Duitsers hebben koffie drinken en er extra lang van genieten tot kunst verheven, zo lijkt het wel. En in Keulen is dat niet anders. Wanneer je ook door de stad loopt, er zitten altijd wel vrienden, familie of collega's ergens te kletsen, terwijl ze zich warmen aan een grote kop koffie en genieten van een lekker gebakje. De leuke koffietentjes zijn dan ook talloos en een top 10 samenstellen was nog niet zo gemakkelijk.

Café Feynsinn

Omdat dit café buiten het centrum ligt, aan de rand van de gezellige Belgische wijk, zit je bij Café Feynsinn geheid tussen de locals. In de buurt vind je een aantal mediagebouwen en 's ochtends zie je er dan ook massa's journalisten die er de krant lezen of met collega's het nieuws doornemen. Als je geen zin hebt in mensen kijken, kun je je aandacht altijd nog vestigen op de mooie fresco's en de enorme vitrine met minstens 10 soorten taart.

Rathenauplatz 7, Keulen

Foto: Franklin Heijnen, CC BY-SA 2.0

Café Fleur

Toen ik 10 jaar geleden voor het eerst een stedentrip Keulen maakte, logeerde ik op loopafstand van Café Fleur. Het was er altijd druk en gezellig en deed een beetje aan Parijs denken, met piepkleine stoeltjes op de stoep voor het café. Toen ik onlangs terug was in Keulen moest ik er gewoon weer even langs. En gelukkig, de sfeer bleek nog net zo goed te zijn en de koffie net zo lekker.

Lindenstraße 10, Keulen

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Miss Päpki

Als je de Belgische wijk in Keulen gaat ontdekken, kom je geheid op de Brüsseler Platz terecht dat het bruisend hart van de buurt is. Aan de rand van dit hippe plein ligt het wonderlijke Miss Päpki. Het is alsof je een poppenkamer binnen wandelt, met witte rieten stoeltjes, zoete kleuren en bloemetjes stoffen. Maar de koffie en de versgebakken taartjes zijn niet te versmaden en op het terras kun je goed mensen kijken.

Brüsseler Platz 18, Keulen

Foto: Esther de Beer

Café Schmitz

Dit is mijn lievelingscafé in Keulen. De geweldige retro inrichting, de fijne kaart en de lage prijzen maken dit ook een favoriet bij de omwonenden en bij Schmitz is het dan ook altijd gezellig. Ook leuk: als je honger hebt gekregen, loop je gewoon even naar de ernaast gelegen traiteur om wat lekkers te bestellen. Het personeel brengt het vervolgens gewoon aan je tafeltje.

Hansaring 98, Keulen

Foto: Esther de Beer

The Coffee Gang

Ben je aan het winkelen in de hippe Engelbertstraße en heb je behoefte aan een perfect gemaakte latte macchiato, een stevige espresso of een kopje slow koffie (filterkoffie)? Loop dan even langs The Coffee Gang, waar met veel liefde een kopje voor je wordt gezet. De ingenieuze koffiezetters achter de bar zijn erg intrigerend, het lijkt wel een scheikundelokaal. Als je onder de indruk bent van je koffie, kun je meteen een zak bonen kopen om mee naar huis te nemen.

Hohenstaufenring 19, Keulen

Foto: John Tornow, CC BY 2.0

Café Franck

De wijk Ehrenfeld in Keulen is nog niet zo bekend bij toeristen, maar ik kan je een bezoekje van harte aanbevelen. Ehrenfeld zit boordevol leuke winkeltjes, cafés en restaurants. Café Frank zit op de hoek van de Eichendorfstraße en Ehrenfeldgürtel en je kunt er lekkere taartjes en enorme koppen koffie bestellen, terwijl je op een retro stoel zit en geniet van het felgekleurde vintage behang. 's Zomers is het goed toeven op het kleine plaatsje achter de zaak.

Eichendorffstraße 30

Foto: VisualHunt, CC0 1.0

Van Dyck

Door Van Dyck een café te noemen, doe ik het eigenlijk tekort. Van Dyck is namelijk een geweldige koffiebranderij in de wijk Ehrenfeld. Je ruikt de koffie al voor je het café en de bijbehorende winkel goed en wel in zicht hebt. De winkel en kleine bar zien eruit als een soort laboratorium en dat is te begrijpen: de koffie wordt hier tot in het perfecte gebrand en gezet. Het is bijna kunst.

Körnerstraße 43, Keulen

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Ernst

Ook bij Kaffeerösterei Ernst nemen ze koffie heel serieus. Hier worden de bonen voor je neus gebrand en je kunt meteen vers geroosterde koffiebonen kopen. Maar even gaan zitten is leuker, want je raakt niet uitgekeken op het industriële design en de vintage meubels. Bestel trouwens wat lekkers bij de koffie, want er staan altijd lekkere taartjes en cake op de kaart. Mijn favoriet? Een kersenscone.

Bonner Straße 56, Keulen

Foto: Whitney, CC BY 2.0

Pico Coffee

Misschien een bijzonder adresje om te noemen, want Pico is geen café, maar een kiosk. Toch is Pico favoriet bij de bewoners van het dromerige Agnesviertel. En dat snap ik wel. Er hangt namelijk een fijne sfeer, je kunt er goede koffie en heerlijke crêpes bestellen. Niet zo vreemd dus dat de bankjes en de trottoirs rondom de kiosk bomvol zitten met kletsende buurtgenoten zodra de zon ook maar even tevoorschijn piept.

Weißenburgstraße, Keulen

Foto: Marie, CC BY-SA 2.0

Geschnitten Brot

Keulen Südstadt is ook zo'n fijne wijk om te ontdekken tijdens een weekendje weg. De wijk kenmerkt zich door lange, brede en rustige lanen en tientallen leuke adresjes om wat te eten en te drinken. Geschnitten Brot is een heerlijke plek voor een laat ontbijtje, want naast goede koffie kun je er heel fijne broodjes bestellen. Specialiteit van het huis is versgebakken roggenbrood met bijvoorbeeld huisgemaakte jam of roerei.

Alteburger Strasse 28

Foto: Alison and Fil, CC BY 2.0