Sumatra is misschien wel het meest diverse eiland van Indonesië, maar er komen maar weinig toeristen. Het eiland heeft een paar unieke hoogtepunten die de andere eilanden niet hebben. Je kunt hier bijvoorbeeld orang-oetans en de grootste bloem ter wereld zien. Er zijn nog veel traditionele gebouwen bewaard gebleven en er is een mooi stuk jungle. Kortom, Sumatra is meer dan de moeite waard!

Gunung Leuser National Park - op zoek naar wilde orang-oetans

Het dorp Bukit Lawang ('poort naar de heuvels') ligt aan de grens van het Gunung Leuser National Park. Je kunt hier een prachtige trekking maken door de jungle, met als doel het spotten van wilde orang-oetans. Een absoluut hoogtepunt van een reis naar Sumatra! Maar er valt meer te spotten in dit nationale park. Denk aan gibbons, Thomas leaf monkeys, makaken en zelfs honingberen.

Gunung Leuser National Park bij Bukit Lawang

Foto: Rudi Brons

Dokan bij Berastagi - bekijk authentieke Batak-huizen

In de buurt van Berastagi, een stadje dat tussen twee vulkanen ligt, bevindt zich het dorp Dokan. De huizen van de Batak-bevolking zijn 18 meter lang en worden bewoond door gemiddeld 8 gezinnen. De houten woningen staan op palen en zijn prachtig versierd. Soms zelfs met een soort borduurwerk. Je bent welkom om binnen te komen kijken en er is zo weinig toerisme dat dit nog echt authentiek is!

Dokan Batak village, Berastagi

Foto: Rudi Brons

De markt van Berastagi - passievruchten, hamsters en een standbeeld van een kool

Het heerlijk hoog (en dus koel) gelegen Berastagi heeft midden op de hoofdstraat een betonnen standbeeld van een groene kool. Wie wil dat niet ooit eens zien? Leuker is de markt in het dorp waar je geen toerist tegenkomt, maar wel heel mooi de verscheidenheid van producten kunt zien die worden aangeboden. Naast groente en fruit kan je hier namelijk ook huisdieren en landbouwgereedschap kopen.

Berastagi

Foto: Rudi Brons

Pematang Purba - Het oude koninklijke paleis van een Batak-koning

Bij Pematang Purba ligt het openluchtmuseum rond het huis van een Batak-koning. Het paleis op palen is zeer goed bewaard gebleven en heeft prachtig houtsnijwerk. Ook de bijgebouwen, waaronder het huis van de koningin en de prinsessen, en zelfs de graanschuren zijn mooi versierd. Het terrein is tot 1947 bewoond geweest door een koning, maar het leven was ook toen nog extreem eenvoudig.

Pematang Purba, Simalungun Region

Foto: Rudi Brons

Samosir-eiland in het Tobameer - op de brommer langs de rijstvelden

Het kratereiland Samosir in het Tobameer is een oase van rust. Er rijden amper auto's, dus je kunt makkelijk zelf met een brommer de omgeving verkennen. Op het eiland vind je traditionele Toba Batak-huizen die heel anders versierd zijn dan de huizen van andere Batak-groepen. Wanneer je van openluchtmuseum naar tombe en historische vergaderplaats rijdt, kom je langs prachtige rijstvelden en mooie uitzichtpunten over het Tobameer.

Samosir-eiland in het Tobameer

Foto: Rudi Brons

Het dorpje Tuk Tuk op het eiland Samosir - waar de weg uitgestorven is

Tuk Tuk is een dorpje op Samosir-eiland. Hier zijn de meeste accommodaties te vinden en toch is het nog steeds een heel rustig plekje. Het is de ideale plek om te relaxen. Geniet lekker van een duik in het meer of huur een kajak. Zoek een van de vele mini-restaurantjes op waar een "mama" achter het fornuis staat om een heerlijk Indonesisch gerecht voor je klaar te maken.

TukTuk op Samosireiland in het Tobameer

Foto: Rudi Brons

De Rafflesia - ga op zoek naar de grootste bloem ter wereld!

De grootste bloem ter wereld, de Rafflesia komt alleen voor op Borneo en Sumatra. De bloemen hebben een doorsnede van ruim een meter en wegen ongeveer 10 kilo. Hij bloeit maar een week en heeft 8 maanden nodig om zo ver te komen. Je moet dus wel een beetje geluk hebben dat er een bloeit. Maar wat een beloning als je hem vindt, ergens verstopt in de jungle!

Batang Palupuh Rafflesia Reserve bij Bukitingi

Foto: Rudi Brons

Luwak -koffie - de duurste koffie ter wereld van... kattenpoep.

Civetkatten eten koffiebonen en poepen die weer uit en de mens maakt daar koffie van! In de buurt van Bukitingi kan je hier meer over leren en voor een hele schappelijke prijs deze koffie zelf eens proeven. Je kunt op meer plekken in Indonesië Luwak-koffie proberen, maar vaak komt deze van Civetkatten die opgesloten zitten in kooitjes. De koffie van de brander in Batang Palupuh komt gegarandeerd van wilde katten.

Batang Palupuh Rafflesia Reserve bij Bukitingi (zelfde gebied als nr 7)

Foto: Rudi Brons

Bukittingi, - het hart van de Minangkabau-cultuur

In het stadje Bukittingi vind je nog een paar overblijfselen uit de koloniale tijd, zoals een statige klokkentoren. Maar het is de regio vol traditionele Minangkabua-huizen die de moeite waard is. Ze zijn veel groter en veel rijker versierd dan de huizen van de bevolking in het noorden van Indonesië. Je kunt een replica van een gigantisch paleis bezoeken, maar ook gewone huizen die nog bewoond worden.

Bukittingi

Foto: Rudi Brons

Pulau Pangan - snorkelen bij een idyllisch onbewoond eiland

Voor het vissersdorpje Bungus Bay liggen een paar onbewoonde eilandjes en er is nagenoeg geen toerisme. Je kunt een bootje regelen voor een snorkeltoertje en de kans dat je een eiland voor jezelf hebt is heel groot. Het koraal is hier goed aanwezig en het water is heerlijk warm. Zie je jezelf al liggen op een leeg strand met een verse kokosnoot? Werkelijk paradijselijk!

Pilau Pangan tegenover Bungus Bay

Foto: Rudi Brons