Leuven heeft lange tijd vast gehouden aan een combinatie van brasseries, bruine kroegen en studentencafés. Maar die tijd is voorbij, want ook de soms hippe, soms vooral gezellige koffiebars hebben hun intrede gemaakt in deze universiteitsstad. Waar je zeker een kopje koffie moet bestellen? Dat lees je hier.

Koffie met een boek erbij bij Barbóék

Barbóék is een ware mix van boekwinkel en koffiebar. Je bestelling wordt naar je toe gebracht, zodat jij tijdens het wachten tussen de boeken kan neuzen. Je geniet van je drankje aan een van de tafeltjes of in een van de stoelen die in de ruime winkel verspreid staan. Rondom je liggen boeken op planken of ze staan mooi gerangschikt in kasten. En de koffie is er nog verdomd lekker ook.

Schrijnmakersstraat 17

Foto: David Joyce, CC BY-SA 2.0

Koffie Onan

Koffie Onan is een begrip in Leuven. Je bestelt er aan de toog en ziet dan hoe de koffie vers gemalen wordt. Er is ook een grote keuze in thee en de smaak die je lekker vindt kan je voorverpakt mee naar huis nemen. Leuk is de 'Koffie van de Week' en de ruime keuze aan milkshakes en warme chocomelk voor wie even zin heeft in iets anders. Zoetekauwen kunnen kiezen voor een muffin, een brownie of een stukje cake.

Parijsstraat 28

Foto: Nicholas Lundgaard, CC BY-SA 2.0

Koffie en smoothies bij trendsetter Punto Caffè

Punto Caffè was de eerste hippe koffiebar in Leuven en was zijn tijd ver vooruit. Nog voor Starbucks zich een weg had gebaand naar België, zag je studenten rondlopen met meeneembekers van "De Punto". Het kleine terras zit ook in de winter vol, terwijl binnen een keuze gemaakt moet worden tussen een lekkere koffie of een gezonde smoothie. En ga je voor die brownie of toch maar een stuk cake?

Leopold Vanderkelenstraat 17a

Foto: Visualhunt

Coffee Café

Coffee Café heeft helaas haar deuren gesloten. Voor speciale lattes, versgebakken taart of huisgemaakte koekjes kun je nu alleen nog terecht in hun vestiging in Hasselt.

Foto: Visualhunt

Swartehond

Swartehond serveert enkel eerlijke en 100% organische koffie. Niet meteen roeren! Als je cappuccino bestelt, maakt de barista vaak een waar kunstwerkje in je kop dat zo op Instagram kan. Naast koffie kan je bij Swartehond ook thee, sapjes, smoothies en lekkere zoetigheden krijgen. Voor mensen met allergieën zijn er koffies met sojamelk in plaats van koeienmelk en glutenvrije gebakjes.

Parijsstraat 48

Foto: Lachlan Hardy, CC BY 2.0

Noir Koffiebar

Bij Noir Koffiebar kan je zo een hele middag doorbrengen, met een leuk boek aan het raam of werkend op je laptop, want er is gratis WiFi. Je mag er zelfs je eigen eten meebrengen, zolang je maar een drankje bestelt. Dat zou ik echter niet doen, want de taarten zijn hier overheerlijk. De baristas adviseren je graag bij je koffiekeuze en je kan extra smaakjes aan je kopje cafeïne toevoegen. Leuk concept!

Naamsestraat 49

Foto: Visualhunt

Koffie en Staal

Juwelen, meubels en koffie, het is een rare combinatie. Of niet? Alle drie vereisen ze immers vakmanschap en alle drie worden ze gemaakt door Lino en Nouchka, het koppel achter Koffie en Staal. Kwaliteitskoffie of zelfgemaakte limonade worden geschonken bij een stukje versgebakken taart in een sober interieur waar de ambachtelijk gemaakte stalen meubels aan de muren hangen ter decoratie, maar ook om verkocht te worden..

Mechelsestraat 140

Foto: Brett Spangler, CC BY-SA 2.0

Le Mustache

Je verwacht het niet als je ervoor staat, maar Le Mustache is een ruime koffiezaak met een tafelgedeelte en een salongedeelte. Er is een enorm aanbod aan koffie, speciale lattes, thee en andere dranken, maar vergeet zeker ook de bagels niet even te bekijken. Wie wil kan hier ook kiezen voor een groot ontbijt of een lichte lunch.

Tiensestraat129

Foto: Visualhunt

MOK

MOK is een microkoffiebranderij met een eigen bar en winkel in Leuvens drukste winkelstraat. De zaak onderhoudt nauwe contacten met haar leveranciers en van elke koffie die er geschonken wordt, kan je informatie krijgen over de oorsprong. Aan de toog wordt regelmatig geëxperimenteerd met nieuwe bereidingen en de barista leert zijn klanten, zowel particulieren als horecazaken, graag iets bij over het proces van koffieboon tot eindproduct.

Diestsestraat 156

Foto: _dChris, CC BY 2.0

Coffee College

Coffee College richt zich duidelijk op studenten. De gevel van de zaak doet denken aan een Amerikaanse universiteit, de zaak is gesloten in het weekend en de lattes met een extra smaakje dragen namen als The Prom Queen, The Cheerleader en The Coach. Je kan hier gerust plaatsnemen aan een tafeltje en gebruik maken van de gratis WiFi, maar ook het take-away concept van Coffee College is erg populair.

Tiensestraat 72A

Foto: Visualhunt