Leuven is een echte Vlaamse studentenstad. Of toch niet? Wie honger heeft ruikt al gauw de grote diversiteit aan geuren die uit de restaurants naar buiten zweeft. Natuurlijk zijn er klassiekers als Italiaans en Mexicaans, maar ook wie zin heeft in iets meer exotisch komt in Leuven aan zijn trekken.

Ethiopisch bij House of Lalibela

In een sober decor dat wordt opgefleurd met zelfgemaakte lampenkappen en een paar Afrikaanse elementen, neem je plaats op de grond rond een laag tafeltje. Het vriendelijke personeel brengt je een grote schaal gevuld met allerlei Ethiopisch lekkers. Geuren die je nooit eerder rook vullen de kamer, terwijl nieuwe smaken zich over je tong ontfermen. Je gebruikt geen bestek, maar scheurt stukken van een grote pannenkoek waarmee je je eten kan oplepelen.

Brusselsestraat 59

Foto: LollyKnit, CC BY 2.0

Mexicaans bij La Cucaracha

La Cucaracha staat officieus bekend als de beste Mexicaan van Leuven en dat merk je wanneer je er een tafeltje probeert te bemachtigen. De zaak is niet groot en zit altijd vol met mensen die de nachos willen uitproberen of voor hun lievelingsburrito komen. Reserveren is dus de boodschap! De cocktails zijn hier een aanrader en ideaal om de brand te blussen als je voor een pikant gerecht kiest.

Tiensestraat 21

Foto: Ray Bouknight, CC BY 2.0

Italiaans bij Officina Clandestina

Officina Clandestina is gevestigd in een voormalige drukkerij. Met die geschiedenis wordt gespeeld door een overwegend industriële look te combineren met vintage oude houten stoelen en tafels. Het vaste menu varieert per seizoen en ook de à la carte-opties worden regelmatig aangepast. Hier bestel je geen typische pasta, maar krijg je verfijnde Italiaanse kunstwerkjes voorgeschoteld. De open keuken en gratis kan water die op je tafel verschijnt zijn twee leuke extra's.

Sint-Antoniusberg 6

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Mediterraans bij Turquoise

Turquoise is een goed bewaard geheim. Het ligt op de ring rond Leuven, uit het zicht van toeristen. Toch kun je hier het beste reserveren, want het is een populaire plek bij Leuvenaars. Turkse chef Erdo wordt bijgestaan door zijn vrouw Veronique en werkt enkel met verse fairtrade seizoensproducten. Terwijl je wacht op je bestelling, kan je alvast genieten van Turks brood met heerlijke dipsausjes. De porties hier zijn groot, dus je zal zeker niet met honger naar buiten stappen.

Naamsevest 6

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Marokkaans bij Toeareg

Stap binnen bij Toeareg en je waant je zo in het Oosten. Sfeervolle verlichting, Marokkaanse interieurelementen en de geur van kruiden doen je vergeten dat je eigenlijk in België bent. Dat gevoel wordt alleen nog versterkt wanneer je aanschuift voor een lekkere tajine of inktvis die smaakt zoals het hoort - lekker mals. Wil je eens wat nieuws proberen? Bezoek Toeareg dan op een ochtend voor een uitgebreid Marokkaans ontbijt.

Parijsstraat 37

Foto: Kevin Gessner, CC BY 2.0

Franse keuken bij Les Parisiennes

De naam verraadt de keuken: bij Les Parisiennes kan je terecht voor verfijnde Franse gerechten. Het beperkte aantal tafels, de open keuken en de zachte muziek zorgen voor een gezellige sfeer die alleen maar versterkt wordt door het vriendelijke personeel. De kleine kaart verandert regelmatig, maar deze bistro gaat er prat op altijd oesters in huis te hebben. Ideaal als starter bij een heerlijk glaasje wijn.

Schrijnmakersstraat 31

Foto: star5112, CC BY-SA 2.0

Spaanse keuken bij De 3 Tonghen

Van de naam zou je het niet afleiden, maar bij De 3 Tonghen kan je heerlijke Spaanse paella eten. De naam verwijst naar de oorsprong van het gebouw, waar in de 16e eeuw het Collegium Trilingue werd opgericht op aanraden van Erasmus. Wat toen het belangrijkste humanistische instituut in Europa was, is nu de favoriete plek van fans van de Spaanse keuken.

Busleidengang 6A

Foto: projectNADA, CC BY-SA 2.0

Modern Nepalees bij Nepali House

Nepali House is geen typisch Aziatisch restaurant. Van kitsch is hier geen sprake en de Nepalese gerechten worden met zorg bereid en gepresenteerd met een moderne twist. De aperitiefhapjes brengen je steeds weer in de stemming voor wat volgt en ook de huiswijn is, misschien verrassend, een aanrader. Heb je bepaalde allergieën of wens je een gerecht meer of minder pikant? Dan kan je dat zonder probleem melden aan het vriendelijke personeel.

Dirk Boutslaan 7

_Foto: Ritesh Man Tamrakar, CC BY-SA 2.0_

Vlotte sushi bij Inari Sushi Bar

Bij Inari kan je zowel gezellig gaan tafelen, als take-away sushi bestellen. Er staan ook wokgerechten op de kaart, maar de echte favoriet is de sushiboot met allerlei sushivariëteiten. Kies je toch voor verschillende gerechten, vraag dan even om ze samen te brengen zodat iedereen van alles kan proeven. De bediening verloopt altijd vlot, maar je kunt toch het beste even reserveren als je zeker wilt zijn van een tafel. De zaak is immers erg populair en niet zo groot.

Parijsstraat 18

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Wereldkeuken bij ViaVia

Wie niet goed weet waar hij zin in heeft, gaat naar ViaVia. Deze brasserie behoort tot de keten van Joker reiscafés. Je vindt er naast gerechten uit de wereldkeuken ook reisinformatie en kunt er lezingen en cursussen bijwonen. Op het menu staan gerechten en dranken uit alle windstreken. Zo kan je gerust een spaghetti bestellen terwijl je gezelschap zich tegoed doet aan een pikante curry.

Parkstraat 146

Foto: Visualhunt, CC0 1.0