Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5
Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Leden besparen 10% meer op geselecteerde hotels, auto’s en vakantiehuizen. Registreer je vandaag nog.

Gratis annulering bij de meeste hotels, omdat flexibiliteit belangrijk is.

Menenpoort

Herdenk de gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog van wie de lichamen nooit zijn teruggevonden op de slagvelden van Ieper.

De Menenpoort is een van de vier monumenten in Ieper voor soldaten die in de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen vermist zijn geraakt. Op de grote bakstenen poort staan de namen van meer dan 54.000 mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven voor de Commonwealth Forces.

De indrukwekkende poort werd ontworpen door de architect Sir Reginald Blomfield en in 1927 onthuld. De bouwstijl van de poort is eenvoudig en elegant. Het bouwwerk is een eerbetoon aan de gesneuvelden en niet zo zeer een triomfantelijk oorlogsmonument.

Bewonder de pracht van het majestueuze bakstenen monument voordat je onder de bogen door loopt. Onder de poort worden veel herdenkingen gehouden. Veel namen van de gesneuvelden zijn gegraveerd in panelen van portlandsteen die zich binnen in de poort bevinden. Soms wordt een naam uit de lijst verwijderd wanneer stoffelijke resten in nabijgelegen velden worden ontdekt en geïdentificeerd. Vervolgens worden deze op gepaste wijze begraven.

Aan de westzijde van het monument bevindt zich een gebeeldhouwde sarcofaag met een vlag en een rouwkrans. Tijdens de oorlog kwamen de troepen op weg naar het slagveld langs deze locatie. Aan de oostzijde staat een beeld van een leeuw die in de richting kijkt van de slagvelden. Op het monument staan enkele opschriften, waaronder een paar teksten van de Britse schrijver en dichter Rudyard Kipling.

Als je 's avonds naar de poort komt, kun je de Last Post-ceremonie bijwonen. Sinds 1928 heeft deze plechtigheid elke dag plaatsgevonden, behalve gedurende de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. De weg door de poort wordt tijdens deze ceremonie afgesloten en het geluid van de trompetsignaal weerklinkt. Daarna volgt een minuut stilte.

De Menenpoort bevindt zich naast de Kasteelgracht in het centrum van Ieper. De poort ligt in het oosten van het stadscentrum en is gemakkelijk te voet bereikbaar vanaf andere bezienswaardigheden zoals de Lakenhalle en Sint-Maartenskerk. Op Expedia.nl boek je eenvoudig een hotel in Ieper. Na je bezoek kun je naar het nabijgelegen monument voor gesneuvelde Gurkha en Indiase soldaten gaan.


Kaart

Beste hotelaanbiedingen in Menenpoort

Alle 148 accommodaties in de buurt van Menenpoort bekijken
Novotel Ieper Centrum Flanders Fields € 109
Novotel Ieper Centrum Flanders Fields

Novotel Ieper Centrum Flanders Fields

Sint-Jacobsstraat 15, Ieper
   
  3.0 van 5.0 Sterren

  Dit hotel ligt in het centrum van Ieper, vlak bij Sint-Jacobskerk en Menenpoort. Ook Grote Markt van Ieper en Stadhuis van Ieper liggen binnen 5 minuten lopen. Station Ieper ligt op 13 minuten lopen.

  Hotel New Regina
  Hotel New Regina

  Hotel New Regina

  Grote Markt 45, Ieper
    
   3.0 van 5.0 Sterren

   Dit hotel ligt in het centrum van Ieper, binnen 5 minuten lopen van Lakenhalle en Menenpoort. Ook In Flanders Fields Museum en Grote Markt van Ieper liggen binnen 5 minuten lopen. Station Ieper ligt op 9 minuten lopen.

   Hotel O Ieper € 88
   Hotel O Ieper

   Hotel O Ieper

   D'Hondtstraat 4, Ieper
     
    3.5 van 5.0 Sterren

    Dit hotel ligt in het centrum van Ieper, binnen 5 minuten lopen van Grote Markt van Ieper en Menenpoort. Ook Stadhuis van Ieper en Lakenhalle liggen binnen 5 minuten lopen. Station Ieper ligt op 10 minuten lopen.

    Alliance Hotel Ieper Centrum
    Alliance Hotel Ieper Centrum

    Alliance Hotel Ieper Centrum

    D'Hondtstraat 19, Ieper
      
     3.0 van 5.0 Sterren

     Dit hotel ligt in het centrum van Ieper, binnen 5 minuten lopen van Grote Markt van Ieper en Menenpoort. Ook Stadhuis van Ieper en Museum Godshuis Belle liggen binnen 5 minuten lopen. Station Ieper ligt op 11 minuten lopen.

     Hotel Ariane € 119
     Hotel Ariane

     Hotel Ariane

     SLACHTHUISSTRAAT 58, Ieper, West Vlaanderen
       
      4.0 van 5.0 Sterren

      Dit sportieve hotel in Ieper ligt binnen 10 minuten lopen van In Flanders Fields Museum, Grote Markt van Ieper en Stadhuis van Ieper. Ook Menenpoort en Bellewaerde liggen binnen 10 km afstand. Station Ieper ligt op 13 minuten lopen.

      Albion Hotel € 130
      Albion Hotel

      Albion Hotel

      Sint-Jacobsstraat 28, Ieper
        
       3.0 van 5.0 Sterren

       Dit hotel ligt in het centrum van Ieper, binnen 5 minuten lopen van Sint-Jacobskerk en Menenpoort. Ook Museum Godshuis Belle en Grote Markt van Ieper liggen binnen 5 minuten lopen. Station Ieper ligt op 13 minuten lopen.

       Menin Gate House
       Menin Gate House

       Menin Gate House

       Hoornwerk 1/2, Ieper
         
        5.0 van 5.0 Sterren

        Dit luxe appartement ligt in het centrum van Ieper, binnen 2 km afstand van Sint-Jacobskerk en Menenpoort. Ook Grote Markt van Ieper en Stadhuis van Ieper liggen binnen 10 minuten lopen. Station Ieper ligt op 15 minuten lopen.

        B&B Demi Lune
        B&B Demi Lune

        B&B Demi Lune

        Diksmuidestraat 97, Ieper
          
         3.0 van 5.0 Sterren

         Deze bed & breakfast ligt in het centrum van Ieper, binnen 10 minuten lopen van Grote Markt van Ieper en Menenpoort. Ook Stadhuis van Ieper en St. Maartenskathedraal liggen binnen 10 minuten lopen. Station Ieper ligt op 15 minuten lopen.