Amersfoort

Reisgids
Amersfoort inclusief varen en een rivier of beek en ook een grote groep mensen
Dankzij de centrale ligging van deze stad valt hier veel te beleven. Geniet van de natuur op de Veluwe, ontdek het cultureel erfgoed en ga gezellig shoppen.

Op zoek naar een leuke stad voor een weekendje weg? Of je nu romantisch met je partner of samen met de kids weg wilt, Amersfoort vormt een toplocatie voor een leuk verblijf. De stad biedt veel op cultureel gebied en ligt daarnaast vlak bij verschillende natuurgebieden.

De stad begon als klein gehucht en kreeg in de 13e eeuw stadsrechten. Vervolgens groeide het in de middeleeuwen uit tot echte stad dankzij de textiel- en bierhandel. Na een periode van stagnatie groeide Amersfoort opnieuw na de aanleg van een spoorweg door de stad. Na de Tweede Wereldoorlog werden er daarnaast verschillende nieuwe woonwijken gebouwd om tegemoet te komen aan de woningnood.

Tegenwoordig vind je er nog steeds sporen van de oude, middeleeuwse stad. Bezoek bijvoorbeeld de Onze Lieve Vrouwentoren. Na het beklimmen van de 346 treden van toren word je beloond met een fantastisch uitzicht over de stad. Bezoek daarnaast de Kamperbinnenpoort, een overblijfsel van de eerste stadsmuur van Amersfoort.

Cultuurliefhebbers moeten daarnaast zeker het Mondriaanhuis hebben bezocht, het huis waar Piet Mondriaan in werd geboren. Tegenwoordig is er een museum over de kunstenaar in gevestigd. Liefhebbers van moderne kunst en architectuur kunnen terecht in de Kunsthal KAdE.

Als je met de kids op pad bent, is het bekende DierenPark Amersfoort uiteraard een aanrader. Bekijk hier onder andere olifanten, hyena’s, kamelen en witte tijgers. Daarnaast kunnen ze zich helemaal uitleven tijdens een dagje in natuurgebied de Soester Duinen.

Hoewel je in het centrum niet veel parkeerplaatsen op straat zult tegenkomen, bieden de parkeergarages en P+R-locaties rond de stad een uitkomst als je met de auto bent. Juist met het openbaar vervoer? Loop dan vanaf het station zo het centrum in. Er rijden ook bussen in en rond de stad, fijn na een dagje sightseeing of shoppen!

Amersfoort ligt in het hart van Nederland en is daardoor vanuit alle hoeken van het land prima bereikbaar met de auto. Volg de A28 vanuit het noorden of A1 vanuit Amsterdam en je bent er zo. Ook is het handig te bereiken met de trein, fijn als je liever voor het openbaar vervoer kiest.

Amersfoort biedt dankzij een centrale ligging voor ieder wat wils.

Waar overnachten in Amersfoort

Default Image

Soesterkwartier

Soesterkwartier zelf heeft niet erg veel topbezienswaardigheden, maar Kunsthal KAdE en Museum Flehite in de buurt zijn enkele niet te missen plekken.

Soesterkwartier
Default Image

Lieve Vrouwekerkhof

Als je een stop maakt in Lieve Vrouwekerkhof, mag je Onze Lieve Vrouwetoren en Mannenzaal van Pieters en Bloklands Gasthuis zeker niet overslaan.

Lieve Vrouwekerkhof
Default Image

Zon en Schild

Als je een stop maakt in Zon en Schild, mag je Thermen Soesterberg en Golfclub De Hoge Kleij zeker niet overslaan.

Zon en Schild