De mooie grachten en oude straatjes van Utrecht lenen zich uitstekend voor een romantische stedentrip met je geliefde. Goede gesprekken op het water of juist zwijgend staren naar een heldere sterrenhemel? Genieten van voorstellingen in intieme theaters en bioscopen of liever op avontuur onder de grond? Utrecht is the place to go!

ROMANTIEK BINNEN

Boven of juist onder de grond?

Een van de leukste dingen van een stedentrip is simpelweg wat rondslenteren in leuke buurten. Bijvoorbeeld rondom de Voorstraat. Dit monumentale winkelgebied is hip & happening en zit vol met relaxte koffiebarretjes, trendy boetiekjes en verrassende concept stores. Met DOMunder (1) start de dag actiever. Onder de grond, op bijna vijf meter diepte, komt 2000 jaar geschiedenis tot leven met een interactieve wandeling door middeleeuwse kelders en onder de Domtoren.

utrecht_romantisch_voorstraat.jpgVoorstraat. Foto: Alper Çuğun, CC BY 2.0

De magie van chocolade

Je liefde nog verder aanwakkeren? Dat kan met een bonbonworkshop bij het Grachtenatelier (2), want van chocolade word je gelukkig, zo wordt gezegd. Laat het magische stofje in chocolade z'n werk doen en kom naar buiten met smakelijke zelf gefabriceerde bonbons. Geen zin om zelf aan de slag te gaan, maar wél zin in chocolade? Vlei je dan neer op de canapé bij Cacao (3) en zie hoe de chocolatiers op ambachtelijke wijze de heerlijkste chocolade maken. Om mee te nemen of om direct van te genieten.

Knus in culturele sferen

Stilzwijgend naast elkaar zitten saai? Niet tijdens een avondje theater. De voorstellingen bij Theater Kikker (4) worden gespeeld in een charmante en intieme setting. Op de agenda staan moderne dans en eigentijds toneel en iedere maand is er het proeflokaal: korte optredens gevolgd door een interview. Meer zin in een filmavondje? Filmtheater het Louis Hartlooper Complex (5) staat bekend om haar eigenzinnige filmprogrammering en heeft een restaurant met een gezellige ambiance waar vooraf aan de filmromantisch gedineerd kan worden.

ROMANTIEK BUITEN

Picknicken te midden van pracht en praal

Bij Peek & Van Beurden Delicatessen (6) weten ze wat lekker is. Doe inkopen en vertrek met Reypenaer-kaas en verse parmaham voor een ochtendpicknick naar Kasteel de Haar (7), niet ver buiten de stad. Het kasteel zelf is luxe en sprookjesachtig. Zeker net zo indrukwekkend zijn de schitterende tuinen rondom het kasteel. De weelderige lanen met hoge bomen, kronkelige paadjes, glinsterende vijvers en romantische bruggetjes vragen om een fijne wandeling. Oh ja, trouwen is hier ook mogelijk...

utrecht_romantisch_kasteeldehaar.jpgKasteel de Haar. Foto: Bert Kaufmann, CC BY-SA 2.0

Liefde gaat door de maag

Het hoeft natuurlijk niet altijd groots en meeslepend te zijn. Liefde zit 'm juist ook in de kleine dingen. In samen een ijsje halen bij Venezia IJskiosk (8) op de Oude Gracht bijvoorbeeld. Of bij Roberto Gelato (9), een van de beste ijssalons van Utrecht. Eet 'em op aan het water of in het park. Venezia heeft maar liefst 32 smaken. Roberto experimenteert graag; naast zijn vaste assortiment, voegt hij regelmatig bijzondere creaties toe, zoals mosterdijs en tomatenijs.

Aardse en hemelse magie

Samen de Grote Beer ontdekken en op zoek gaan naar het Steelpannetje. Wat is er romantischer dan sterrenkijken? Vanuit het Zocherpark of het Griftpark (10) zijn ze dankzij het contrast met de weinig verlichte omgeving goed te zien. Bij Sterrenwacht Sonnenborgh (11), met indrukwekkende 19e-eeuwse sterrenkoepels, krijg je er ook nog uitleg bij. Ook bijzonder romantisch is kanoën bij De Rijnstroom (12) in de avonduren. De ondergaande zon en opkomende maan met hun schittering op het water doen de rest. Magisch!


Leuke weetjes

 • Utrecht heeft talloze groene spots binnen en buiten het centrum, waaronder een Botanische tuin (13).
 • Op Utrechtse bruggen hangen steeds vaker zogenaamde liefdesslotjes, zoals aan de Hogeweidebrug op de Vleutenseweg.
 • Bijzondere Utrechtse trouwlocaties zijn de Dom (14) en houtzaagmolen De Ster (15).
 • De Dom is met 112 meter de hoogste toren van Nederland.
 • In de zomer kun je van de zonsondergang genieten vanaf de Domtoren
 • De werfkelders van de Oude- en Nieuwegracht zijn uniek in de wereld.
 • Utrecht heeft verschillende romantische stadparken waaronder het grote Griftpark en het kleinere en romantische Park Oog in Al.

Praktische informatie

Overnachten

De meeste romantische hotels liggen in het historische centrum van Utrecht vlakbij de Dom en de Neude. Op loopafstand van de vele terrasjes, musea, grachten, restaurants en winkels.

Eten

Voor een romantisch restaurant is er genoeg keuze in Utrecht. Aanraders zijn: Stadskasteel Oudaen (16) dat sinds 1296 in het hart van Utrecht is gevestigd, en Podium onder de Dom (17), een schitterende, ruime locatie in de Domstraat, waar je van culinaire hoogstandjes kunt genieten.

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar zijn er volop romantische dingen te doen in Utrecht, al zijn het voorjaar en de zomer wel bij uitstek goede momenten om lekker samen van de buitenlucht op de terrasjes, in de parken en langs de grachten te genieten.

Contacten

 1. DOMunder: Domplein 4, 030 2339999
 2. Grachtenatelier: Oudegracht 185, 06 26382951
 3. Cacao: Oudegracht 179, 030 2658217
 4. Theater Kikker: Ganzenmarkt 14, 030 2319666
 5. Louis Hartlooper Complex: Tolsteegbrug 1, 030 2320452
 6. Peek & Van Beurden Delicatessen: Nachtegaalstraat 56, 030 2332155
 7. Kasteel de Haar: Kasteellaan 1, Haarzuilens, 030 6778515
 8. Venezia: Oudegracht 105, 06 28196687
 9. Roberto Gelato: Poortstraat 93, 030 2733114
 10. Griftpark: Blauwkapelseweg 30
 11. Sonnenborgh: Zonnenburg 2, 030 8201420
 12. Rijnstroom: Weg naar Rhijnauwen 2, 030 2521311
 13. Botanische tuin: Budapestlaan 17
 14. Dom: Achter de Dom 1
 15. Houtzaagmolen De Ster: Molenpark 3, 030 2990174
 16. Stadskasteel Oudaen: Oudegracht 99, 030 2311864
 17. Podium onder de Dom: Domstraat 4, 030 635 0888

Inspiratie voor je grote dag

Trouwplannen? In maart vindt in deJaarbeurs in Utrecht elk jaar deLove & Marriage Beurs plaats. Hier kun je inspiratie opdoen voor je grote dag. Zo kun je trouwtaarten proeven, bruidsjurken passen, catering vergelijken en locaties voor het feest bewonderen. Het is de ideale beurs om je voor te bereiden op je trouwdag.

Top 3 romantische evenementen

Juni: Kamermuziek Festival, violist Janine Jansen e.a. komen naar Utrecht om adembenemende kamermuziek ten gehore te brengen.

Augustus: Hortus Festival, intieme, klassieke concerten op een idyllische locatie: dat is het Hortus Festival in de Oude Hortus ten voeten uit.

September: Lief Festival, liefde voor elektronische muziek en liefde voor elkaar smelten samen tijdens dit dancefestival.