Topactiviteiten in Algarve

Activiteiten, bezienswaardigheden en rondleidingen
Albufeira bevat een kuststadje, een zandstrand en zwemmen

Laat je inspireren door deze leuke activiteiten in de Algarve

De Algarve staat bekend als een van de leukste Europese bestemmingen voor een ontspannen strandvakantie. Deze schilderachtige streek in het uiterste zuiden van Portugal is echter ook in cultureel opzicht een bijzonder interessante bestemming. Zo vertrokken vanuit de regio rond het plaatsje Sagres de eerste ontdekkingsreizigers naar tot dan toe onbekende kusten. De Algarve is daarnaast rijk aan natuurschoon. Zo zijn er de dichte bossen van Fonte Benémola, en kun je je vergapen aan de surrealistische zeegrotten langs de kusten bij Lagos.

Historische hoogtepunten van de Algarve

Een van de interessantste bezienswaardigheden in de Algarve is het stadje Sagres. Deze plaats, op het zuidwestelijkste puntje van Portugal, was namelijk de plek van waaruit Hendrik de Zeevaarder zijn expedities naar Afrika en Azië organiseerde. Het kasteel Fortaleza de Sagres moest deze strategisch belangrijke regio verdedigen tegen vijandige aanvallen. Een andere boeiende culturele activiteit in de Algarve is een bezoek aan Lagos. Tijdens een wandeling door Lagos kun je onder meer naar het 10e-eeuwse kasteel Castelo de Lagos gaan. Een ander interessant gebouw is de Antigo Mercado dos Escravos. Aan deze oude markthal zit een duistere geschiedenis vast, aangezien het gebouw de eerste slavenmarkt van Europa was. Je kunt beide steden bezoeken tijdens een georganiseerde excursie van een halve dag naar Lagos en Sagres.

Leuke excursies in de Algarve langs de kust

Het westen van de Algarve kenmerkt zich door een grillige kustlijn met steile kliffen. Op een aantal plekken hebben de wind en de zee prachtige formaties in de rotswand gevormd. Een fraai voorbeeld daarvan zijn de Insonia-grotten bij Lagos. Het is mogelijk om mee te gaan op een kustelijke Algarve-vaartocht naar de Insonia-grotten, en met een bootje door het grottenstelsel te varen. Ook een dolfijnensafari behoort tot de leukste dingen om te doen in de Algarve. Tijdens zo'n excursie neemt een gids je met een boot mee de zee op. Zo'n gids weet feilloos waar en wanneer de dolfijnen zich laten zien. De meeste dolfijnen zijn daarnaast niet bang voor mensen, en springen graag uit de azuurblauwe golven omhoog om zichzelf te laten zien.

Maak een ritje over het platteland

Ook in de binnenlanden van de Algarve valt genoeg te zien en te doen. Het gebied laat zich het best ontdekken met eigen vervoer. Wanneer je een vlucht naar de Algarve boekt, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een auto te huren. Breng je je vakantie door in de westelijke Algarve? Rijd dan naar het uitgestrekte natuurgebied Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. In dit afwisselende gebied vind je ruige rotspartijen en imposante kliffen aan zee. Overnacht je in een hotel in de Algarve rond de stad Faro, dan kun je naar Fonte Benémola rijden voor een ontspannen boswandeling. Een hele andere manier om het platteland te ontdekken is tijdens een buggytour door de Algarve. Deze kleine terreinwagens zijn geschikt voor nagenoeg elk terrein, waardoor je met een buggy op plekken komt die met de auto onbereikbaar zijn.


Verken duizenden activiteiten met gratis annulering en zonder extra toeslagen.

Stel je reis samen met luchthaventransport, excursies, dagrondleidingen & meer.

Gebruik onze nuttige info om de juiste ervaring te boeken voor je reis.


Algarve reisgids: tips & info


Buurten van Algarve

Steden in de buurt van Algarve