Kom met z'n tweeën naar de parel van Bohemen, voor een weekend vol romantiek en poëzie. Met haar middeleeuwsetorens, historische bruggen, loom stromende rivier en duizenden lichtjes is Praag misschien nog wel romantischer dan Venetië, Parijs of Rome! Dat ontdek je, als je 24 uur lang deze gids volgt langs de vele romantische plekken van de Gouden stad.

DAG 1

Met z'n tweeën de oude stad verkennen

Slenter hand in hand door het doolhof van middeleeuwse straatjes van de oude stad. Zo kom je uit op het Oudestadsplein, met zijn vele kleuren en bouwstijlen. Loop je er omheen, dan kom je vanzelf de astronomische klok tegen, met zijn wonderlijke mechaniek. Zin om dit bijzondere plein van boven te bekijken? Dat kan, als je de toren van het Stadhuis beklimt... een prachtige plek voor een onvergetelijke omhelzing...

Bij de straat naar de oude stad vind je in het voormalige gemeentehuis een restaurant waar je heerlijk kunt eten, omringd door prachtige voorbeelden van de romantische Art Nouveau stijl. Schilderijen, glinsterende kroonluchters, flarden muziek en verrukkelijke gerechten zorgen samen voor de perfecte romantische sfeer.

Prague Vltava.jpgMoldau

Varen over de Moldau en een cocktail bij de Buddha Bar

Na al deze overdaad is het heerlijk ontspannen op een rondvaartboot over de Moldau. Je vaart je onder maar liefst elf bruggen door en aan de oever zie je de eeuwen voorbij glijden. Liever wat meer actie? Je kunt ook zelf het water op met een waterfiets of roeiboot. Trap of peddel over het Certocka kanaal en naar het eiland Slava, waar je begroet wordt door de zwanen. De plek voor een mooie wandeling.

Terug in het hart van de oude stad ga je zitten in de vurig rood ingerichte Buddha Bar. Daar drinken jullie op Praag - en op de liefde, onder het welwillend oog van het Boeddhabeeld.

Meegevoerd op de klanken van de opera

En dan... laten jullie je zakken in de fluwelen stoelen van het Nationale Theater om samen helemaal op te gaan in de de magie van een opera. Het Staats Muziektheater en de Staats Opera brengen allebei prachtige voorstellingen van zeer hoge kwaliteit. Wel op tijd kaartjes reserveren!

Bijkomen van alle emoties kan daarna bij het romantische restaurant Bellevue. In de grote erkers heb je een schitterend uitzicht en de kristallen kroonluchters, stijlvolle inrichting en verfijnde keuken zorgen voor een onvergetelijke avond.

DAG 2

Praag van bovenaf

De volgende ochtend gaan jullie de hoogte in, naar Hradčany, de wijk van de Praagse Burcht. Van daaraf kijk je neer op de bocht van de Moldau, de Middeleeuwse torens en de barokke koepels van de vele kerken in deze Gouden Stad. Vergeet niet om hier ook de Sint-Vituskathedraal te gaan bekijken, en het paleis en natuurlijk het Gouden Straatje met zijn winkeltjes die lijken op kleurige poppenhuizen.

Eén van de best bewaarde geheimen van Praag is de schoonheid van het Pálffy Pálac. Op het terras van dit barokke paleis heb je een prachtig uitzicht over de Praagse Burcht. De eetzaal is een wonder van tijdloze elegantie. En het eten? Dat is in één woord hemels.

Prague St-Vitus-Cathedral1.jpgSint-Vituskathedraal

Geschiedenis en natuur

In Malá Strana, de wijk tussen de Burcht en de oever van de Moldau, kun je een romantische wandeling maken door straatjes vol barokke paleizen, zoals die in de achttiende eeuw in de mode waren. Mooie pastelkleurige gevels vol krullerige tierelantijnen.

En natuurlijk maken jullie nog een wandeling door het groen. Daarvoor ga je naar de Petřín heuvel. Slenter samen over de weelderige hellingen waar bij mooi weer heel wat verliefde stelletjes hun toevlucht zoeken. Geen zin om te klimmen? Neem dan het ouderwetse kabeltrammetje omhoog. Vergeet niet om ook nog even stil te staan bij de rozentuin en bij het standbeeld van de romantische dichter Karel Mácha.

Liefde op de Moldau

Een wandeling langs de rivier brengt je bij het kleine eiland Kampa. Tijd om jullie liefde te bezegelen met een hangslotje aan de brug...

En tot besluit van dit weekend-voor-twee in Praag wandelen jullie over de Karelsbrug. Hand in hand loop je door de dubbele erehaag van standbeelden en straatlantaarns over het glanzende water van de Moldau. Praag zal altijd een warm plekje in jullie hart houden.

De muur van John Lennon

Ben je op het eilandje Kampa, dan kun je hem niet missen: de muur vol graffiti ter ere van John Lennon. Wat wat is het verband tussen de zanger van Imagine en de stad van de honderd torens?

Zelf is Lennon nooit in Praag geweest. Maar na de dodelijke aanslag op hem, in december 1980 verschenen op deze muur de eerste schilderingen ter ere van de ex-Beatle. Daarmee toonden studenten hun verlangen naar vrede, tot de val van de Berlijnse muur in 1989. De communistische machthebbers waren niet blij met de teksten en zij lieten ze telkens opnieuw verwijderen. Maar de boodschap is duidelijk: 'Make love, not war.'

Praag via de pen van Gene Deitch

De titel zegt het al - For the Love of Prague: The True Love Story of the Only Free American in Prague During 30 Years of Communism - een Amerikaan gaat 30 jaar lang achter het ijzeren gordijn wonen voor de liefde van zijn leven. Naast Deitch zijn verhaal staat het boek vol met tips off the beaten track in onder andere het hoofdstuk "Secret Prague Guidebook".

Praag in het kort

Beste tijdom te gaan

In de lente is het heerlijk slenteren over de heuvel van Petřín, in de zomer kun je luieren aan de oever van de Moldau en in de winter geniet je van de magie en de lichtjes van Kerstmis.

Vervoer

Het centrum van Praag is makkelijk te belopen - arm in arm...

De stad wordt doorkruist door 3 metrolijnen (van 05:00 tot middernacht), en een netwerk van trams bussen en een kabeltram.

Slapen

Als verliefd stel kun je het best kiezen voor een romantisch hotel in Staré Mesto of in Malá Strana.

Eten en drinken

Gemeentehuis: Nármestí Republiky 5

Bellevue: Smetanovo nábrezí 329/19

Pálffy Pálac: Valdstejnská 158/14

"Praag is van nature barok, een compositie van straten die kronkelen als stemmen, een sensuele stad die je telkens weer een bocht of een hoek om laat gaan en dan plotseling haar rondingen prijsgeeft aan de liefkozing van je blik"

Zo beschreef Petr Král deze stad. Praag is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor deze surrealistische dichter en criticus. Hij heeft verschillende bloemlezingen met Tsjechische poëzie samengesteld.

Top 3 romantische evenementen

Mei: Festival van Praag, internationaal festival van klassieke muziek

Oktober: Internationaal Jazz festival

December: Kerstmarkten, met kraampjes, voorstellingen en kerstverlichting