By Expedia Team, on July 3, 2018

Naaktrecreatie in Kroatië

Al sinds de tijd dat het land deel uitmaakte van Joegoslavië, behoort Kroatië tot de bekendste vakantiebestemmingen onder naturisten. Maar weinig plekken in Europa kunnen zich meten met de witte zandstranden en het smaragdgroene zeewater aan de Adriatische en Dalmatische kust. Naturisme speelt al decennialang een rol in de Kroatische cultuur. In de zomermaanden trekt het land dan ook een indrukwekkend aantal bezoekers, zowel uit Kroatië zelf als uit de rest van Europa. Vooral naaktrecreanten uit Duitsland en Oostenrijk lijken de Kroatische kust te beschouwen als een droombestemming voor naturisten. Het aanbod voor naaktrecreatie in Kroatië is weliswaar kleiner dan in Frankrijk en Spanje, maar het land is aan een inhaalslag bezig.

naaktrecreatie in Kroatië

Istrië
——

De beroemdste naturistische hotspots van Kroatië vind je op het schiereiland Istrië, in het noordwesten van het land. Door de gunstige ligging nabij andere Europese landen, is Kroatië eenvoudig te bereiken met een caravan of camper. Campings zijn hier dan ook de populairste accommodatievorm. We hebben het hier trouwens niet over kleine campinkjes met 30 plekken, zoals je die elders in Europa aantreft. De campings in Istrië zijn enorm! De populairste campings in de regio zijn Camp Solaris en Camp Valalta, al voldoen deze bijna niet meer aan de noemer ‘camping’. Denk aan honderden kampeerplekken, vakantiehuisjes en appartementen, meerdere restaurants en winkels ter plaatse, gelegenheid om vrijwel elke sport uit te oefenen (behalve als je van plan bent om te gaan basejumpen) en rechtstreekse toegang tot een naaktstrand. Eenmaal aangekomen op de camping in Istrië, vraag je je af waarom je ooit nog weg zou gaan. Trek je toch je kleren aan, dan staan je overal op het schiereiland schilderachtige dorpjes en schitterende uitzichten te wachten. Veel van de naaktstranden in Istrië horen bij een camping, maar ze zijn ook voor een dag te bezoeken.

Het eiland Cres
—————

Cres, het dichtst bij het schiereiland Istrië gelegen eiland, beschikt over twee schitterende officiële naaktstranden. Het ene strand is bijzonder gunstig gelegen in de buurt van de camping Slatina. Het andere strand maakt deel uit van de naturistencamping Baldarin, dicht bij Punta Kriza aan de zuidkant van het eiland. Camping Baldarin ligt midden in een enorm naaldbos, waardoor het moeilijk te bereiken is met een grote camper. Toch is het absoluut een bezoekje waard. Al was het alleen maar vanwege het adembenemend mooie landschap. Word midden in het bos wakker, maak een ochtendwandeling over het naaktstrand en koel vervolgens af in het meest blauwe zeewater dat je ooit hebt gezien … Hoewel alleen de camping en het bijbehorende strand officiële naturistenlocaties zijn, is kleding officieus in het hele gebied rond Punta Kriza optioneel. Er zijn veel kleine baaien in de buurt waar je prima naakt kunt zonnebaden en zwemmen. Zelfs op de wandelroutes in de omgeving kom je naakte wandelaars tegen. Zorg alleen wel dat je kleding aantrekt als je bij een dorpje komt.

naaktrecreatie in Kroatië

Het eiland Rab
————–

Al in 1934 werd op het eiland Rab het eerste naturistenstrand geopend. Naar verluidt is zelfs Edward VIII, voormalig koning van het Verenigd Koninkrijk, hier ooit wezen naaktzwemmen met zijn familie. We geven ze groot gelijk. Tegenwoordig zijn ook een aantal andere stranden op Rab naturistisch geworden, waaronder het Sahara-strand, het Ciganka-strand en het Pudarica-strand. Het nadeel van Rab is dat er geen naturistenaccommodaties zijn. Hierdoor is het huren van je eigen vakantiehuis de enige optie voor een naturistenverblijf op het eiland.

Het eiland Hvar
—————

Ten zuiden van de bovengenoemde eilanden vinden we Hvar. Dankzij de gunstige ligging voor de Dalmatische kust, op ideale afstand voor een uitstapje vanaf de geweldige stad Split, weet het eiland Hvar al sinds jaar en dag toeristen te trekken. Het eiland beschikt daarnaast over meerdere naaktstranden en naturistencampings, waardoor het tot de meest geliefde Kroatische bestemmingen voor naaktrecreanten behoort. De beste opties voor naaktkamperen zijn Kamp Nudist, dat over een eigen naaktstrand beschikt, en de camping Mlaska in de buurt van Sucuraj. Verspreid over het eiland vind je meerdere naturistenstranden en eigenlijk kun je op de meeste andere stranden ook wel naakt zonnen, als je de drukte vermijdt.

naaktrecreatie in Kroatië

Cruise ervandoor
—————-

We kunnen nog wel even doorgaan met het opnoemen van Kroatische eilanden, de meeste beschikken namelijk wel over minstens een paar opties voor naaktrecreatie. Maar als we eerlijk zijn is het schier onmogelijk om ze allemaal tijdens een enkele vakantie te bezoeken. Al kun je het natuurlijk altijd proberen. De beste kans om alle beste plekjes van Kroatië te bezoeken, heb je aan boord van een cruiseschip. Gerenommeerde Kroatische cruisemaatschappijen als Adriagate en Katarina Line zijn de mogelijkheden van naturistenreizen gaan inzien en organiseren inmiddels ook naaktcruises. Zo kun je zomaar zonder kleding op een cruiseschip over de Adriatische zee varen. Onderweg maak je tussenstops bij de mooiste naaktstranden. Daarnaast krijg je de kans om naakt te zonnen in de meest betoverende en verborgen baaien die je zelf nooit zou hebben gevonden.

Lees ook het artikel over de do’s en dont’s op een naaktstrand!