Op de plek waar de rivieren Gombak en Klang samenkomen, ontwikkelde een mijnwerkersdorpje op het Maleisische schiereiland zich tot een moderne metropool. Die stad is Kuala Lumpur, wat 'modderige samenloop' betekent. De ontwikkeling van het dorpje naar de moderne stad kun je op veel historische plekken bekijken en beleven. Maak een citytrip door de tijd van authentieke huizen en tempels tot ultramoderne gebouwen en ontdek het verhaal van het koloniale verleden.

Stop 1. Oud en nieuw

Tegen het einde van de 19e eeuw had het toenmalige stadje Kuala Lumpur, waar de mensen leefden van het delven van tin, te kampen met branden en overstromingen. Pas in deze periode begonnen de inwoners met het bouwen van huizen van steen in plaats van hout. Door de relatief late start van het bouwen van moderne gebouwen, zijn in en rond Kuala Lumpur veel traditionele Maleisische gebouwen bewaard gebleven. Op slechts tien minuten van de imposante Petronas Towers (1), symbool voor het moderne Kuala Lumpur, vind je Rumah Penghulu Abu Seman (2). Dit originele Maleisische huis uit 1900 was oorspronkelijk gebouwd door een lokaal dorpshoofd. Tijdens een rondleiding door het huis vertelt een gids over de mooie, typische Maleisische bouwstijl. De authentieke gebruiksvoorwerpen vertellen verhalen over vervlogen tijden.

Stop 2. Plaatjes van tempels

Je verplaatsen gaat in Kuala Lumpur het makkelijkst met de metroservice Light Rail Transit (LRT). Stap uit bij metrohalte Pasar Seni, op loopafstand van de grootste en belangrijkste hindoetempel van de stad: Sri Mahamariamman (3). Hij ligt in de wijk Jalan Tun H.S. Lee, midden in Chinatown. In 1873 begonnen Tamil-immigranten met de bouw van de tempel, op de plek waar de moedergodin van het hindoeïsme, Parvati, zich gemanifesteerd zou hebben. De tempel is vrij toegankelijk en je mag zelfs fotograferen en filmen tijdens bruiloften en ceremonies. Wel even je schoenen uittrekken voordat je naar binnen gaat. Een stuk verderop ligt de boeddhistische tempel Sze Ya (4), die uit 1864 stamt. Een oase van rust in de hectische stad.

KualaLumpur_history_HinduTemple_Flickr.jpgDe kleurrijke Mahamariamman. Foto door Jorge Láscar onder licentie CC BY 2.0

Stop 3. De enige echte batik

Een wandeling richting het westen brengt je bij het Nationale Textielmuseum (5). In het prachtige koloniale gebouw kun je je verdiepen in de complete geschiedenis van het maken van textiel, helemaal vanaf de prehistorie. Het museum heeft een kostbare collectie antieke sarongs en ceremoniële kledingstukken. Je kunt er ook zien hoe traditionele batiks (verfpatronen) worden gemaakt en technieken als weven, knopen, goud borduren en kraalwerken komen voorbij. Bij het nabijgelegen Restoran Warisan (6), kun je heerlijke Maleisische maaltijden eten of een drankje doen.

Stop 4. Monument van de onafhankelijkheid

Nog verder naar het oosten bevindt zich een groot gebied met prachtige parken. Naast de Lake Gardens vind je hier het Nationale Monument van Onafhankelijkheid (7). Het monument bestaat uit zeven bronzen soldaten (tot wel 15 meter hoog!) die de Maleisische vlag dragen en symbool staan voor de zeven kwaliteiten van leiderschap: leiding, eenheid, sterkte, waakzaamheid, lijden, moed en opoffering. Maleisië was een Britse kolonie totdat in 1957, na een bloedige strijd, de onafhankelijkheid werd geëist en uitgeroepen. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Maleise soldaten en is dagelijks open van 7:00 tot 18:00 uur. De toegang is gratis en je kunt er prachtige foto's maken.

Kuala Lumpur_ history_Merdeka Square_Flickr.jpgMerdeka Square. Foto door Shubert Ciencia onder licentie CC BY 2.0

Stop 5. Van mijnwerkersdorp naar space age

Aan de zuidkant van de Lake Gardens ligt het museum Muzium Negara (8), het Nationale Museum van Maleisië. Hier wordt de geschiedenis van het land uit de doeken gedaan, tot aan de eerste Maleisische astronaut die in 2007 in het internationale ruimtestation ISS arriveerde. Een gids kan je ook vertellen over de inspanningen van Maleisië om tot de 'ontwikkelde landen' te worden toegelaten. Tot 2020, wanneer deze gebeurtenis gepland staat, is Maleisië nog een ontwikkelingsland. Een paar straten verderop kun je bij Radhey's Pure Vegetarian (9) genieten van een heerlijke vegetarische lunch en gezonde sapjes en smoothies.

Stop 6. Krijg je 'm er helemaal op?

Ben je weer terug in het centrum, sla dan het onafhankelijkheidsplein, Merdeka Square (10) niet over. Op dit plein staat de hoogste vlaggenmast ter wereld, maar liefst 96 meter hoog. Hier werd na de onafhankelijkheidsverklaring voor het eerst de Maleisische vlag gehesen. Rondom het plein herinneren koloniale gebouwen in Tudorstijl aan de Britse overheersing. Ook de vele toeristen die proberen om de vlaggenmast in z'n geheel op de gevoelige plaat vast te leggen, zijn een vermakelijk gezicht.

Lijkt het je prettig om de historische kant van de stad d.m.v. een georganiseerde tour te ontdekken? Via Expedia.nl boek je een indrukwekkende tour langs alle erfgoedgebouwen en iconische stadslocaties.

Vliegen en overnachten

Een vlucht naar Kuala Lumpur kan heel voordelig zijn via Expedia.nl.

De meeste fijne hotels in Kuala Lumpur vind je naast het park Lake Gardens, in de buurt van diverse bezienswaardigheden. Ook in het ultramoderne stadsdeel Bukit Bintang zijn prima hotels in de buurt van metrostations.

Eten & drinken

Bij veel traditioneel Maleisische restaurants wordt er van je verwacht dat je met je handen eet. Dat moet dan ook altijd met je rechterhand: eten met je linkerhand wordt als onrein gezien. Bij Nasi Kandar Pelita (11) kun je traditionele gerechten eten als roti canai (plat ovenbrood met curry) en thosai (gevulde pannenkoekjes). De lekkerste koffie scoor je in Mollydooker's Coffee Bar (12).

Top 3 historische evenementen

 1. Februari: Federal Territory Day, een onafhankelijkheidsfeest met vuurwerk, parades en balonnenshows.
 2. Juni: Gawai Dayak, het eeuwenoude oogstfeest met traditionele dans en muziek.
 3. Augustus: Merdeka Celebrations, een maand lang feesten en parades in het hele land met als hoogtepunt het ceremoniële hijsen van de Maleisische vlag op het Merdeka-plein.

De islam in Kuala Lumpur

Maleisië is een islamitisch land, maar bijna 50% van de bevolking hangt een ander geloof aan. Het deel van de bevolking dat islamitisch is, wordt Malay (Maleis) genoemd. De andere bevolkingsgroepen, zoals de Chinese en Indiase bevolking, worden Malaysian (Maleisisch) genoemd. Kuala Lumpur is erg westers georiënteerd. Van de strenge regels die voor de moslimgemeenschap gelden, zul je niet veel merken. Grappig detail: bij taxistandplaatsen in de wat strengere moslimgedeeltes van de stad, kun je bordjes zien waarop staat dat het voor stelletjes verboden is om in de taxi te zoenen.

Contacten

 1. Petronas Towers: Kuala Lumpur City Centre, 50088 Kuala Lumpur
 2. Rumah Penghulu Abu Seman: 2, Jalan Stonor, 50450 Kuala Lumpur
 3. Sri Mahamariamman: 163, Jln. Tun H.S. Lee, Kuala Lumpur
 4. Sze Ya: Jln. Tun H.S. Lee and Jln. Cheng Lock, Kuala Lumpur, +60 320789052
 5. National Textiles Museum: 26, Jalan Sultan Hishamuddin, 50000 Kuala Lumpur, +60 326943457
 6. Restoran Warisan: 1, Dolomite Park Avenue, Jalan Batu Caves, 68100 Kuala Lumpur
 7. National Monument: Jalan Tamingsari, Lake Gardens, Kuala Lumpur
 8. Muzium Negara: Jalan Damansara, 50566 Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur, +60 322671111
 9. Radhey's Pure Vegetarian: 1, Lorong Padang Belia, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur
 10. Merdeka Square: Jalan Raja, Wilayah Persekutuan, 50050 Kuala Lumpur
 11. Nasi Kandar Pelita: 149, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur, +60 321625532
 12. Mollydooker's Coffee Bar: 1, Jalan Medan Setia 1, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur