Ooit begonnen als een dorpje dat leefde van visserij en textielindustrie, nu een van de drie grootste metropolen ter wereld: dat is de Chinese stad Shanghai. Oude tradities en beschaving zijn moeiteloos verweven met het moderne leven. Deze tips voeren je langs de belangrijkste culturele plekken van de stad. Ook kun je proeven van de lekkerste traditionele gerechten, en lokale gebruiken en tradities van dichtbij meemaken.

Tip 1. Paardenraces en Chinees porselein

Midden in de stad, in het dynamische district Huangpu, ligt People's Park. Het is ontstaan uit de paardenracebaan die rond 1800 door Britse kolonisten werd aangelegd. Het oorspronkelijke hoofdkwartier van de Shanghai Race Club (1) is nu een museum waar je een indrukwekkende verzameling foto's en voorwerpen uit de Brits-koloniale periode kunt bekijken. De Shanghai Race Club bestaat nog steeds en is nu een privéclub voor de rijken der aarde. Inmiddels is de racebaan uitgebouwd tot een omvangrijk stadspark waar je heerlijk kunt wandelen en picknicken. Ook kun je er het Shanghai Museum (2) bezoeken, waar onder andere een schat aan Chinees porselein en traditionele klederdracht te zien zijn.

Tip 2. Picknicken in de theetuin

Omdat Shanghai een aangenaam klimaat heeft met milde winters en warme zomers, speelt een groot deel van het publieke leven zich buiten af. Ten oosten van People's Park, richting de rivier Huangpu, ligt YuYuan Garden (3), die de sfeer van het oude China ademt. Er staan prachtige gebouwen die in oude stijl zijn nagebouwd, omgeven door beekjes, rotspartijen en bruggen. Hier kun je vakantiekiekjes maken om mee thuis te komen. In de weelderige tuinen vind je een bazaar waar je leuke souvenirs kunt scoren. Drink vooral ook een kopje thee in Huxinting Teahouse, gebouwd in 1784 en open tussen 8.30 en 21.00 uur. Met een rammelende maag kun je terecht bij Nanxiang Steamed Bread Shop (4) aan de rand van het park. De dumplings zijn er om je vingers bij af te likken!

Tip 3. Dé snack voor een lekkerbek

Overal in Shanghai kun je lekker eten. Maar de snack die in de stad met stip op nr. 1 staat is sheng jian of shēngjiān bāo. Het is een soort dumpling (lapjes gestoomd deeg met hartige vulling) met een sappig varkenspasteitje erin. Er is een variant die zachtwit en gestoomd is, en een die knapperig gefrituurd is. Op elke straathoek kun je ze bij standjes kopen en de Shainghainezen eten ze de hele dag door. Maar voor de écht meesterlijk lekkere exemplaren ga je naar restaurant Feng Yu Sheng Jian (5) in het centrum ter hoogte van YuYuan Garden.

shanghai-food.jpgSheng Jian - Foto: Gary Stevens, CC BY-SA 2.0

Tip 4. Pijnlijk pleziertje

Als de inwendige mens verwend is met een heerlijke portie sheng jian, kun je lekker even uitbuiken tijdens een traditionele Chinese acupressuurbehandeling. Geef wel even aan dat je een milde behandeling wilt, want het kan er nog wel eens stevig aan toegaan. Bij deze vorm van massage gebruikt de masseur in plaats van naalden (zoals bij acupunctuur) zijn handen en vingers om de energiebanen van het lichaam te stimuleren. Een regelmatige acupressuurbehandeling is een vast onderdeel op de agenda van veel inwoners van Shanghai. Er zijn dan ook duizenden massageshops van allerlei niveaus. Green Massage (6), net onder People's Park, is een nette, spa-achtige massagesalon met relaxte muziek en een sfeer waar je meteen 'zen' van wordt.

Tip 5. Steek een wierrookstokje aan

China kent veel verschillende religies, zoals het boeddhisme, het christendom en de islam. Dat merk je in Shanghai aan de vele mooie tempels en religieuze monumenten die je er kunt bezoeken. De Vierkante Pagode (een traditionele Chinese bouwstijl) bij de taoïstische Xingshengjiao Temple (7) is een van de meest indrukwekkende cultuurhistorische gebouwen van de stad. Met de bouw ervan werd begonnen tijdens de Song dynastie, rond het jaar 1070. In de opeenvolgende Ming- en Qing-dynastieën werd er verder gebouwd, en al die stijlen zie je terug in de pagode. Een juweeltje van een boeddhistische tempel is de Jing'an Temple (8). Deze bevindt zich een stuk westelijker van People's Park. Een boeddhistische tempel die je ook niet mag missen, is de Jade Buddha Temple (9). Deze maakt deel uit van een actief boeddhistische klooster, waar aanhangers wierrookstokjes aansteken voor welvaart, gezondheid en de doden.

Jing_an-Temple-Shanghai.jpgJing'an Temple, een van de oudste van Shanghai - Foto: Jim Bowen, CC BY-SA 2.0

Stad van de goden

In de YuYuan Garden van tip 2 bevindt zich een van de meest beroemde gebouwen van Shanghai: de City of God Temple Chenghuang Miao. Vrijwel elke stad in China, groot of klein, heeft een tempel die is gewijd aan de goden die de stad beschermen. Tegenwoordig is de tempel een belangrijke toeristische attractie. Het is een indrukwekkend, origineel gebouw waar je de sfeer proeft van legendarische keizers en samoeraiverhalen. De City of God Temple is gebouwd tijdens de Ming dynastie, rond 1400. Eromheen bevinden zich talloze shops waar je religieuze voorwerpen en bijzondere souvenirs kunt kopen. Een wandeling rondom de tempel, met schitterende paviljoens en theehuizen, is een belevenis op zich. In de tempel kun je oude altaars en taoïstische voorwerpen bekijken. Het taoïsme is een nog veel aangehangen Chinese filosofische stroming, die gaat over hoe te handelen in het leven. Onder andere de krijgskunst Tai Chi is uit het taoïsme voortgekomen.

Eten & drinken

In Shanghai stikt het van de hippe eettentjes, maar je vindt er ook veel restaurants waar traditionele gerechten op de kaart staan. Sproutworks (10) is zo'n hippe tent waar je supergezonde salades en sapjes kunt bestellen. In restaurant Da Dong (11) eet je de lekkerste pekingeend van de stad, een gerecht dat al sinds het jaar 400 op de Chinese menukaart staat.

Overnachten

Veel fijne hotels in Shanghai bevinden zich in het centrum, rondom het shopdistrict Huai Hai Road, ten westen van de rivier Huangpu. Aan de overkant van de rivier liggen goede hotels in het financiële district Pudong.

Vliegtickets

Kijk voor goedkope vluchten naar Shangai op Expedia.nl.

Top 3 culturele evenementen in Shanghai

Maart en april: Peach Blossom Festival: folkloristische dans en muziek rondom de perzikoogst in het Nanhui-district.

April: Longhua Temple Fair: folkloristisch feest in veel tempels in Shanghai met traditionele muziek, dans en eten.

Mei: International Tea Culture Festival: festiviteiten rondom theegebruiken in alle theetuinen en theehuizen in de stad.

Contacten

 1. Shanghai Race Club: 231 Nanjing West Road, Shanghai 200001, +86 2161418602
 2. Shanghai Museum: 201 Ren Min Da Dao, Shanghai 200001, +86 2163723500
 3. YuYuan Garden: 218 Anren St, Huangpu, Shanghai
 4. Nanxiang Steamed Bread Shop: 85 Yuyuan Road, Huangpu District, Shanghai
 5. Feng Yu Sheng Jian: Ruijin No 2 Rd, cnr Nanchang Rd., French Concession, Shanghai
 6. Green Massage: 300 Huaihai Middle Rd, Huangpu, Shanghai, +86 2153860222
 7. Xingshengjiao Temple Pagoda: 1686 Nanjing W Rd, Jing'an, Shanghai
 8. Jing'an Temple: 1686 Nanjing W Rd, Jing'an, Shanghai, +86 2162566366
 9. Jade Buddha Temple: 170 Anyuan Rd, Jing'an, Shanghai, +86 2162663668
 10. Sproutworks: 185 Madang Rd, Huangpu, Shanghai
 11. Da Dong: 5F, Reel Mall, 1601 Nanjing Xi Lu, Shanghai, +86 2132532299