Met meer dan 1600 tempels, 400 schrijnen en 17 vermeldingen op de Werelderfgoedlijst is Kyoto zonder twijfel de culturele hoofdstad van Japan. Je kunt er dagen dwalen door prachtige zen-tuinen en tempelhoppen tot je erbij neervalt. Een overzicht van de 10 tempels die je in ieder geval gezien moet hebben.

Kinkaku-ji: het Gouden Paviljoen

Kinkaku-ji betekent letterlijk 'Gouden Paviljoen' en daarmee is geen woord te veel gezegd. Deze boeddhistische tempel is bedekt met een laagje bladgoud, met een schitterende verschijning als resultaat. Het bewuste paviljoen wordt omringd door een spiegelgladde vijver en het is vast geen verrassing waarom deze tempel tot een van de mooiste van heel Japan wordt gerekend. Vanaf een klein afstandje heb je het beste uitzicht.

1 Kinkakujicho, Kita Ward, Kyoto

Foto: Pixabay

Aangeharkt grind en naaldbomen bij Ginkaku-ji

Het Zilveren Paviljoen kreeg dan misschien nooit zijn zilveren laagje vanwege het uitbreken van een burgeroorlog in het jaar 1474, maar dat is geen reden om dit serene stukje Kyoto over te slaan. Het hoogtepunt is een wandeling door het omliggende groen. De tempel wordt omringd door een fraaie zen-tuin met aangeharkte grindpaden, zandsculpturen, naaldbomen en vijvers. Bezoek de tempel in de ochtend, dan heb je deze plek nagenoeg voor jezelf.

2 Ginkakujicho, Sakyo Ward, Kyoto

Foto: Stéphanie Versteeg

Een wandeling onder rode torii-poorten van Fushimi Inari-taisha

Verreweg het bekendste tempelcomplex van heel Kyoto is de Fushimi Inari-schrijn. Een 4 kilometer lang pad dat wordt geflankeerd door zo'n 1000 rode torii-poorten leidt je over een groene heuvel en langs verschillende uitzichtpunten en heiligdommen. De wandeling omhoog is pittig, maar absoluut de moeite waard. En hoe hoger je komt, hoe minder toeristen, dus alle ruimte om in rust van deze plek te genieten.

68 Fukakusa Yabunouchicho, Fushimi Ward, Kyoto

Foto: Stéphanie Versteeg

Tenryu-ji: de mooiste tuin van Kyoto

Op steenworp afstand van het beroemde bamboebos in de wijk Arashiyama vind je deze tempel met een van de mooiste zen-tuinen van heel Kyoto. In de lente wandel je er onder de roze kersenbloesem, in de herfst in een decor van spectaculaire herfstkleuren. De tuin is groter dan die van de meeste tempels in Kyoto, als je je best doet kun je hier gemakkelijk uren rondwandelen.

〒616-8385 Kyoto Prefecture, Kyoto

Foto: Andrea Schaffer, CC BY 2.0

De prachtige pagode van Hokan-ji

Al wandelend door het populaire Higashiyama District zul je hem al van ver zien liggen: de Hokan-ji-tempel. Deze tempel ligt in het historische hart van Kyoto en staat bekend om de 46 meter hoge Yasaka-no-To pagode. Dit bouwwerk is van binnen minstens zo indrukwekkend als van buiten. Neem zeker een kijkje om de tentoongestelde schilderijen en beelden van dichtbij bekijken.

388 Yasaka Kamimachi, Higashiyama Ward, Kyoto

Foto: Stéphanie Versteeg

Bestijg de trappen van Chion-in

Het Chion-in tempelcomplex is gelegen aan de voet van een berg en om er te komen moet je flink wat trappen bestijgen. Boven wacht een groot complex dat bestaat uit meer dan 100 bouwwerken. De tempel is een populaire bedevaartplaats en het hoofdkwartier van een van de grootste stromingen in het Japanse Boeddhisme. Blikvanger is de reusachtige luidklok die in het Daishoro-gebouw hangt.

400 Rinkacho, Higashiyama Ward, Kyoto

Foto: Stéphanie Versteeg

Het aquaduct van Nanzen-ji

Een bezoek aan het Nanzen-ji tempelcomplex begint met een beklimming van de indrukwekkende toegangspoort. Klim naar de tweede verdieping voor een geweldig uitzicht over de stad. Het complex bestaat daarnaast uit verschillende schrijnen, paviljoens en tuinen, maar vooral het bakstenen aquaduct is een bijzondere verschijning. Als je de weg langs het bouwwerk volgt, kom je vanzelf uit bij een mooie waterval.

Nanzenji Fukuchicho, Sakyo Ward, Kyoto

Foto: Stéphanie Versteeg

Daigo-ji, een historisch toevluchtsoord

De Daigo-ji-tempel is fraai gelegen in de natuur en een welkom toevluchtsoord om te ontsnappen aan de hectiek in Kyoto. Vooral tijdens de kersenbloesemtijd en in de herfst is deze plek adembenemend mooi, maar de vuurrode paviljoens steken ook in de andere seizoenen prachtig af tegen het omringende groen. Leuk weetje: de bijbehorende pagode is de oudste van heel Japan.

22 Daigohigashiojicho, Fushimi Ward, Kyoto

Foto: Stéphanie Versteeg

Op zoek naar het goed verstopte Honen-in

Tussen Ginkaku-ji en Chion-in ligt het Filosofenpad. Dit dromerige wandelpad wordt geflankeerd door kersenbomen en halverwege vind je een kleine, verlaten tempel: Honen-in. Dit serene heiligdom is een van de best bewaarde geheimen van de stad. De tempel heeft een bijzonder mooi aangelegde tuin en is regelmatig het decor van kleinschalige tentoonstellingen waar lokale kunstenaars hun werk laten zien.

〒606-8422 Kyōto-fu, Kyōto-shi, Sakyō-ku, Shishigatani Goshonodanchō

Foto: Stéphanie Versteeg

Met de kabelbaan naar Kurama-dera

Officieel ligt Kurama een stukje buiten Kyoto, maar dit bergdorpje is met het openbaar vervoer zo makkelijk bereikbaar dat je de mooie tempel Kurama-dera niet hoeft over te slaan. Het mysterieuze heiligdom ligt in een dicht bos en is zowel te voet als met een kabelbaan te bereiken. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over de omliggende vallei.

〒601-1111 Kyoto Prefecture, Kyoto

Foto: Stéphanie Versteeg