Verliefd... op Londen, ja, maar ook verliefd ín Londen. In deze stad ligt de romantiek voor het oprapen. Dit is de stad van Romeo and Juliet, van de intieme restaurantjes, en de romantische parken, de stad waar je eindeloos hand in hand kunt ronddwalen en ademloos voor een kunstwerk kunt staan. De Britse hoofdstad heeft alles wat je maar kunt wensen voor een romantisch weekendje weg.

DAG 1

Een ochtend van kunst en theater

Je weekend voor twee begint met een ochtendwandeling langs de linkeroever van de Theems. Slenter samen langs de South Bank, tot je genoeg trek hebt opgedaan voor de eerste echt Britse belevenis van deze dag: een full English breakfast, compleet met worstjes en witten bonen. Dat proef je bijna nergens beter dan bij The Table Café aan Southwark Street.

Hierna heb je meer dan genoeg energie om te genieten van Picasso, Dalí of Matisse bij Tate Modern, het beroemde museum voor moderne kunst.

Loop hierna nog een stukje verder langs dezelfde oever, in de richting van de Tower Bridge. Voordat je daar bent, ga je nog even langs het mooie Shakepeare's Globe Theater, waar je je terug in de zestiende eeuw waant: de tijd van William Shakespeares beroemde liefdesdrama Romeo and Juliet.

tower-bridge-PD.jpgTower Bridge

### Lunch op het water

Steek de Theems over via de Tower Bridge en neem aan de overkant de'river cruise' waarmee je van de Tower of London helemaal naar Greenwich en terug vaart. Onderweg geniet je van een romantische lunch, met prachtig uitzicht op de beroemdste gebouwen van Londen, zoals de City Hall, het London Eye en de 'augurk' oftewel de wolkenkrabber die in de volksmond 'The Gherkin' wordt genoemd.

Diner bij kaarslicht in de kerk

Dan volg je weer de Theems, maar dit keer langs de noordelijke oever, in de richting van de wijk Hammersmith. Natuurlijk neem je daarvoor het vervoermiddel dat bijna het beeldmerk is van Londen; de rode dubbeldekker. Tip: loop, net zoals de Londenaren zelf, door naar Hammersmith Bridge. Zo vermijd je de toeristenstroom, en kun je op een groene landelijke plek het mooiste bankje uitkiezen. Met uitzicht op zwanen en zeilbootjes... kan het romantischer?

Hierna even de drukte in, om te gaan shoppen op de levendige Hammersmith Broadway. Als vanzelf kom je dan uit op Trafalgar Square, bij de beroemde kerk St Martin in the Fields. En daar besluit je deze eerste dag van je romantische weekend: met een diner bij kaarslicht in de gewelven van deze kerk, waar het bijzondere Café in the Cript is gevestigd.

DAG 2

Zeg het met een bloemetje

De volgende ochtend is het heerlijk wakker worden met een wandeling over de bloemenmarkt van Columbia Road. Elke zondagochtend zorgen op deze Columbia Flower Market tientallen bloemenverkopers voor een feest van geuren en kleuren. Het moment dus om de liefde te bezegelen met een roos...

En dat kun je nog eens extra doen, als je doorloopt naar Brick Lane. Daar vind je tegenover het treinstation Shoreditch een hek vol slotjes. Maak er ook een slotje met jullie namen aan vast, als belofte van trouw. Je wordt er zelf vrolijk van én je draagt ook nog iets bij aan de Londense straatkunst.

Heerlijk eten en wandelen in het park

In Brick Lane kun je trouwens ook de heerlijkste oosterse kruiden kopen: leuk om mee te nemen voor toekomstige romantische etentjes thuis. Echt British is de lunch die je hierna krijgt voorgezet bij Water Poet, aan Folgate Street. Hier serveren ze een Sunday Lunch van gegrilde aardappeltjes, een burger, pudding en andere typisch Engelse gerechten.

Na zo'n lunch is het heerlijk wandelen over de paden en lanen van Hyde Park. Slenter langs de rozentuin, luister naar anonieme redenaars in de Speakers Corner of blijf een tijdje uitrusten op een bank aan The Serpentine.

little-venice-CCommons.jpgLittle Venice door Richardjo53 onder licentie CC BY-SA 2.0

Bij de uitgang van het park neem je de bus in de richting van Little Venice. Vandaar kun je met een rondvaartboot van de Water Bus Company naar Camden Lock varen. Je komt over Regent's Canal en langs Regent's Park en legt tenslotte aan bij de drukke en exotische Camden Market. Ook hier kun je trouwens de drukte ontwijken: loop Primrose Hill op, voor een mooi uitzicht op Londen.

En hoog boven de verlichte hoofdstad neem je samen afscheid van de stad, en van jullie romantische weekend samen.

Koningin Victoria en Prins Albert

Het verhaal van Koningin Victoria en Prins Albert is een van de bekendste liefdesgeschiedenissen in Groot Brittanië. Victoria is pas 21, als ze in 1840 met Albert trouwt. Ze is dan al drie jaar koningin. Volgens de overlevering was het van beide kanten liefde op het eerste gezicht. Ze kregen samen dan ook negen kinderen. Maar de prins stierf al jong, in 1861: hij was pas 42. Victoria is nooit over haar verdriet heen gekomen en is zich sindsdien altijd in het zwart blijven kleden, tot aan haar eigen dood, veertig jaar later.

Londen door de ogen van Sam Hodges en Sophie Vickers

London for lovers is een reisgids, speciaal voor verliefden. De tekst van Sam Hodges en de foto's van Sophie Vickers nemen je mee langs de meest betoverende plekken van de stad, ver van de toeristisch trekpleisters. Ontdek de geheimen van Londen, zoals Isabella Plantation, Highgate Cemetery, en Crystal Palace Park.

Londen in het kort

Beste tijd om te gaan

Natuurlijk in februari, met Valentijnsdag! Maar als je romantisch in de zon wilt wandelen, kun je beter tussen mei en september naar de Britse hoofdstad gaan.

Openbaar vervoer

Bus: Als je een Oyster Card hebt, kost elke rit £ 1,40, tot een maximum van £ 4.40 per dag*. De bussen rijden dag en nacht.

Metro: ma t/m za 5.00-0.00 u; zondag beperkte dienstregeling.

Slapen

Kies een romantisch hotel! In de buurt van de South Bank zit je vlakbij de Theems, voor een romantische wandeling langs de oever. Maar ook de wijk Hammersmith is een prima uitgangspunt, en minder toeristisch.

Eten

The Table Café: Southwark Street 83

Café in the Cript: St Martin in the Fields, Trafalgar Square

Water Poet; Folgate Street 9-11, Spitalfields

* Prijzen kunnen variëren

"Liefde ziet niet met het oog, maar met het hart'"

Midzomernachtsdroom

William Shakespeare (1954-1616) werd geboren in Stratford-Upon-Avon en trouwde in 1982 met Anne Hathaway. Al na een paar jaar liet hij haar alleen achter en vestigde zich in Londen. Hier begint hij zijn toneelcarrière als acteur in zijn eigen stukken bij het Globe Theater. Bij zijn dood liet hij een enorm oeuvre na, waaronder beroemde werken als Romeo and Juliet en Macbeth.

Top 5 romantische evenementen

Februari: Tropical Extravaganza, orchideeënexpositie bij de botanische tuinen Kew Gardens

14 februari: Saint Valentine's Day, veel restaurants serveren een speciaal Valentijnsmenu

Mei: Chelsea Flower Show, tuin- en bloemenbeurs in het Royal Hospital

September: Mayor's Thames Festival, feest van de Theems

November: Winter Wonderland, kerstmarkt en schaatsen in Hyde Park