Citytrippen is leuk, maar ook wel wat vermoeiend. Om er optimaal van te genieten, las je natuurlijk regelmatig een pauze in. Met een kopje koffie en wat zoets, bijvoorbeeld. In Gent schoten de koffiebars de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond, waardoor je nu een uitgebreide keuze hebt aan leuke zaken waar je even kunt bijtanken - letterlijk en figuurlijk.

Koffieadvies bij Koffies De Draak

De Draak is een koffie-instituut. De zaak ontstond in 1864 en wijdt zich al meer dan 150 jaar aan het creëren van kwalitatief hoogstaande koffie. Hier koop je niet alleen een pakje zwart goud, je krijgt er ook advies en leert er bij over de geschiedenis van de Gentse koffie. Ook theeliefhebbers komen hier aan hun trekken. Koffie De Draak is in de eerste plaats een winkel, maar je kan hier ook terecht voor koffie to go.

Goudenleeuwplein 1, Gent

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Kunst en koffie bij Simon Says

Simon Says ligt in de levendige Patersholwijk en is gehuisvest in een mooi pand uit 1904. Het interieur wordt opgefleurd door tekeningen van de Belgische kunstenaar Panamarenko en het is koffie uit de branderij van zijn vrouw die hier geserveerd wordt. Naast koffie kan je er ook een lichte lunch en zoetigheden krijgen. Simon Says verhuurt trouwens ook kamers, zodat je van deze gezellige koffiebar je uitvalsbasis kan maken voor een weekend Gent.

Sluizeken 8, Gent

Foto: Matthew Black, CC BY-SA 2.0

Wereldkoffie bij Or Espresso Bar

Or Espresso Bar heeft broertjes in Etterbeek en het centrum van Brussel en serveert koffie uit de eigen microbranderij. Het team reist ook zelf de wereld rond op zoek naar koffietelers om mee samen te werken en organiseert koffieproeverijen en -workshops. Iedere dag staan er suggesties op het bord voor wie een nieuwe samenstelling wil proberen. De Barista van Or won trouwens al tal van internationale prijzen.

Walpoortstraat 26, Gent

Foto: McKay Savage, CC BY 2.0

Gevestigde koffie bij Mokabon

Hippe koffiebars zijn een tamelijk recent fenomeen in Gent, maar Mokabon bestaat al sinds 1937. Het is een koffiemonument. In deze kleine koffiezaak kan je zowel een kopje koffie bestellen, als verse koffie kopen voor thuis. Het is er vaak erg druk en dus zijn de frequente bezoekers het gewend om bij elkaar aan tafel te schuiven. Heb je haast, dan kan je bij buur Mokabon Take Away een coffee to go krijgen.

Donkersteeg 35, Gent

Foto: Hendrik Dacquin, CC BY 2.0

Rustige koffie bij Le Jardin Bohémien

Le Jardin Bohémien is een koffiezaak waar je ook kan ontbijten. De zaak ligt vlak aan het Gravensteen en dus midden in het toeristische centrum van Gent, maar daar merk je eenmaal binnen niets van. Zowel Gentenaars als toeristen komen hier tot rust bij een kopje bio- of slow koffie. Daarbij speelt het vintage interieur zeker ook een rol. De helft van de zaak is trouwens ingericht als showroom en de meubels die je daar ziet, kan je ook gewoon kopen.

Burgstraat 19, Gent

_Foto: Ed Webster, CC BY 2.0_

Boeken en koffie bij Paard van Troje

Het Paard van Troje opende oorspronkelijk als boekhandel, maar nu kan je er ook genieten van een kopje koffie en taart van het lokale Les Tartes de Françoise. Je nieuwe boek betaal je aan dezelfde toog als waar je je koffie bestelt. Eens je je keuze hebt gemaakt, kan je plaats nemen op het ruime terras of aan een van de tafeltjes binnen in de zaak. Op donderdagen kan je hier beginnende muziekgroepen aan het werk zien en op zaterdagnamiddag zorgt een DJ voor extra sfeer.

Kouter 113-114

Foto: Stewart Butterfield, CC BY 2.0

Koffie in de woonkamer bij Le Petit Cirque

De interieurdecoratiewinkel Le Petit Cirque is ingericht als een woning om alle spulletjes tot hun recht te laten komen. Maar je kan hier ook koffie met gebak bestellen en plaats nemen aan een van de tafeltjes in de winkel. Zo word je haast een deel van het interieur en kan je wegdromen over het inrichten van je eigen woonkamer. En misschien ook een tweedehands meubel of leuk interieurartikel mee naar huis nemen?

Burgstraat 147, Gent

Foto: Max Braun, CC BY-SA 2.0

Koffie in eigen beheer bij Café Labath

Bij Café Labath kan je gewoon een kopje koffie bestellen, maar je kan ook luisteren naar het verhaal van eigenaar en uitbater Thomas Labath. Hij koopt de koffiebonen bij kleine boeren in Colombia en laat ze branden in een eigen branderij in Hansbeke. Alles gebeurt hier in eigen beheer en met respect voor het hele proces, van koffieteler tot de eerste slok van de klant. Ook leuk: er zijn verschillende kranten beschikbaar waarin je tijdens het koffieslurpen kan lezen.

Oude Houtlei 1, Gent

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Koffie en een kleine hap bij Barista

Bij Barista kan je van in België gebrande koffie genieten terwijl je naar het werk van opkomende kunstenaars aan de muur kijkt. Kies je voor een klassieke espresso of ga je voor een koffie met snoepjes? Terwijl je beslist, vult de geur van versgebakken biobroden je neusgaten. Heerlijk! Wie honger heeft, kan er ook een ontbijt, een broodje, een quiche of huisgemaakt gebak bestellen. Wie gehaast is, vraagt om meeneemkoffie.

Hippoliet Lippensplein 25, Gent

Foto: Pen Waggener, CC BY 2.0

Literatuur en koffie bij Bar Jan Cremer

In Bar Jan Cremer liggen boeken van de Nederlandse schrijver op de tafels en hangen teksten van hem op het toilet, maar het is geen puur literair café. Zowel buurtbewoners als studenten en toeristen komen hier over de vloer voor een lichte hap, een biertje of een koffie. De selectie aan warme dranken beslaat maar liefst twee pagina's van het menu.

Bisdomkaai 25, Gent

_Foto: Camera Eye Photography, CC BY 2.0_