De ware romantiek vind je langs de Seine en op de bruggen daar overheen. Beleef een superromantisch weekend met z'n tweeën in de hoofdstad van de liefde. Al sinds mensenheugenis wordt Parijs beschouwd als de stad der geliefden. En je begrijpt meteen waarom, als je een tochtje maakt langs de meest romantische plekken van de Lichtstad. Intieme restaurantjes, lieflijke gebouwen, wandelen bij maanlicht... laat je verleiden door Parijs.

DAG 1

Over de beroemde bruggen van Parijs

Je romantische weekend Parijs begint met een ochtendwandeling over de Pont des Arts. Dé brug waar geliefden elkaar treffen, dat zie je aan de vele slotjes die aan het hek zijn vastgemaakt. Hang jullie slot erbij, als symbool van liefde en trouw, boven het eeuwig stromende water van de Seine. Daarna loop je langs de Quai de Conti en over de Pont Neuf, de oudste brug van Parijs. En weer terug de Seine over, nu via de Pont de l'Archevêché aan het einde van het Île de la Cité.

Even zitten bij het restaurant Bouillon Racine, in het 6e arrondissement. Het romantische Art Déco interieur is de omweg meer dan waard, met zijn prachtige spiegels en gegraveerde ramen. De perfecte achtergrond voor het Menu du Roi: foie gras, canette à l'orange en een goddelijke dôme au chocolat.

pont-des-arts-.jpgPont des Arts

Romantiek in groen Parijs

Begin de middag met een bezoek aan het Musée de la Vie Romantique, in het 9e arrondissement. Dit prachtige negentiende-eeuwse gebouw is ooit het woonhuis geweest van schilder Ary Scheffer. Je ziet er veel werk, maar ook persoonlijke eigendommen van deze kunstenaar en interessante documenten van schrijfster George Sand. Het huis is nog helemaal ingericht zoals toen, door de tapijten, de meubelen en de sieraden zie je bijna voor je hoe het leven eruitzag in die tijd.

's Zomers kun je hier thee drinken in de tuin, een frisse, prachtige oase middenin de stad.

Nog meer groen en romantiek vind je in het Bois de Boulogne, waar je een bootje kunt huren. Glijd in je eigen tempo over het kabbelende water en geniet van de rust en de intimiteit.

Dan gaan jullie aan boord van de boot die je naar het Chalet des Îles brengt, aan de andere kant van het water. Hier vind je in de zomer een heerlijk terras. In de winter is het binnen heel erg knus en word je als verliefde maar verkleumde wandelaar extra warm ontvangen. En natuurlijk kun je hier in elk jaargetijde genieten van verfijnde Franse of meer exotische gerechten.

DAG 2

Een liefdesverklaring in Parijs

Begin de tweede dag van jullie weekend met z'n tweeën in Parijs op een wel heel toepasselijke plek: voor de Mur des Jetaimes, of wel de Muur van 'Ik hou van je'. Dat staat namelijk 311 keer in wel 250 talen geschreven op dit serene blauwe kunstwerk van Frédéric Baron en Claire Kito. Dé plek dus voor een romantische foto.

Daarna gaan jullie weer naar de Pont Neuf, alleen dit keer niet erop, maar eronder. Hier kun je namelijk een rondvaartboot nemen om Parijs vanaf het water te gaan bekijken. Een koel briesje speelt door je haren en hand in hand laten jullie je meevoeren door de stad van de liefde. Loop aan het eind van de boottocht nog een rondje door het romantische Square du Vert Galant, op het westelijke puntje van het Île de la Cité.

Lunchtijd. Niet ver van de Seine-oever vind je Chez Julien. Dit stijlvolle restaurant, dat zo lijkt weggelopen uit het jaar 1900 is de perfecte achtergrond voor een huwelijksaanzoek... Proef de traditionele en tegelijk hedendaagse gerechten op de kaart, terwijl je vanaf het terras uitkijkt op het Île Saint Louis.

pont-neuf - needs credit.jpgPont Neuf door stephane martin onder licentie CC BY-SA 2.0

Hier gaan kunst en lekker eten hand in hand

Soms zit romantiek in een klein hoekje. En daarom besluiten jullie je romantische weekend Parijs met een wandeling langs de Quai Saint Bernard. Loop langs de Jardin des Plantes, tot aan het Institut du Monde Arabe. Onderweg kom je kunstwerken tegen van kunstenaars uit de twintigste eeuw, tussen de Pont de Sully en de Pont d'Austerlitz. In de zomer nodigen speciaal aangelegde dansvloertjes je uit tot een walsje op de kade. En zo zwier je door de stad, in de armen van je lief.

Dan hebben jullie wel een ijsje verdiend, en volgens velen vind je het lekkerste ijs van de wereld bij Berthillon. Specialiteit: sorbet van bosaardbeitjes!

Nog een laatste keer romantisch uit eten in Parijs. Dat doe je bij Colimaçon, in het 4e arrondissement. Laat je verrassen door de gedurfde gerechten op de kaart en geniet, tegen de achtergrond van de Marais, nog even vooral van elkaar.

Nog meer romantiek? Dichterbij huis is een weekend Amsterdam ook een geweldige plek om jullie liefde te vieren.

De Bateaux Mouches van Parijs

Je kunt ze niet missen: de lange platte rondvaartboten op de Seine, ofwel de Bateaux-Mouches. Oorspronkelijk waren ze bedoeld als transportmiddel voor goederen en passagiers, maar sinds de Wereldtentoonstelling van 1867 raakten ze in gebruik om toeristen rond te varen. De naam is nu eigendom van de Compagnie des Bateaux-Mouches®, die over de Seine vaart om toeristen te laten genieten van de Franse hoofdstad.

Romantic Paris door Thirza Vallois

Boekje om samen met je geliefde te genieten van de mooiste romantische plekjes in Parijs. Mooie wandelingen, naar zowel de bekende toeristische plekken als 'off the beaten track', fijne restaurantjes en verhalen over de stad en haar meest beroemde geliefden.

Parijs in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar! In de zomermaanden zijn de avonden aan de oevers van de Seine heerlijk zwoel.

Vervoer

Te voet is de beste manier om de bruggen van de stad te ontdekken.

Per boot: de Compagnie des Bateaux-Mouches heeft 14-16 afvaarten per dag.

Metro en R.E.R rijden elke dag van 06:00 tot 00:30 uur, en een aantal lijnen op vrijdag en zaterdag tot 02:00 uur.

Slapen

De beste overnachtingsplek voor je romantische weekend in Parijs is in de buurt van de Notre Dame of van de Pont Neuf.

Eten

Le Bouillon Racine: Rue Racine 3, 6e arr.

Le Chalet des Îles: Aan het meer in het Bois de Boulogne, 16e arr.

Chez Julien: Rue du Pont Louis-Philippe 1, 4e arr.

Le Colimaçon: Rue Vieille du Temple 44, 4e arr.

"Onder de Pont Mirabeau stroomt eeuwig de Seine"

Guillaume Apollinaire wordt beschouwd als één van de belangrijkste Franse dichters. Hij werd in 1880 geboren in Rome, als zoon van een Italiaanse prins. Zijn jeugd bracht hij door aan de Franse Côte d'Azur. Later ging hij in Parijs wonen, waar hij beroemdheden uit de wereld van de kunst en de literatuur leerde kennen. Zelf ontwikkelde hij zich in de Franse hoofdstad ook tot schrijver en dichter.

Top 5 romantische evenementen

  • 14 februari: In Parijs wordt Valentijnsdag echt gevierd!
  • 14 juli: vuurwerk vanaf de Eiffeltoren
  • Eind september: Grand Salon du Mariage de Paris, beurs rond alles wat met de bruiloft te maken heeft, van de jurk tot de hapjes
  • December: Genieten van de kerstverlichting en kerst-etalages
  • 31 december: Vuurwerk vanwege Nieuwjaar