By Expedia Team, on June 17, 2015

Maastricht: het Parijs van Nederland

De stad Maastricht wordt wel vergeleken met Parijs. Dat is niet zo vreemd. Het is net als Parijs een uitgelezen stad om je geliefde mee naartoe te nemen. Niet alleen vanwege de romantische locaties, maar vooral vanwege de bourgondische levensstijl. Verwen de liefde van je leven met een jazzconcert, een wandeling langs de vestingwerken of een Frans diner. Wat het budget ook is, een romantisch dagje Maastricht is altijd bijzonder!

ROMANTISCHE DAG 1
—————–

### Samen slenteren over de brug

Begin een dagje Maastricht met een wandeling over de Sint Servaasbrug. De oudste en bekendste brug van Maastricht werd al in de 13e eeuw aangelegd. Zin om een tentoonstelling te bekijken? Wandel dan langs het water naar Centre Céramique (1). Het centrum heeft een prachtige collectie Japanse prenten, die vaak een romantisch karakter hebben. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen.

maastricht_-_river_meuse_lim.jpg

Wandelen langs de Maas

### Terug in de tijd

Ga ‘s middags terug in de tijd en maak een wandeling langs de Maastrichtse vestingwerken (2) of breng een bezoek aan de kasteelruïne Lichtenberg (3) op de Sint-Pietersberg met prachtig uitzicht over het Maasdal. De kasteelruïne is te voet of per fiets bereikbaar en van mei t/m oktober op zondagen geopend. Wil je de wereld even helemaal buitensluiten? Ga dan naar de rotstuinen van Bèr Slangen (4) waar een serene rust hangt, een ideale picknickplek. Tijdens open dagen is de toegang gratis en zijn er extra activiteiten.

### Naar het theater of een concert

Een bijzonder avondje uit hoeft in Maastricht geen geld te kosten. Zo geven conservatoriumstudenten regelmatig jazzconcerten in Theater aan het Vrijthof (5) en ook voorstellingen van studenten van de Toneelacademie (6) zijn gratis toegankelijk. Op mooie zomeravonden is er vaak live muziek op straat, bijvoorbeeld op het Onze-Lieve-Vrouweplein.

ROMANTISCHE DAG 2
—————–

### Wandelen door het park

Begin de dag bij Bread and Delicious (7) in de Stationsstraat. Hier kun je ontbijten met verse jus, croissants en een lekker zachtgekookt eitje. Maak daarna een romantische wandeling door het Stadspark. De naam Stadspark verwijst in principe naar de volledige strook groen die loopt van de Maas tot voorbij de Prins Bisschopsingel. In het park vind je eendenvijvers, een hertenkamp en een voormalige berenkuil.

maastricht_romantic_stadspark.jpg

Stadspark. Foto: Joe Thomissen, CC license BY-ND 2.0

### Ontspannen in een privé-spa

Niets is fijner dan een middagje relaxen met je geliefde. Bij The Spa (8) is alles aanwezig om de dagelijkse beslommeringen even los te laten en heerlijk in de watten gelegd te worden. Je huurt hier je eigen privé-_wellness_ruimte met daarin een Finse sauna, infraroodsauna, stoomcabine en een romantische jacuzzi. Boek er een ontspannende massage of een beautybehandeling en je spa-experience is compleet!

### Liefde gaat door de maag

Een romantisch dagje Maastricht sluit je natuurlijk af met een dromerig diner. Er zijn een hoop toplocaties om uit te kiezen. Wil je dineren met uitzicht op het water en de lichtjes van de stad? Boek dan een plek op een DinnerCruise (9) op de Maas. Eet je graag met Franse chansons op de achtergrond? Ga naar eetcafé Ilya (10) in de Koestraat. Delen jullie een passie voor wijn? Stap dan binnen bij wijnrestaurant Mes Amis (11) in de Tongersestraat.

### Leuke weetjes

– De Prinsenkamer in het 17e-eeuwse Stadhuis is een van de meest gewilde locaties om te trouwen in Maastricht.
– Het Sint Amorsplein is niet genoemd naar de Romeinse god van de liefde, maar naar een 9e-eeuwse heilige die overleed tijdens zijn pelgrimstocht naar het graf van Sint Servaas.
– In de omgeving van Maastricht staan tientallen kastelen en romantische landhuizen
– Tijdens Winterland Maastricht verandert Maastricht in een sprookjesachtige stad vol winteractiviteiten. Uniek is de avondwandeling ‘Magische Lichtroute’ waarbij tal van plekken in de stad zijn voorzien van bijzondere stadsverlichting.

### Praktische informatie

Overnachten

Er zijn in de binnenstad van Maastricht volop romantische hotels te vinden, vooral in de buurt van het Vrijthof en het Onze-Lieve-Vrouweplein. Tip: wandel ‘s avonds na een etentje in het donker terug naar het hotel langs de oevers van de maas. Bij het licht van de straatlantaarns is de stad op haar mooist.

Eten

Maastricht is een stad van het goede leven en dat merk je ook aan de menukaart. Een romantisch Frans restaurant is snel gevonden, bijvoorbeeld eetcafé Jour de Fête (12) op de Markt. Of ontdek samen nieuwe smaken en probeer een van de typische streekgerechten zoals stoofpotjes met oud bier bij Restaurant Pieke Potloed (13).

Beste tijd om te gaan

Maastricht leent zich in alle seizoenen voor een romantische stedentrip. In de lente ruikt het heerlijk in de parken en plantsoenen. Op warme zomeravonden is het goed toeven op de pleinen en terrassen en op een regenachtige herfstdag bieden de gezellige cafés een knus toevluchtsoord. Maar als het sneeuwt is Maastricht pas écht magisch!

### Contacten Maastricht

1. Centre Céramique: Avenue Céramique 50, 043-3505600

2. Maastricht vestingstad: Bernardusstraat 1 (Helpoort), 043-3430440

3. Kasteelruïne Lichtenberg: wandelweg vanaf Lage Kanaaldijk bij de ENCI, 043-3250974

4. Rotstuin Bèr Slangen: Ambyerstraat Noord 73

5. Theater aan het Vrijthof: Vrijthof 47, 043-3505544

6. Toneelacademie Maastricht: Lenculenstraat 31-33, 043-3466690

7. Bread and Delicious: Stationsstraat 23, 043-3252035

8. The Spa: Schamerweg 149-A, 043-8524227

9. Rederij Stiphout: Maaspromenade 58, 043-3515300

10. Eetcafé Ilya: Koestraat 7, 043-3250777

11. Wijnrestaurant Mes Amis: Tongersestraat 5, 043-3257866

12. Eetcafé Jour de Fête: Markt 32, 043-3256932

13. Restaurant Pieke Potloed, Sporenstraat 5, 043-2215968

Top 3 romantische evenementen

Juli: André Rieu op het Vrijthof, openluchtconcert van de violist met het meest romantische repertoire van Nederland.

Augustus: Preuvenemint. Liefde gaat door de maag: zo’n dertig restaurants presenteren hun lekkerste gerechten op het Vrijthof.

December: Magisch Maastricht, sfeervolle kerstmarkt op het Vrijthof, met een schaatsbaan, een verwarmd paviljoen en een reuzenrad.”