Vinya del Señor en drinkt één van de vele cava's die op de kaart staan. Zo zit je samen tegenover de Basilica Santa Maria del Mar, in het zachte namiddaglicht van Barcelona met een glas bubbels in de hand.

En dan ben je helemaal in de stemming voor een avond bij l'Espai Barroc. Achter de zware houten deur klinkt in dit oude Catalaanse paleis afwisselend flamenco, jazz of operamuziek. De enorme collectie antieke voorwerpen, opgegraven door een vroegere eigenaar geeft deze plek een unieke sfeer.

DAG 2

Tuinen vol romantiek

Deze dag begint in één van de oudste tuinen van Barcelona. Het Parque del Laberinth d'Horta dankt zijn naam aan het doolhof (labyrint) van gesnoeide cipressen dat erin ligt. Daar doorheen dwalen, op zoek naar de uitgang, is een onvergetelijke ervaring. Getemde of wilde natuur, kleine Toscaanse tempeltjes en neoklassieke prieeltjes, alles spant samen om de wandelaar op een dwaalspoor te brengen. Middenin de tuin vind je een cafeetje, de plek voor een laat ontbijt of koffie met iets lekkers.

Vervolg je romantische wandeling in het Parque del Guinardó, dat in de meeste toeristische gidsen niet voorkomt. Het is één van de hoogst gelegen plekken in het hart van de stad. Om er te komen volg je een beekje omhoog tot zijn bron. Daar geniet je van een eerste uitzicht over de stad. Dan loop je door het bos nog verder omhoog, naar de top van de heuvel. Vanaf de Plaça de la Mitja Lluna heb je weer een heel ander prachtig uitzicht over de stad.

teleferic-istockphoto.jpgKabelbaan naar de Montjuïc

Op de terrassen van Montjuïc

Vanaf de Plaça del Mar in Barceloneta, neem je de kabelbaan. Aangekomen aan de voet van het Castillio de Montjuïc kijk je uit over het park tot aan de Mirador del Alcalde. Let op de grond in de tuin: een mozaïek van keien, bakstenen, tegels, flessenbodems, schroeven en moeren.

In de schaduw van de aleppo-dennen eet je een buffarra (Catalaans worstje) bij het Caseta del Midgia, voordat je naar binnen gaat bij de botanische tuin. Daar maak je een ware wereldreis langs planten uit Australië, Chili, Zuid-Afrika, de Oostelijke Middellandse Zee...

Daal weer af via de weg door de Jardins Joan Maragall. Deze wandeling in de richting van de stad, naar de voet van het Estadi Olimpic, gaat over schaduwrijke laantjes, langs stijltuinen, gedecoreerde fonteinen en een vroeger koninklijk paleis.

Voordat je je weer onderdompelt in de stadse drukte, kijk je nog één keer uit over Barcelona om deze dag voorgoed in je geheugen te prenten.

Dineren onder de sterren van het observatorium

Een diner voor twee op de top van een heuvel pal onder de sterrenhemel? Dat kan. Het Observatori Fabra van Barcelona organiseert op zomeravonden een uitgebreid 'cena bajo las estrellas' (diner onder de sterren) op de heuvel van Coliserola, inclusief een rondleiding en een kijkje naar de sterrenhemel.

Barcelona gezien door de ogen van regisseur Whit Stillman

De speelfilm Barcelonavan Whit Stillman is een tragiekomedie die in 1994 uitkwam. Whit Stilllman heeft zich gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hij beschrijft in de film hoe moeilijk het is om verliefd te zijn in een vreemd land waar de politieke en sociale waarden heel anders zijn dan in de Verenigde Staten.

Barcelona in het kort

Beste tijd om te gaan

Van de lente tot het najaar kun je het meest genieten van de koelte en het groen in de tuinen.

Openbaar vervoer

Metro: zo-do 05.00-00.00 u; vr en de dag voor een feestdag: 05.00-02.00 u, za 24/24. Bij het stadsvervoerbedrijf (TMB) zijn speciale passen en tienrittenkaarten (T10) te koop.

Bus: 6.30-22.00 u; sommige lijnen rijden de hele nacht door.

Fiets: Via Barcelona Bici kun je goedkoop fietsen huren.

Slapen

Kies een romantisch hotel! Of voor een romantisch uitzicht vanuit je kamer, hoog in de wijk Monjuïc.

Eten

Els Pescadors, Plaça de Prim 1

La Vinya del Señor: Plaza Santa Maria 5

La Caseta del Migdia: Mirador del Migdia, Montjuïc

"De warme wind streelde ons gezicht. En de liefde strooide sterren op ons pad. Barcelona."

Boris Vian is een Franse schrijver, zanger en jazz-muzikant. In zijn chanson Barcelone, bezingt hij de Catalaanse hoofdstad en een mooie romance, zonder zijn geheim helemaal prijs te geven: is zijn geliefde een vrouw of is het de stad?

Top 5 romantische evenementen

April: La Diada de Sant Jordi, beschermheilige van Catalonië, maar ook de dag van de geliefden in Barcelona

Juni: Fiesta de San Juan, waarop de langste dag wordt gevierd

Juni-september: dineren onder de sterren bij het Observatori Fabra

Augustus: Festa Majór de Gràcia, de straten én de inwoners van de wijk Gràcia zijn uitbundig versierd tijdens dit Catalaanse carnaval

September: Fiesta de la Mercé, festival ter ere van de beschermheilige van Barcelona