Albufeira is zo'n heerlijk, oud vissersdorp dat is uitgegroeid tot een bruisende kustplaats. De Portugese stad is een walhalla voor strandliefhebbers. En met zijn witte Moorse huisjes en oude forten komen ook cultuurliefhebbers er aan hun trekken. Vijf hotspots in het charmante Albufeira.

Hotspot 1. Romantisch droomstrand

Albufeira heeft meer dan twintig mooie stranden en baaitjes in de omgeving. Direct aan de oude stad ligt het strand Praia dos Pescadores (1), 'strand van de vissers'. Nog niet zo lang geleden was dit de uitvalsbasis van lokale vissers. Tegenwoordig is Praia dos Pescadores het meest bezochte strand van Albufeira. Het is er altijd gezellig druk, en je kunt er jetskiën, een ritje maken op de 'banaan' en parasailen. Het mooiste strand van Albufeira is het wat westelijker gelegen Praia da Galé (2). Wit poederzand verdwijnt aan de ene kant in helderblauw water en wordt aan de andere kant omzoomd door rotsformaties. Je kunt er heerlijke, lange wandelingen maken en een hapje eten bij Restaurante Bar Praia Da Galé (3). Romantischer kan bijna niet!

Algarve-Albufeira_VisualHunt.jpgFoto: xlibber via VisualHunt / CC BY

Hotspot 2. Op avontuur in Zoomarine

Er moet wel heel wat aan de hand zijn, wil een pretpark in de lijst met hotspots terechtkomen. Zoomarine Algarve (4) is dan ook niet zomaar een pretpark. Het groots opgezet attractiepark heeft een van de beroemdste dolfijnen- en zeeleeuwenshows van Europa. Er is een zeeaquarium waar je je ogen uitkijkt en er zijn kermisattracties. Is het erg warm, dan koel je lekker af aan het strand of in het zwembad. Voor zowel jong als oud valt er in Zoomarine van alles te beleven. Tip: wil je iets heel bijzonders doen? Voor 4 euro kun je tussen 13.00 en 14.00 uur helpen om de roggen te voeren!

Hotspot 3. Natuur en historie in één

Houd je van bijzondere plekjes, weg van de gebaande paden? Neem dan eens een kijkje bij de middeleeuwse brug Ponte Medieval de Paderne. Vanaf het kasteel Castelo de Paderne, dat ongeveer 15 kilometer landinwaarts ligt vanaf Albufeira, kun je de brug zien liggen in een ongerept natuurlandschap. Er is een goed gemarkeerde wandelroute, met bordjes over de flora en fauna die je tegenkomt. Zo kom je te weten welke bessen en paddenstoelen eetbaar zijn en leer je de namen van de vele kleurrijke hagedissen die er rondscharrelen. Als je nog veel meer wilt weten, boek je een tocht naar het gebied bij Aventura 21 - Organização De Eventos (5). Je hobbelt en bobbelt dan off the road, op een quad, door het prachtige natuurgebied.

Hotspot 4. Stappen op de Strip

Activiteit voor gezelligheidsdieren: onder de schaduw van de luifels struinen over de gezellige boulevard Montechoro Strip. Je vindt er tientallen leuke shops en winkeltjes, waar de prijzen van souvenirs over het algemeen lager zijn dan op andere plekken. Je kunt er een vakantietattoo laten zetten, en meezingen tijdens een karaokewedstrijd in een van de gezellige bars. Met een lokaal populaire P&T, een witte port met tonic, drink je je genoeg moed in. Langs de hele strip zijn veel gezellige bars en restaurants. Aanrader voor een cocktail: Grease Cocktail Bar (6).

Albufeira_VisualHunt.jpgFoto: Nouhailler via Visualhunt / CC BY-SA

Hotspot 5. Voor lekkerbekken

Albufeira is ook de place to be voor smulpapen en foodies. Er zijn een aantal versmarkten waar je vers fruit, droge worst en vis kunt kopen. Elke eerste en derde dinsdag is De Grote Markt in de wijk Orada, net buiten het centrum. Heb je een fornuis op je vakantiebestemming? Laat verse vis aan de kraam fileren, dan hoef je 'm alleen nog maar te bakken. Smullen geblazen! Ook vind je in Albufeira in elke prijsklasse tientallen restaurants. Al Quimia (7) is razend populair bij hip & happening Albufeira. Het is duur, maar er trekken een diner lang alleen maar eetbare kunstwerkjes aan je voorbij. Wat dacht je van een toetje geserveerd in een vissenkom met goudvissen?

Het Kasteel van Paderne

Castelo de Paderne, ofwel het Kasteel van Paderne, is een 12e-eeuwse vesting die werd gebouwd door de Berbers. Het ligt op ongeveer 8 kilometer van het toeristische Albufeira, langs een bocht in de rivier de Quarteira. De vesting werd gebouwd op de resten van een Romeinse militaire buitenpost. Langs de zuidmuur van het kasteel kun je de ruïnes bekijken van de vroegere kapel Nossa Senhora do Castelo, die dateert uit de 14e eeuw.

Eten en drinken

De Portugezen gaan 's avonds niet eerder dan een uur of acht aan tafel. De basis van een maaltijd bestaat uit vlees, vis of kip (carne, peixe of frango). Ook gedroogde kabeljauw (bacalhau) is een populair Portugees gerecht.

Vliegen & overnachten

Vlak bij de heerlijke stranden van Albufeira vind je fijne hotels en appartementen. Vanuit Nederland vlieg je in iets minder dan 3 uur rechtstreeks naar de luchthaven van Faro.

Musea in Albufeira

Museu Municipal de Arqueologia (8), klein maar mooi en erg educatief museum.

Museu de Arte Sacra de Albufeira (9), mooi museum in de kerk, dat wordt onderhouden door de parochie.

Contacten

  1. Praia dos Pescadores: Esplanada Dr. Frutuoso da Silva, Albufeira
  2. Praia da Galé: Estrada da Galé 118, 8200-424 Guia, Albufeira
  3. Restaurante Bar Praia Da Galé: Praia, Estrada da Galé, 8200-416 Albufeira, +351 289591636
  4. Zoomarine Algarve: Estrada Nacional 125 - Km 65, 8201-864 Guia, Albufeira, +351 289560300
  5. Aventura 21 - Organização De Eventos: 8200-371Paderne, Albufeira, +351 926438006
  6. Grease Cocktail Bar: Av. Doutor Francisco Sa, 8200 Albufeira, +351 289589040
  7. Al Quimia: Epic Sana Algarve Hotel, Caminho do Pinhal, Praia Da Falesia, Olhos de Agua, 8200-636 Albufeira, +351 289104300
  8. Museu Municipal de Arqueologia: Rua Henrique Calado, 8200-136 Albufeira, +351 289570712
  9. Museu de Arte Sacra: Praça Miguel Bombarda 9, 8200-076 Albufeira, +351 289585526