Topactiviteiten in Budapest

Activiteiten, bezienswaardigheden en rondleidingen
Budapest toont kasteel of paleis

Diverse activiteiten in het levendige Budapest

De Hongaarse hoofdstad Budapest ligt op een prachtige locatie aan de Donau en herbergt talloze bijzondere bezienswaardigheden en activiteiten. Zo mag je de Kasteelheuvel in het gedeelte Buda, het imposante parlementsgebouw en de bijzondere Grote Synagoge van Budapest niet missen. Verder kun je genieten van een lekker drankje in een gezellige biertuin of dineren in een van de vele goede restaurants die de stad rijk is. Budapest zorgt gegarandeerd voor een heerlijke stedentrip door het grote aanbod aan activiteiten en monumenten.

Dingen om te doen in Budapest

Een goede manier om een eerste indruk van Budapest te krijgen is om mee te gaan met een hop-on, hop-off-bustour door Budapest. Je komt hierbij langs de hoogtepunten van de stad, zoals de Sint-Stefanusbasiliek en de Széchenyi-kettingbrug, die de delen Buda en Pest met elkaar verbindt. Bekijk je de stad liever vanuit een ander perspectief? Dan kun je ervoor kiezen om een boottocht over de Donau te maken. Op deze manier zie je de stad en de bijzondere monumenten, zoals het Parlementsgebouw, op een geheel andere manier. Een andere leuke activiteit in Budapest is een dinercruise, zodat je tijdens het eten de mooiste monumenten ziet.

Dingen om te zien in Budapest

Er zijn verschillende bijzondere bezienswaardigheden in Budapest, die je eenvoudig bereikt vanuit je hotel in Budapest. Tijdens een stadswandeling en bustour met versnelde toegang tot het parlementsgebouw kun je bijvoorbeeld niet alleen het parlementsgebouw bewonderen, maar ontdek je ook het beroemde Vissersbastion en de Grote Markthal, waar je verse lokale ingrediënten kunt kopen. Wanneer je liever in een wat hoger tempo de stad verkent, kun je kiezen voor een fietstocht door de stad onder leiding van een gids. Hierbij ontdek je onder meer het uitgestrekte stadspark Városliget en het indrukwekkende Heldenplein. Een ander letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is de citadel op de Gellértberg, vanwaar je bovendien een weids uitzicht hebt op de stad.

Dagactiviteiten en excursies in Budapest

Niet alleen in de stad zelf, maar ook in plaatsen in de omgeving valt genoeg te ontdekken. Ga bijvoorbeeld mee met een historische rondleiding door het Paleis van Gödöllö, een enorm barokpaleis op 30 minuten rijden van Budapest. In dit paleis heeft koningin Elisabeth, meestal Sisi genoemd, veel tijd doorgebracht. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan het sfeervolle dorp Szentendre, dat iets ten noorden van de stad ligt. In dit kunstenaarsdorp kun je goed winkelen en bovendien een van de vele musea bezoeken. Je treft hier onder meer het Kovács Margit Ceramic Museum, het Szamos Marcipán Múzeum en het kerstmuseum Karácsony Múzeum aan. Wil je weten hoe je het makkelijkst in Budapest komt? Kijk dan eens naar de vluchten naar Budapest.


Verken duizenden activiteiten met gratis annulering en zonder extra toeslagen.

Stel je reis samen met luchthaventransport, excursies, dagrondleidingen & meer.

Gebruik onze nuttige info om de juiste ervaring te boeken voor je reis.


Leuke bezienswaardigheden

1. Gellert Thermische Baden en Zwembad

De Thermale Baden en Zwembad van Gellért, in een gebouw met een beroemd jugendstilontwerp, vormen een belangrijke trekpleister voor plaatselijke bewoners en toeristen sinds de bouw ervan aan het begin van de 20e eeuw. De baden in de elegante ruimtes van dit badhuis worden gevuld met water uit de warmwaterbronnen van de Gellértberg. Geniet een dag van de behandelingsmogelijkheden in deze serene spa.
Meer informatie
Gellert Thermal Baths and Swimming Pool inclusief een zwembad, interieur en een dagje spa

2. Buda-kasteel

De Burcht van Buda (Budai var) maakt vanwege het culturele en historische belang ervan deel uit van het UNESCO Werelderfgoed van Budapest. De schoonheid van de grote burcht, met op de voorgrond de Kettingbrug en de reflectie van beide bouwwerken in de Donau, is een aanblik die je niet mag missen, met name wanneer na het vallen van de avond de lichten in de stad worden ontstoken. Dit inspirerende beeld is vanaf vele plaatsen aan de Pestkant van Budapest te bewonderen, en natuurlijk eveneens bij een rondvaart op de Donau.
Meer informatie
Buda-kasteel inclusief een kasteel, historische architectuur en een park

3. Thermale baden van Széchenyi

Het Széchenyibad behoort tot de grootste kuuroorden in Europa. Het van nature warme water wordt gebruikt voor medicinale doeleinden op het gebied van gewrichtsaandoeningen en -ontstekingen. Bewonder de neobarokke stijl van de gebouwen en badhuizen die stammen uit het eind van de 19e eeuw.
Meer informatie
Thermale baden van Széchenyi toont een tuin, bloemen en historische architectuur

4. Parlementsgebouw

Hongaarse functionarissen wilden het duizendjarig bestaan van het land in 1896 op grootse wijze vieren en lieten daarom het Parlementsgebouw (Orszaghaz) bouwen met de Houses of Parliament in Londen als inspiratie. De Hongaarse architect Imre Steindl maakte ontwerpen voor het indrukwekkende gebouw en bouwde het op een prominente plaats op de Pestoever van de Donau. Er werd voor deze locatie gekozen vanwege de centrale ligging en het feit dat de grond er vlak was. Dit was een mooi symbool van de nieuwe democratische regering, die een tegenstelling vormde tot de hoogverheven kastelen van de adel.
Meer informatie
Parlementsgebouw toont nachtleven, een stad en historische architectuur

5. Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek is een neoclassicistische kerk met een indrukwekkende koepel en elegante torentjes. Met een hoogte van 96 meter is dit godshuis het hoogste gebouw in de stad en behoort het tot de grootste kerken in het land. Bewonder deze rijkelijk versierde, voorname kerk die is voorzien van prachtig gebrandschilderde ramen en kunstwerken.
Meer informatie
Sint-Stefanusbasiliek bevat een stad, historische architectuur en een brug

6. Hongaars Staatsoperahuis

De 300 jaar oude en zeer sterke operatraditie in Hongarije heeft een grote stimulans gekregen met de opening van de Hongaarse Staatsopera (Magyar Állami Operaház) in Budapest in 1884. Het gebouw werd ontworpen door Mikós Ybl en heeft invloeden van de Weense Staatsopera. Het gebouw huisvest tegenwoordig naast de Hongaarse Staatsopera ook het Hongaarse Staatsballet. De akoestiek van het gebouw wordt beschouwd als een van de beste in Europa, vrijwel net zo goed als die van La Scala in Milaan en het Palais Garnier in Parijs.
Meer informatie
Hongaars Staatsoperahuis toont theaters en interieur

7. Szechenyi-kettingbrug

De Kettingbrug is de oudste brug die Buda en Pest via de Donau met elkaar verbindt. De brug werd ten tijde van de openstelling in 1849 beschouwd als een 'overwinning der techniek' en heeft een enorme rol gespeeld in de groei van de stad. Bewonder het elegante classicistische ontwerp van de gietijzeren hangbrug die een waar icoon van Budapest is.
Meer informatie
Szechenyi Chain Bridge inclusief historische architectuur en een brug

8. Heldenplein

Het Heldenplein (Hősök Tere) is een van de meest bezochte gebieden in Budapest en vormde het centrum van de activiteiten toen Hongarije in 1896 zijn duizendjarig bestaan vierde. Bekijk het indrukwekkende Millenniummonument dat het plein domineert maar eens goed. Het werd in 1894 door Albert Schickedanz voor de feestelijkheden ontworpen, maar werd pas in 1929 voltooid. Drie jaar later kreeg het gebied de naam Heldenplein.
Meer informatie
Praça dos Heróis Moçambicanos toont een standbeeld of beeldhouwwerk, historisch erfgoed en een plein

9. Vissersbastion

Het Vissersbastion is een unieke uitkijkplek die net zo spectaculair is als het uitzicht dat het biedt. Deze vesting met witte torentjes staat boven op de Burchtheuvel en kijkt uit over de Donau en de oostelijke helft van Budapest. Neem je camera mee naar dit indrukwekkende uitkijkpunt en neem bij zonsondergang foto's van de lichtjes in de stad.
Meer informatie
Vissersbastion inclusief een veerboot, historische architectuur en een rivier of beek

Budapest reisgids: tips & info


Populaire plekken om te bezoeken

Buurten van Budapest

Steden in de buurt van Budapest