De hoofdstad van Portugal is de ideale plek voor geliefden. In de steegjes van de oude stad, langs de oevers van de Taag, in de fadocafés en rond de sprookjeskastelen is de romantiek bijna tastbaar. Een weekend in Lissabon is een weekend vol kleuren, geuren en verleiding.

Profiteer van onze Paasaanbiedingen en boek tot 30 maart je stedentrip naar Lissabon met extra voordeel!

DAG 1

Het mooiste uitzicht

Je romantische weekend in Lissabon begint met een wandeling door de oude wijk Alfama, hoog boven de rivier de Taag. Dit is het oudste deel van de stad, dat op één van de zeven heuvels van Lissabon is gebouwd. Je kunt er naartoe lopen, maar romantischer is een rit met een van de nostalgische trammetjes die door de stad rijden. Eenmaal boven geniet je van de frisse lucht en van het uitzicht: één van de mooiste van de stad.

Vlakbij ligt het kasteel van São Jorge. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de Taag, over Lissabon en op het standbeeld van de Verlosser, dat geïnspireerd is op het bekende Christusbeeld van Rio de Janeiro. In de tuinen van het kasteel kun je heerlijk rondwandelen, picknicken en een foto maken vanaf één van de torentjes - ter herinnering aan dit bijzondere weekend. Zin in iets lekkers? Bij restaurant Chapitô, even voorbij het kasteel, kun je genieten van Portugese specialiteiten en van het uitzicht. Romantisch... zeker als je er ook een ginja bij neemt, het drankje dat wordt gebrouwen door de plaatselijke monniken.

Place du commerce Lisbonne.jpgHandelscentrum

Ook voor een romantische avond moet je in Alfama zijn. Hier klinken de klanken van die typisch Portugese muziek: de fado. Tip: de mooiste fado's en de warmste sfeer vind je bij de klassieke Club de Fado. Hier komen de Portugezen zelf ook graag.

DAG 2

Lekker eten en tropisch groen

Elke wijk in Lissabon heeft zo zijn eigen sfeer. Heel bijzonder is die in de wijk Baixa, de benedenstad. Wandel op goed geluk door de straten rond het Praça do Comércio. Dit grote plein ligt aan de Taag en is omgeven door galerijen, waar je samen eindeloos op een terras kunt zitten. Bij Aura bijvoorbeeld, een bijzonder restaurant op een mooie plek aan het plein. Liever wat meer keus? In de Rua das Portas de Santo Antão wemelt het van de eetgelegenheden.

In de wijk Belém wachten je weer andere heerlijkheden. Dit is de buurt van de pasteis de nata, de beroemde lekkernij van Lissabon. Deze pasteitjes van bladerdeeg met room en kaneel eet je als ze nog warm zijn, op elk moment van de dag.

Daarnaast vind je in Belém de Mosteiro dos Jerónimos, ofwel het Hiëronymietenklooster, een prachtig gebouw waar een weldadige rust van uitgaat. Terecht is dit klooster uitgeroepen tot Werelderfgoed. En nu je toch in Belém bent, neem dan ook een kijkje in de wereldberoemde botanische tuin. Temidden van tropisch groen kun je hier een paar uur lang de rest van de wereld vergeten.

Sintra.jpgSintra

Paradijs Sintra

Ook buiten de muren van Lissabon valt veel te beleven. Op veertig treinminuten van de stad ligt de stad Sintra, een paradijs van verleiding en genot. Overal waar je kijkt zie je schitterende tuinen en kastelen. Geen wonder dat de stad in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Neem een kijkje bij het Palácio da Pena met zijn opvallende kleuren of bij het Palácio de la Regaleira uit 1904. In de bijbehorende tuinen kun je gemakkelijk verdwalen - maar misschien wil je dat ook...

Rondstruinen op de markt

Al dwalend door de steegjes van Alfama zie je overal de beroemde azulejos, tableaus van geglazuurde tegels. Zij zijn het beeldmerk van deze stad en roepen herinneringen op aan de tijd dat de Moren het hier voor het zeggen hadden. Vergeet niet om nog even over de Feira de Ladra te slenteren, de vlooienmarkt die een aantal straatjes in beslag neemt. Deze markt bestaat al sinds de Middeleeuwen en het is dé plek om een uniek vintage souvenir op de kop te tikken.

Amalia en de fado

De fado is een melancholiek gezang dat in Portugal, in de buurt van Lissabon, is ontstaan, al weet niemand precies waar. De zanger, oftewel de fadista, wordt begeleid door snaarinstrumenten. De liederen gaan altijd over iets treurigs: eenzaamheid, verdriet, heimwee... Eén van de beroemdste fadozangeressen is nog steeds Amalia Rodrigues, die opklom van bloemenverkoopster tot wereldberoemde ster. Haar as rust in het Nationale Pantheon van Portugal.

Film: Night Train to Lisbon (2013)

De Engelse acteur Jeremy Irons speelt de sympathieke hoofdrol van een stoffige, Zwitserse leraar die de zelfmoordpoging van een mysterieuze vrouw verijdelt. Hierbij krijgt hij een filosofisch boek van Amadeu de Prado en een treinticket naar Lissabon in handen. In de prachtig vastgelegde Portugese hoofdstad, ontwaart hij een tragische liefdesgeschiedenis die zich afspeelde tijdens het regime van de Portugese dictator Salazar.

"Geen boeket dat glanst in het zonlicht haalt het voor mij bij de bundel aan kleuren van Lissabon."

De Portugese dichter Fernando Pessoa werd geboren in Lissabon, maar vertrok als kind met zijn moeder en stiefvader naar Zuid-Afrika, waar hij Engels leerde. Hij heeft meer dan honderd gedichten geschreven in de taal van Shakespeare. Toch vergat hij ook zijn Portugese afkomst niet. Hij keerde terug naar Lissabon, waar hij zijn hele verdere leven proza en poëzie heeft geschreven. En voor de hedendaagse toerist is er zijn boek Lissabon: Wat de toerist moet zien, een lofzang op en een gids voor zijn geboortestad.

Top 3 romantische evenementen

Februari: Carnaval van Lissabon, met kleurrijke optochten.

Juni: Feesten van Lissabon, allerlei evenementen in alle wijken van de stad.

Juli: Festival van Sintra, voorstellingen en concerten in een superromantische omgeving.

Lissabon in het kort

Beste tijd om te gaan

In de lente en de zomer geniet je het meest van de romantische parken en de sprankelende azulejos.

Vervoer

Te voet: Lissabon is niet al te groot en valt prima lopend te ontdekken. Al zul je hier en daar wel wat moeten klimmen of over keien moeten hobbelen.

Per tram: De oude trammetjes zijn een belevenis op zich. Beroemd is vooral lijn 28, die dwars door de oude stad rijdt.

Per trein: als je naar Sintra wilt, doet je dat vanaf station Rossio (een rit van 40 minuten)

Slapen

Keus genoeg! In de wijken Bairro Alto en Chiado vind je zeker een romantisch hotelletje.

Eten en drinken

Casa do Leão: het restaurant bij het kasteel van São Jorge (vooral vanwege het uitzicht over de stad): 1100-129

Rest de Chapitô: Costa do castelo 7

Tavares: Rua da Misericórdia 37 1200-270 (één van de beste restaurants van Lissabon - dé plek voor dé vraag)

Aura: Praça do Comercio, 1100-038

A Brasileira: rua Garrett 120-1200