Kastelen en kerken die voor een waar sprookjesgevoel zorgen, slenteren langs historische gebouwen en het magische Limburgse Heuvelland te voet of op de fiets ontdekken. En dat alles met je grote liefde aan je zijde. Het pittoreske Valkenburg is bij uitstek dé bestemming om samen te genieten. Een smakelijk diner in een mooie entourage bij kaarslicht maken een romantisch verblijf in Valkenburg compleet.

ROMANTISCHE DAG 1

Ridders en pastoors

De dag begint in de H.H. Nicolaas en Barbarakerk (1) die stamt uit de 13e eeuw en een roerig verleden met zich meedraagt. De katholieke kerk is volledig gerestaureerd en behoort tegenwoordig tot een van de fraaiste monumenten van Nederland. De resten van het hooggelegen en ooit zo imposante Kasteel van Valkenburg zijn niet te missen. In de ruïne (2) zijn de nog resterende vertrekken, zoals de ridderzaal en de verdedigingstoren te bezoeken.

valkenburg_romantisch_heuvelland.jpgLimburgse Heuvelland Foto: Trage Wegen vzw CC BY-ND 2.0

Fietsend glooiende heuvels bestieren

Professionele wielrenners weten de omgeving te vinden, maar ook voor een romantisch fietstochtje heeft het groenrijke heuvelachtige landschap genoeg te bieden. Het fietsknooppuntennetwerk maakt het mogelijk eenvoudig een route uit te stippelen. Onderweg zijn er talloze bosrijke locaties om van een zelfgemaakte lunch te genieten op je picknickkleedje. Geen zin om brood te smeren? Bij Herberg de Bernardushoeve (3) staan lekkere gerechten op de kaart. Een fiets huren kan bij Cycle Center Valkenburg (4). Niet erg actief ingesteld? Ze verhuren er ook Vespa's.

Ingrediënten voor een geslaagde avond

Uitgebreid tafelen, goede gesprekken voeren en genieten van elkaars gezelschap. Niet voor niets staat een diner bij velen op nummer één als het gaat om romantische activiteiten. Bij het centraal gelegen restaurant Le Baroque (5) is de setting Victoriaans met een snufje Parijs. Chez Paul (6), nabij het centrum, serveert haute cuisine met op de kaart uitsluitend culinaire hoogstandjes. Ook de bediening is van topniveau en doet er alles aan de avond meer dan geslaagd te maken.

ROMANTISCHE DAG 2

Valkenburg vanaf grote hoogte

Wie de stad vanaf grote hoogte wil zien ontwaken neemt de kabelbaan. De rit in de tweepersoonsstoeltjeslift vertrekt vanaf het dalstation aan de Neerhem om vervolgens langzaam naar 68 meter hoogte te gaan waar het eindstation, de Wilhelminatoren (7), is gelegen. Tijdens de rit, maar ook vanaf de toren met het indrukwekkende panoramaterras, is het genieten van dit adembenemende stukje Nederland.

valkenburg_romantisch_kasteeloudvalkenburg.jpgKasteel Schaloen. Foto: Daisy Scholte

Brunchen onder de grond met 400 kaarsjes

Tafelen in de fameuze mergelgrotten van Valkenburg? Dat kan op zondag. Dan wordt er een uitstekende vijfgangen Grottenbrunch (8) geserveerd. De grotten hebben van zichzelf al eenmagische sfeer, maar met meer dan 400 fonkelende kaarsjes, een brandende open haard en intieme zitjes wordt de stemming nog romantischer. In het naastgelegen natuurgebied de Geulvalleikun je een rustig middagwandelingetje maken.

Alle rust voor elkaar

De tuin van kasteel Oud-Valkenburg (9), voorheen behorend tot Kasteel Schaloen, is een oase van groen. Zeker in het voorjaar is het geuren- en kleurenpalet overweldigend. Deze combinatie van kruiden- en heemtuin (een kunstmatig aangelegde tuin voor inheemse, wilde flora en fauna) is samen met de watermolen, Sjloens Meule genaamd, een fijne locatie om een kwaliteitsmomentje in te bouwen. Een aansluitend diner in de brasserie (10) van Kasteel Schaloen of in het wat chiquereHubert Haenen (11) maakt jullie romantische avond compleet.

Leuke weetjes

 • De blikvanger van Valkenburg, de Wilhelminatoren, is in 1906 gebouwd en inmiddels rijksmonument.
 • Op de Wilhelminatoren staat een groot kruis dat 's avonds en 's nachts verlicht is en in de wijde omgeving te zien is.
 • De Wilhelminatoren is gebouwd van kalkzandsteen.
 • Ook Kasteel Valkenburg, of eigenlijk de ruïne die resteert, is een rijksmonument.
 • Nabij de ruïne ligt de Fluweelengrot; in de Tweede Wereldoorlog fungeerde die als schuilplaats voor de lokale bevolking.
 • De bekende architect Pierre Cuypers heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bouw van veel gebouwen in Valkenburg. Zo heeft hij de H.H. Nicolaas en Barbarakerk aan het einde van de 19e eeuw flink vergroot.
 • Naar goede Limburgse traditie ligt er naast de H.H. Nicolaas en Barbarakerk een café.

Praktische informatie

Overnachten

Een overnachting maakt een tripje met z'n tweeën naar Valkenburg af. Veel hotels hebben dankzij de omgeving en bouwstijl een romantische uitstraling. De meeste romantische hotels liggen bovendien bij populaire bezienswaardigheden, zoals de Wilhelminatoren en de mergelgrotten.

Eten

't Mergelheukske (12) bevindt zich tussen de twee oude stadspoorten van Valkenburg, in de schaduw van de ruïne van het kasteel. In een warme sfeer worden prachtige culinaire creaties geserveerd. Minder exclusief, maar gerund door mensen met een voelbare liefde voor het vak is Tres Luxx (13).

Beste tijd om te gaan

In de winter met z'n tweetjes bij de open haard of juist in de zomer vanaf een heuveltop genietend van het mooie uitzicht. Valkenburg is het hele jaar door geschikt voor romantische uitjes.

Contacten

 1. H.H. Nicolaas en Barbarakerk: Kerkstraat 18, 043 6013695
 2. Kasteelruïne: Daalhemerweg 27, 043 8200040
 3. Herberg de Bernardushoeve: Mingersborg 20-22, Voerendaal, 043 4511644
 4. Cycle Center Valkenburg: De Valkenberg 8b, 043 6015338
 5. Restaurant Le Baroque: Grotestraat Centrum 29, 043 6010772
 6. Restaurant Chez Paul: Broekhem 130, 043 7518150
 7. Kabelbaan Wilhelminatoren: A GoGo Valkenburg, Neerhem 44, 043 6090609
 8. Grottenbrunch: Wolfsdriesweg 8a, 043 6041000
 9. Kasteeltuin Oud-Valkenburg & Sjloens Meule: Oud Valkenburg 1, Schin op Geul, 043 4592684
 10. Brasserie Schaloen: Oud Valkenburg 9, Oud Valkenburg, 043 7115097
 11. Hubert Haenen: Plenkerstraat 47A, 043 6012797
 12. 't Mergelheukske: Berkelstraat 13-A, 043 6016350
 13. Tres Luxx: Theo Dorrenplein 18-A, 043 6016521

Top 3 romantische evenementen

Lente/zomer: Grottheater - openluchttheater Valkenburg, in de lente en zomer zijn er verschillende intieme theatervoorstellingen in het halfopen Grottheater.

Mei: Pop on Top Festival, muzikale optredens van verschillende popartiesten in het Kuurpark op de top van de Cauberg in Valkenburg aan de Geul.

November-december: Kerststad Valkenburg, romantische, sfeervolle activiteiten boven- en ondergronds zorgen voor het ultieme kerstgevoel.