Győr

Reisgids
Gyor toont een plein en een monument
Deze modern ogende stad met prachtige architectuur en mooie musea verloochent op het eerste gezicht het weelderige middeleeuwse erfgoed.

Győr ligt op de plek waar drie rivieren, de Donau, Rába en Rábca, samenkomen. De plaats wordt wel 'Stad van de Rivieren' genoemd. Győr is een van de grootse industriële centra van Hongarije en beschikt over enkele van de belangrijkste gebouwen en monumenten van het land. Bewonder de goed bewaard gebleven historische architectuur en bekijk de geweldige collecties die in de musea te vinden zijn.

De Benedictijnerkerk van Győr is een hoogtepunt bij elk bezoek aan de stad. Deze kerk, die is gebouwd naar voorbeeld van de Chiesa del Gesù in Rome, was de eerste kerk die door de jezuïeten werd gebouwd nadat ze zich in 1627 in Győr hadden gevestigd. Let op de 18e-eeuwse torens en bewonder het klooster en de school, die uit de 17e eeuw stammen. Bekijk het altaarstuk, plafond en schip, die allemaal beschilderd zijn door de Oostenrijkse kunstenaar Paul Troger.

Begeef je naar de Káptalanheuvel, een van de oudste delen van de stad, waar je de Kathedraal van Győr vindt. Opvallend zijn de verschillende architectuurstijlen die deel uitmaken van het geheel, waaronder de fundamenten die uit de 11e eeuw stammen, romaanse apsissen, de neoclassicistische buitenkant en een gotische kapel. Ga naar binnen en vergaap je aan de indrukwekkende religieuze voorwerpen, waaronder de huilende icoon van Maria, een altaarstuk dat naar verluidt tranen van bloed zou vergieten.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de stad, bezoek je het grootste museum van Győr, het János Xánthus-museum. Dit museum draagt de naam van een 19e-eeuwse natuurkenner en heeft tentoonstellingen met stukken die uiteenlopen van archeologische voorwerpen tot hedendaagse kunstwerken. Het museum bevindt zich in Apátúr Ház, een van de mooiste barokgebouwen van de stad.

Bezoek Vastuskós Ház, waarin zich een museum bevindt met de Imre Patkó-collectie, een verzameling van kunstschatten die is bijeengebracht door journalist en kunsthistoricus Imre Patkó. Bekijk 20e-eeuwse Hongaarse en West-Europese kunstwerken en voorwerpen die zijn verzameld tijdens de reizen die Patkó heeft gemaakt naar India, Tibet, Vietnam en West-Afrika.

Het dichtstbijzijnde vliegveld van Győr is de luchthaven Bratislava, maar de stad is ook goed bereikbaar vanaf de luchthavens in Wenen en Budapest. Győr heeft uitstekende trein-, bus- en bootverbindingen met Wenen en Budapest.

Breng beslist een bezoek aan een van de belangrijkste economische en culturele centra van Hongarije.

Danubius Hotel Rába
Danubius Hotel Rába
3 out of 5
Arpad ut. 34, Gyor
De prijs is € 54 per nacht van 21 jul. tot 22 jul.
€ 54
per nacht
21 jul. - 22 jul.