Szechenyi-kettingbrug

Szechenyi Chain Bridge toont een brug, een rivier of beek en historische architectuur
Kies twee of meer items en bespaar op je reis:
Ontdek alles over de intrigerende geschiedenis en bouw van de beroemdste brug van de stad, waarvanaf je interessante uitzichten hebt over de Donau.

De Kettingbrug is de oudste brug die Buda en Pest via de Donau met elkaar verbindt. De brug werd ten tijde van de openstelling in 1849 beschouwd als een 'overwinning der techniek' en heeft een enorme rol gespeeld in de groei van de stad. Bewonder het elegante classicistische ontwerp van de gietijzeren hangbrug die een waar icoon van Budapest is.

Bekijk de ijzeren kettingen die vanaf de bovenkant van de zuilen over de brug hangen. Je ziet er ook de leeuwenstandbeelden die de ingangen bewaken. Neem foto's van de brug met de twee grote boogvormige torens. Verliefde stelletjes hangen als romantisch gebaar slotjes aan weerszijden van de brug.

Ga via de tunnel in het Buda-gebergte naar het begin van de brug. Deze tunnel is ongeveer net zo groot als de brug, die een totale lengte heeft van 375 meter en een breedte van 15 meter.

Bekijk de Kettingbrug 'savonds, wanneer de torens prachtig verlicht afsteken tegen de donkere lucht. Midden op de brug heb je een mooi uitzicht op de skyline van Budapest, met onder meer het Buda-gebergte en het Gresham-paleis.

Bekijk de inscriptie aan beide kanten van de brug waarop de naam staat van Adam Clark, onder wiens supervisie de brug in de 19e eeuw werd gebouwd. Lees ook de gedenkplaat aan de oostkant, de Pest-kant, die herinnert aan een andere architect.

Met de bouw van de brug werd begonnen in 1840 en deze duurde 9 jaar. De brug, die officieel Széchenyi Lánchíd heet, is genoemd naar István Széchenyi, een belangrijke voorstander van de bouw van de brug. De Engelse ingenieur William Tierney Clark ontwierp de Kettingbrug als een grotere versie van de Marlow Bridge over de Theems in Londen. Ontdek hoe de zich terugtrekkende Duitse strijdkrachten de brug aan het eind van de Tweede Wereldoorlog hebben opgeblazen. De brug werd in 1949 herbouwd.

De Kettingbrug vormt in het hart van de stad een verbinding tussen Buda en Pest. De brug ligt ten noorden van de Elisabethbrug aan de Donau. Ga met de metro naar het station Vörösmarty Tér op de oostelijke oever van de Donau. Je kunt ook een bus of boot nemen naar een van de haltes vlak bij de brug.

Plan een reis om Szechenyi-kettingbrug te zien

Mercure Budapest Korona Hotel
Budapest Marriott Hotel
T62 Hotel
Prijzen en beschikbaarheid kunnen altijd wijzigen. Mogelijk gelden er extra voorwaarden.

Privé- & gepersonaliseerde tours

Alle 59 activiteiten bekijkenOpent een nieuwe tab