By Expedia Team, on June 18, 2015

Vier de liefde op de Wadden

Romantische zielen vieren de liefde op de Waddeneilanden. Het toppunt van romantiek? Een fijne strandwandeling met je geliefde natuurlijk. Maar denk ook eens aan een fotoreportage waarbij de eilanden het decor vormen. Of een picknick in de duinen, een oestertocht over het strand en een culinaire workshop waarbij je samen op zoek gaat naar ingrediënten uit de streek. Ontdek de romantiek van Texel en Terschelling.

ROMANTIEK OP TEXEL
———————-

### Samen van top tot teen ontspannen

Wellnesscentra zijn ideaal om de dag relaxt te beginnen. Een wel heel bijzondere plek is Woolness (1). Bij Woolness dompel je je niet onder in een thermaalbad, ook warm je je niet op in een sauna, nee je neemt er een heus wolbad. Uniek in de wereld en gebaseerd op de gewoonte van schapenboeren uit vroegere tijden die na zich een zware dag in de buitenlucht bij thuiskomst tegen het scheerwol nestelden. Hul je een half uur van top tot teen in het wol van Texelse schapen en je voelt je als herboren.

wadden_romantisch_texel.jpg

Fotogeniek Texel. Foto: Ralf Schulze, CC BY 2.0

### Liefde op de gevoelige plaat

De liefde voor elkaar vastleggen? Doe dan een fotoshoot. Niet alleen het eindresultaat blijft altijd, ook de fotosessie zelf is een ervaring om nooit te vergeten. Bij Fotostudio Texel (2) vormen het Texelse Waddenlandschap, de Noordzee, de mooie wolkenpartijen én de vuurtoren het decor. En fotograaf Sanne van Foto Sanne (3) is erop gespitst het mooiste in mensen naar boven te halen én vast te leggen.

### Liefde gaat**door de maag

Oesters zijn niet alleen te vinden op de Zeeuwse stranden, zoals vaak wordt gedacht, ook op Texel liggen tussen september en juni de oesters voor het oprapen. Je kunt er zelf naar zoeken, maar extra leuk is het om met de Tesselse Oesterman (4) op pad te gaan. Tijdens een oestertocht zoek je niet alleen oesters, maar kom je ook veel meer te weten over deze exclusieve lekkernij. Vanzelfsprekend hoort proeven erbij, met een glaasje bubbels. Een ultieme combinatie!

ROMANTIEK OP TERSCHELLING
—————————–

### Eiland rondtuffen

Ga de dag van start met een fietstochtje door de duinen. Alleen jij, je wederhelft, comfortabele huurfietsen en een aangename bries. Oftewel, ongestoord genieten! Op Terschelling zijn er tal van plekken waar je een fiets kunt huren. Bijvoorbeeld bij Tijs Knop Rijwielverhuur (5) in West-Terschelling of bij Rijwielverhuur Terpstra (6) in Hoorn. Liever gemotoriseerd het eiland rond? EilandTuks (7) verhuurt tuktuks. Deze driewieler heeft een cabrio-uitvoering voor mooi weer en voorziet bij regen in een afdakje. Lekker knus.

wadden_romantiek_terschelling.jpg

Romantische luchten. Foto: Michiel Jelijs, CC BY 2.0

### Romantische strandwandeling

Hand in hand over het strand wandelen en samen wegdromen bij de zee: een strandwandeling is niet voor niets populair bij geliefden. Bij ‘t Lokaal (8) in West-Terschelling kun je een goed gevulde picknickmand bestellen. Ideaal voor een wandeling door de duinen en over de uitgestrekte stranden – sommige zijn wel 500 meter breed – van het eiland.

### Samen achter het fornuis

Samen genieten van een heerlijk diner is de romantiek ten top. Samen een diner bereiden óók! Flang, kok bij Flang in de pan (9), verzorgt kookworkshops. Hij vertelt er niet alleen vol overgave over, hij laat je ook zoveel mogelijk zelf doen. Het begint er al mee dat je met Flang de natuur van Terschelling in gaat om de benodigde ingrediënten te verzamelen, zoals schelpen, zeewier en cranberries. Hiermee maak je vervolgens de lekkerste Terschellingse gerechten, zoals plotsjys, een soort pannenkoekje.

### Leuke weetjes

– Er wordt wel gezegd dat het eten van oesters een lustopwekkend effect heeft. Wetenschappelijk bewijs is hier echter nooit voor gevonden.
– De drievoudig
wereldkampioen snert koken woont op Terschelling: het is kok Flang van kookstudio Flang in de pan.
– Voor zon moet je op Texel zijn. Het eiland heeft de
meeste zonuren van Nederland.
– Op Texel, de bakermat van de
schapenfokkerij, wonen bijna evenveel schapen als mensen: bijna 14.000.
TV TAS is een ezelsbruggetje om de volgorde van de (bewoonde) Nederlandse Waddeneilanden te onthouden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en, helemaal rechts, Schiermonnikoog.

### Praktische informatie

Overnachten

Op elk van de Waddeneilanden is wel een romantisch onderkomen te vinden. Aan het strand van Texel, met uitzicht op de Noordzee, of onder de lichten van de Brandaris op Terschelling.

Eten

Bij Paviljoen West aan Zee (10) op Terschelling kun je met je geliefde aan je zij de zonsondergang bewonderen en ondertussen genieten van huisgemaakte Cranberry Cheese Cake. Eet je op Texel bij Restaurant ‘t Pakhuus (11), dan is de kans groot dat je er van lokale gerechten geniet, al dan niet geserveerd bij de open haard.

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar door hangt de liefde in de zilte lucht van de Waddeneilanden. Een romantische picknick op een afgelegen plekje in de duinen smaakt het beste als het heerlijk warm is, terwijl het juist op een frissere dag fijn opwarmen is tussen de vachten van Texelse schapen.

### Contacten

Woolness Texel: Hotel Texel, Postweg 134, De Cocksdorp, Texel, 0222 311237
Fotostudio Texel: Ploosterstraat 3, De Cocksdorp, Texel, 06 10723020
Foto Sanne: Warmoesstraat 2, Den Burg, Texel, 0222 313102
De Tesselse Oesterman: Kogerstraat 29, Den Burg, Texel, 06 12808495
Tijs Knop Rijwielverhuur: Torenstraat 10-12, West Terschelling, 0562 442052
Rijwielverhuur Terpstra: Dorpsstraat 92-A, Hoorn, Terschelling, 0562 448608
Terschelling EilandTuks: Verlengde Boomstraat 1, West Terschelling, 06 10953659
Lokaal Terschelling: Torenstraat 3, West Terschelling, 06 48355976
Flang in de Pan: Dorpsstraat 25, Hoorn, Terschelling, 0562 850134
Paviljoen West aan Zee: Badweg 7, Terschelling, 0562 448383
Restaurant ‘t Pakhuus: Haven 8, Oudeschild, Texel, 0222 313581

Top 3 romantische evenementen

April: Meierblis, tegen de tijd dat de zon ondergaat, worden de meierblissen op Texel aangestoken. Deze vreugdevuren verwelkomen de lente. Aanwezigen verwarmen zich bij het vuur en poffen aardappels.

September: Texel Culinair, ieder jaar in september proef je in de Koog, op Texel, vele verschillende gerechtjes op basis van lokale producten. Ook de Texelse Bierbrouwerij is natuurlijk aanwezig, en de proeverij wordt omlijst met straattheater.

December: Kerstwandeltocht**, wandeling door de diverse natuur van Terschelling met aangename onderbrekingen zoals theateroptredens en live muziek, en versnaperingen onderweg.”