Zin om met je geliefde naar een betoverende stad te gaan? Dan is Porto wat je zoekt.

Wandelen langs de kade van Ribeira en over de paadjes van het park van het Palácio de Cristal: deze betoverende omgeving zorgt voor op en top romantiek.

DAG 1

Wandeling langs de Douro

Hoe kun je je romantische weekend in Porto nu beter beginnen dan met een wandeling, hand in hand, langs de kade van Ribeira? In deze oude wijk aan de rivier de Douro hoef je alleen maar om je heen te kijken om te worden meegevoerd in de historische sfeer van de stad.

Bewonder de huizen die vaak bedekt zijn met de zo kenmerkende azulejos (keramiektegels). Of geniet van het vrolijke spektakel van de rabelos, boten die af en aan varen en vaten met port vervoeren. Wil je zelf ook proeven van deze zoete drank? Bezoek dan een proeverij in een van de vele kelders die aan de rivier liggen.

Portkelders

De meeste portkelders bevinden zich in Vila Nova de Gaia, aan de andere kant van de Douro. Als je de gietijzeren Luis I-brug oversteekt, heb je een prachtig uitzicht over de Douro en op Porto. Een ideale plek dus voor een selfie met zijn tweeën!

Ontdek de geschiedenis van port in een lokale portkelder. Vertrek niet zonder een fles van deze drank mee te nemen, zodat jullie na thuiskomst op de heerlijke dagen in Porto kunnen drinken. Weer terug op de kade van Ribeira is het een goed moment voor een bezoek aan een van de vele restaurants, waar je kunt genieten van een fijne portie bacalhau (kabeljauw).

Het Palácio de Cristal en zijn groene paradijs

's Middags gaan jullie naar het park van het Palácio de Cristal op ongeveer drie kilometer van de kade van Ribeira. Met goede schoenen kunnen je er te voet heen lopen door de mooie straten van Porto. En anders is het een uitgelezen kans om op een gele tram te stappen, die zo karakteristiek is voor deze stad. Afhankelijk van het seizoen staat het park vol prachtige planten, van camelia's tot acacia's. De planten groeien er over de standbeelden en fonteinen heen. Laat de charme van het park goed op je inwerken en bezoek vervolgens de tuin met medicinale en aromatische planten. Misschien steek je nog iets op over de krachten ervan.

Als de zon ondergaat is het tijd voor een drankje aan de Rua Miguel Bombarda, de trendy buurt van Porto. Kijk elkaar diep in de ogen en geniet van een heerlijke avond in Porto.

Langs de kade van Ribeira - Foto: Rick Ligthelm, CC BY 2.0

DAG 2

Wandeling in het historische centrum van Porto

Aan het begin van jullie tweede dag in Porto is het de hoogste tijd voor een bezoek aan de unieke Mercado do Bolhão. Deze oude markthal ligt aan de Rua Fernandes Tomás, vlakbij de grote winkelstraat Sa da Bandeira. Op de markt vinden jullie een overvloed aan verse producten die je het liefst allemaal mee zou nemen. Als je een beetje te dicht bij een kraampje komt, zullen de verkopers je niet laten vertrekken zonder dat je iets geproefd hebt. Fruit, groenten, kabeljauwbeignets, gebak, er is voor ieder wat wils. Lijkt het je geen goed idee om hier inkopen te doen voor een heerlijke picknick in een van de parken van Porto?

Van Portugese kunst naar gastronomie

's Middags gaan jullie richting de Rua das Flores, niet ver van het treinstation São Bento. Neem een kijkje in een van de vele boekwinkels met tweedehands boeken. Vervolgens genieten jullie van een lekker kopje koffie op een terras.

Jullie culturele tocht door Porto gaat verder bij het Portugese Centrum voor Fotografie in de joodse wijk van de stad. Het gebouw heeft een opvallende architectuur, het was vroeger namelijk een gevangenis. Tegenwoordig zijn daar nog steeds kenmerken van terug te vinden. Bewonder de diversiteit van de werken en de bijzondere collecties in dit unieke museum in Porto.

Beginnen jullie trek te krijgen? Bezoek dan een van de theesalons van de wijk om je weer op te laden met pasteis de nata (Portugees taartje). Neem je gebakje mee en ga op het gras van het park João Chagas zitten, vlakbij het Portugese Centrum voor Fotografie. Ontspan samen even in deze heerlijke, bijna landelijke omgeving.

Jullie romantische stedentrip naar Porto zit er alweer bijna op. Wandel rustig naar het Vrijheidsplein, een belangrijke ontmoetingsplek in de stad. Geniet samen met de andere mensen op het plein van de zon en van wat er om je heen te zien is.

's Avonds eten jullie voor de laatste keer een typisch Portugees gerecht en genieten jullie nog een keer van de romantiek in deze stad.

Mercado do Bolhão - Foto: Alessandro Bonvini, CC BY 2.0

Romantisch uitstapje naar het strand van Castelo do Queijo

Met de tram kun je naar het strand van Castelo do Queijo, een natuurlijk pareltje buiten de stad. Wandel er hand in hand langs het water en geniet van het spektakel dat de golven van de Atlantische Oceaan je bieden.

Top 3 evenementen in Porto

14 februari: Valentijnsdag: onvergetelijk in Porto.

Mei: Primavera Sound: indierockfestival.

Juni: Aqui mora o fado: fadofestival; laat je beroeren door de weemoedige liederen.

Porto in het kort

Beste tijd om te gaan

Als jullie lekker door de straatjes van Porto willen wandelen, ook 's avonds, kun je het beste in de zomer of lente gaan.

Vervoer

In Porto hoef je geen auto te huren, je kunt overal naar toe wandelen.

Als je iets verder weg gaat of als je moe bent, neem je de bus, de tram of een taxi; alle drie opties zijn goed te doen, zowel wat prijs als wat netwerk betreft.

Slapen

Voor een romantisch weekend reserveren jullie een kamer in een van de vele knusse hotels van Porto.

Eten & drinken

Vinum: 141 rua do Agro, Vila Nova de Gaia, Porto

Gastronomische gerechten vanaf €16*

Coma: 156 rua Rodriguez-Sampaio, Porto

Smaakvolle keuken met design, vanaf €20*

Casa do Evaristo: 535 rua de Fernandes Tomás, Porto

Lokale keuken op basis van verse producten, vanaf €6*

Restaurante Astoria: 25 praça da Liberdade, Porto

Gerechten op basis van vis, lunchmenu voor €10*

* Prijzen kunnen afwijken.