Hongarije

Reisgids
Stadspark toont varen, kajakken of kanoën en een meer of poel
Dit Centraal-Europese land hoorde ooit bij een enorm rijk en vormt tegenwoordig een grote republiek met spectaculaire architectuur uit zijn oude gloriedagen.

Van alle Europese landen kent Hongarije een zeer dynamische achtergrond. Hongarije werd voortdurend binnengevallen en vervolgens bezet door de Ottomaanse Turken. Uiteindelijk werd de natie weer onafhankelijk en groeide het uit tot land met ruim 50 miljoen inwoners. Hongarije raakte verdeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar zijn grootse architectuur uit zijn keizerlijke en middeleeuwse periodes bleef behouden. Vandaag de dag vertellen de gebouwen in Hongarije zijn legendarische geschiedenis. De cultuur illustreert hier echter een veel rustiger verhaal, waarbij volkstradities en een ontspannende wellnesscultuur centraal staan.

Een van de meest indrukwekkende gebouwen van het land staat in zijn hoofdstad: Budapest. Bezoek de op een heuvel gelegen Burcht van Boeda, dat al sinds de 13e-eeuw in een bepaalde vorm aan de westoever van de Donau staat. Andere aanraders op de Kasteelheuvel (Varhegy) zijn de spitstorens van het Vissersbastion, vanwaar je fantastisch uitzicht hebt over de Donau en het Hongaarse parlementsgebouw aan de oostelijke oever.

Ook zie je de eeuwenoude Hongaarse geschiedenis terug in de architectuur van kleinere plaatsen. Ten noordoosten van Budapest ligt het plaatsje Eger, een echte aanrader voor cultuurliefhebbers. Hier staat namelijk het statige Slot van Eger, gebouwd ter verdediging van 16e-eeuwse Turkse aanvallen. In het zuidelijke plaatsje Pecs staat de oude Moskeekerk.

Wissel het leren over het Hongaarse verleden af met een bezoek aan een van de geothermische bronnen die over heel het land liggen verspreid. De beroemdste is het Széchenyibad, een van de grootste kuuroorden van Europa. Kies voor de meest natuurlijke ervaring voor het water van 38,5 graden Celsius in Héviz, een zeer groot geothermisch meer.

Door de geologische activiteit die de warmwaterbronnen veroorzaken vind je ook veel ondergrondse grottenstelsels in Hongarije. Zo kun je in het Nationaal park Aggtelek, gelegen buiten Eger, de Baradlagrot bezoeken. Dit is het grootste exemplaar van de Hongaarse karstgrotten.

Je bereikt Hongarije het gemakkelijkst via de internationale luchthaven buiten Budapest. Op zoek naar een bijzondere manier van transport? Stap dan in Wenen of Bratislava op de veerboot over de Donau. Vanuit Budapest kun je ook een cruise over de Donau door het vlakke Hongaarse landschap maken.

Populaire steden in Hongarije

Szechenyi Chain Bridge toont een rivier of beek, nachtleven en een stad
Budapest
Staat bekend om Historisch, Kathedralen en Museums
Deze Oost-Europese hoofdstad biedt prachtige uitzichten, indrukwekkende gebouwen daterend uit 1896 toen Hongarije haar 1000-jarig bestaan vierde en een overvloed aan historie.

Redenen voor een bezoekje

  • Gellert Thermische Baden en Zwembad
  • Buda-kasteel
  • Sint-Stefanusbasiliek
Pecs toont een stad, cafésfeer en historisch erfgoed
Pecs
Staat bekend om Historisch, Kunst en Museums
Deze mooie stad met de bijnaam 'Stad van druiven en wijn' staat bekend om het aangename klimaat en interessant cultureel erfgoed.

Redenen voor een bezoekje

  • Kathedraal van Pécs
  • Széchenyi-plein
  • Moskee van Gazi Kaszim Pasha
Gyor toont bewegwijzering, cafésfeer en buiten eten
Győr
Staat bekend om Historisch, Kathedralen en Monumenten
Deze modern ogende stad met prachtige architectuur en mooie musea verloochent op het eerste gezicht het weelderige middeleeuwse erfgoed.

Redenen voor een bezoekje

  • Stadhuis van Győr