Zodra je van de 30 minuten durende overtocht met de veerboot vanuit Perth aan land komt op Rottnest Island, begrijp je meteen waarom zoveel mensen verliefd zijn op dit kleine stukje West-Australië. Het is er stil, de natuur is ruig, de zee azuurblauw en de mensen zijn, net als de schattige quokka's superrelaxed. Het is niet voor niets dat er een wachtlijst van meer dan 50(!) jaar is om hier je boot te mogen aanmeren. Dit is wat je allemaal op Rottnest Island kunt doen tijdens een bezoek van 1-3 dagen:

Fiets (of Segway) langs alle prachtige stranden

Het eerste wat ik je kan aanraden te doen op Rottnest Island, is het huren van een fiets. Hiermee kun je bijna het hele eiland wel in een dag rondfietsen en stoppen bij alle kleine strandjes. Sla zeker Armstrong Bay niet over als je rust zoekt, want hier is het een stuk minder druk dan bijvoorbeeld op Pinky Beach en The Basin. Mocht je liever iets aparts doen, dan kun je op het eiland ook een Segway huren!

Pedal And Flipper: Bedford Ave, Rottnest Island WA 6161

Foto: Nienke Krook

Ontmoet de quokka's

Het meest kenmerkende aan Rottnest Island zijn natuurlijk de quokka's. Deze kleine buideldieren hebben ongeveer de grootte van een huiskat. Hoewel ze op kleine kangoeroes lijken, kunnen deze beestjes ook in kleine bomen en planten klimmen. De meeste zijn vrij tam en ze zijn dan ook altijd op zoek naar aandacht... en je eten. Quokka's werden echter niet altijd als lief en schattig gezien. De eerste Nederlandse ontdekkingsreizigers dachten zelfs dat het grote ratten waren. Vandaar de naam van het eiland: 'rotte nest', oftewel: rattennest.

Overal te vinden, maar vooral rondom het Dôme Café en de Rottnest General Store: Digby Drive, Rottnest Island WA 6161

Foto: Nienke Krook

Zoek verfrissing bij Dôme Café

Als je op zoek bent naar lekker eten, dan kan ik je op Rottnest 'Aristos' aanraden voor vis- en steakgerechten, 'Gov's Sports Bar' voor typisch pub-eten, 'Subway' voor een snel broodje en 'Hotel Rottnest' voor eten in een bistro-sfeer. Maar mijn favoriet is toch wel het 'Dôme Café', waar je heerlijke iced chocolate haalt voor bij je lunch en op het terras kunt genieten van het prachtige uitzicht op de zee. De prijzen op het eiland zijn niet helemaal zoals je ze in het paradijs verwacht, maar de kwaliteit is zeker prima!

Dôme Café - Rottnest: Henderson Ave & Colebatch Ave, Rottnest Island WA 6161

Foto: Nienke Krook

Vaar om het eiland en spot een zeeleeuwenkolonie

Een van de grootste trekpleisters op Rottnest is de unieke flora en fauna die hier te vinden is. Met de 'Eco Express' maak je (op hoge snelheid) een 90-minuten durende boottocht langs de ruige kust van het eiland om alles van dichtbij te bekijken. Je ziet afgelegen baaien en idyllische stranden en hebt de kans unieke vogels, dolfijnen, walvissen (sep-nov) en een zeeleeuwenkolonie bij de unieke rotsformatie Cathedral Rocks te spotten.

Rottnest Island Visitor Centre (via Rottnest Express): Rottnest Island WA 6161

Foto: Nienke Krook

Vlieg met een propellertoestel over het eiland

Als je hoogtes geen probleem vindt, dan is een tochtje met de Rottnest 'Air-Taxi' (een propellervliegtuigje met plek voor vier personen) misschien iets voor je. Vanaf het eiland kun je in 10 of 20 minuten een rondje boven het eiland maken, of in 35 minuten zelfs Perth op je ronde meenemen. Het uitzicht is echt geweldig en op deze manier krijg je pas echt een overzicht van hoe mooi het eiland eigenlijk is.

Rottnest.Aero: Rottnest Island WA 6161 / www.rottnestairtaxi.com.au

Foto: Nienke Krook

Stap terug in de tijd bij Oliver Hill

Bij Oliver Hill vind je overblijfselen van een militaire basis die op Rottnest gevestigd was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn ondergrondse tunnels, je kunt aan boord stappen van een historische trein en met diverse tours krijg je een goed beeld van hoe de kanonnen op Rottnest Island werden geïnstalleerd en gebruikt werden. Een interessante plek om een paar uur door te brengen en meer van de geschiedenis van Australië te weten te komen.

Oliver Hill: Defence Rd, Rottnest Island WA 6161

Foto: Nienke Krook

Bezoek de Wadjemup- en Bathurst-vuurtorens

Er zijn op Rottnest Island twee vuurtorens te vinden. Wadjemup Lighthouse ligt centraal en je fietst er vanaf de haven in ongeveer 15 minuten heen. Er loopt ook een wandelroute tot aan Wadjemup Hill, vanaf waar je een prachtig 360-graden uitzicht over het eiland hebt. Elke dag is er in de vuurtoren om 10 uur 's ochtends een tour, je moet hiervoor reserveren bij het visitor centre. Bathurst Lighthouse ligt aan de kust in het noordoosten van het eiland en is helaas niet open voor publiek, maar vanaf hier zie je wel een indrukwekkende zonsondergang over Pinky Beach.

Wadjemup Lighhouse: Centraal / Bathurst Lighthouse: Noordoost

Foto: Nienke Krook

Doe actief in de zee

Met het heldere, warme water is Rottnest Island echt een perfecte plek om lekker in de zee te spelen. Bij 'Pedal and Flipper' huur je een snorkelset, duikmateriaal, een stand-up paddle board of een surfplank. Omdat op Rottnest Island geen auto's worden toegelaten, neem je alles mee op de fiets en kies je je favoriete strand uit. Vergeet bij je dagje strand niet een flinke fles water mee te nemen, iets om op je hoofd te zetten én smeer zeker genoeg zonnebrand op!

Pedal And Flipper: Bedford Ave, Rottnest Island WA 6161

Foto: Nienke Krook

Leer over de geschiedenis van Rottnest Island

Al is Rottnest Island maar klein, toch zijn er maar liefst vier musea & tentoonstellingsruimtes te vinden. Ze zijn allemaal gratis (of door een donatie) te bezoeken en geven je een goed overzicht van de geschiedenis van het eiland. Je kunt er leren over de Aboriginals die hier rond 1857 gevangen werden gehouden, de Europese nederzetting, maritieme geschiedenis, de zoutmeren op het eiland en de mensen die door de jaren heen op het eiland woonden.

Rottnest Island Museum, Lomas Cottage, Pilot Boathouse en de Salt Store Gallery and Exhibition Centre: naast de aankomsthaven op Rottnest Island WA 6161

Foto: Nienke Krook

Ga op een gratis wildlife walking tour

Rottnest Island is een zogenoemd 'A-class' natuurreservaat en dus een van de beste plekken om de flora en fauna van Australië van dichtbij te bekijken. Vergeet dus zeker je verrekijker niet. De Rottnest Voluntary Guides Association biedt een enorm scala aan interessante (en gratis!) educatieve wandeltochten aan, die leuk zijn voor alle leeftijden. Zo kun je onder andere de 'History of the Settlement Walk', 'Reefs, Wrecks and Daring Sailors Walk', 'Vlamingh Lookout and Salt Lakes Walk' en 'Quokka Walk' doen. Vraag bij het bezoekerscentrum naar actuele informatie.

Rottnest Island Visitor Centre: Rottnest Island WA 6161

Foto: Nienke Krook