By Expedia Team, on August 9, 2017

In de voetsporen van de Mogolkeizers in Agra

Ontdek de Indiase stad Agra aan de hand van de geschiedenis van de machtige Mogolkeizers. De Mogols waren een volk van veroveraars die een groot keizerrijk hebben gesticht dat bijna vier eeuwen lang over India heerste. Hun geschiedenis was het onderwerp van de beste Bollywoodfilms (de filmindustrie van India). Door de schitterende monumenten in India kom je veel te weten over de geschiedenis van de Mogols. Agra en Fatehpur-Sikri zijn prachtige steden waar de Mogol-beschaving nog terug te vinden is en waar je onvergetelijke Indiase avonturen kunt beleven.

De Taj Mahal, een meesterwerk van de Mogols
——————————————-

De Taj Mahal staat afgebeeld op vele ansichtkaarten en is te zien in alle programma’s over reizen. Dit symbool van India is een van de monumenten die je minstens één keer in je leven gezien moet hebben. Iedereen kent het kantwerk in steen, de sierlijke bolvormige koepels en de haarfijne versieringen, en toch ben je overrompeld als je in het echt voor dit prachtige gebouw staat. Het is een mengeling van illusie en realiteit.

### Maar eerst een beetje geschiedenis…

Terug naar de 27e eeuw: prins Shah Jahan is smoorverliefd op de mooie Mumtaz Mahal. Net als in een sprookje trouwen ze en krijgen ze veel kinderen, dertien in totaal. Maar Mumtaz Mahal sterft in het kraambed tijdens de geboorte van haar veertiende kind. Het verdriet van Shah Jahan, die inmiddels keizer is geworden, is immens. Hij besluit een grafmonument te bouwen dat net zo groot is als zijn liefde voor zijn overleden vrouw.

### De Taj Mahal, een architectonisch hoogstandje

Voor de bouw worden de beste architecten uit Perzië en Europa, en maar liefst 22.000 ambachtslieden opgeroepen. De constructie is van perfecte symmetrie en alles wordt gemaakt van smetteloos wit marmer. Hetzelfde geldt voor de versieringen. Het gebeitelde bloempatroon, de gekalligrafeerde verzen uit de Koran en de semi-verfijnde stenen met inlegwerk getuigen van geraffineerd en nauwkeurig werk. Het geheel is gebouwd op een verhoging, in het midden van een grote Mogoltuin met langwerpige vijvers. Prachtig!

### Liefde, glorie en teloorgang

In tegenstelling tot een filmscenario van Bollywood is er geen happy end voor Shah Jahan. Deze megalomane maniak wilde voor zichzelf een soortgelijk mausoleum van zwart graniet laten bouwen, aan de andere kant van de rivier Yamuna. Hij werd echter afgezet en opgesloten door zijn zoon Aurangzeb. Shah Jahan werd naast zijn geliefde begraven. Zijn graf is het enige asymmetrische element van het mausoleum.

india-history-pixabay-0.jpg

Taj Mahal – Foto: Pixabay

Goed bewaarde geheimen van Agra
——————————-

De Taj Mahal is niet de enige bezienswaardigheid in Agra. Met de onderstaande tips ontdek je de andere pronkstukken van de stad.

Het Rode Fort, dat vlakbij de Taj Mahal ligt, is een indrukwekkende doolhofachtige citadel uit de 16e eeuw. Dit fort van rood zandsteen staat uiteraard op de werelderfgoedlijst van UNESCO en omvat kunstig bewerkte paleizen, moskeeën en tuinen. Vroeger zetelden hier de machthebbers van de Mogols. Je vindt hier ook de cel waarin de meedogenloze Aurangzeb zijn vader had opgesloten. Van daaruit keek de gevallen keizer graag naar de graftombe van zijn overleden vrouw in de verte.

Het mausoleum van Itimad-ud-Daulah, ook wel Baby Taj genoemd, is een juweeltje dat is versierd met halfedelstenen en marmer. Deze tombe ligt op de linkeroever van de Yamuna. Om deze te bereiken, maak je eerst een wandeling door de pittoreske kleurrijke straten van Agra.

Ten slotte vind je in Sikandra, op een paar kilometer van Agra, de graftombe van de Mogolkeizer Akbar in een park met dieren. Het mausoleum laat heel duidelijk het religieus syncretisme (een soort fusie van verschillende geloven) zien, waar Akbar een voorstander van was.

india-history-pixabay-1.jpg

Fatehpur-Sikri – Foto: Pixabay

Fatehpur-Sikri, het centrum van de Mogolkunst
———————————————

Op een dag voorspelde een heilige dat de keizer een zoon zou krijgen. Toen zijn zoon eenmaal was geboren, besloot Akbar een stad te bouwen op de plek waar hij de soefi-heilige had ontmoet, op 37 km ten westen van Agra. Hij was van plan om van Fatehpur-Sikri het centrum van syncretisme te maken. En zoals iedere zichzelf respecterende keizer leverde hij geen half werk. Maar de individualistische visionair had geen rekening gehouden met het tekort aan water in Fatehpur-Sikri. Hoewel zijn verblijf in deze stad maar kort was (ongeveer vijftien jaar), is de herinnering aan hem nog altijd levend.

Vier eeuwen later bevindt deze keizerlijke spookstad zich in buitengewoon goede staat en kun je de stad zelfs bezichtigen. Je kunt het veelomvattende ideaal van Akbar ook nog lezen, omdat het is vastgelegd in steen. Zo zijn de denkwijzen van Hindoes, moslims, boeddhisten en zelfs van christenen in perfecte harmonie verenigd. De stad staat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de grote moskee van wit marmer vind je het graf van de sjeik (wijze man) en prediker dat een bidplaats is voor onvruchtbare vrouwen.

De Taj Mahal rijst op langs de oevers van een rivier als een traan op de wang des tijds.” Rabindranath Thakur

Deze woorden van de grote Indiase componist, toneelschrijver, filosoof en schilder Rabindranath Thakur illustreren de betovering van het beschreven gebouw. Thakur is in 1862 geboren in Calcutta en kreeg in 1913 de Nobelprijs voor de Literatuur.

### De Mogolkeizers in de spotlights

De moslimdynastie uit Afghanistan en Perzië, de Mogols, heerst over India van de 14e tot de 18e eeuw, tot de komst van de Britten. Het avontuur van de Mogols begint met Babur, een verre afstammeling van Timoer de Grote, een strijder die India wilde veroveren met zijn leger.

Zijn opvolgers Humayun (zoon van Babur), en daarna Akbar, rusten niet voordat ze het keizerrijk hebben uitgebreid tot aan de Gangesvlakte. Het keizerrijk beleeft zijn ware bloeitijd (wat betreft grondgebied en kunst) echter onder Shah Jahan. Zijn zoon, de wrede Aurangzeb, brengt de heersers ten val en er ontstaan opstanden in het keizerrijk. Vanaf dit moment komt de ondergang langzaam op gang.

### Top 3 evenementen in Agra

Februari: Taj Mahotsav, culinair- en kunstfestival.

Februari/maart: Holi, feest van de kleuren

Oktober/november: Diwali, feest van het licht ter gelegenheid van het Nieuwe Jaar van de Hindoes.

### Agra in het kort

Beste tijd om te gaan

Van oktober tot juni is het droge seizoen. Het weer is stabiel, maar tussen maart en juni is het erg warm. Van juli tot september is de moessonperiode in Agra, maar de neerslag is hier niet hevig.

Vervoer

Je kunt Agra te voet en per riksja (soort motor op 3 wielen die dienst doet als taxi) bezoeken. Voor de excursies in Fatehpur-Sikri kun je de bus nemen. Er zijn goede verbindingen en het is niet duur.

Overnachten

In Agra kun je kiezen uit hotels in alle prijsklassen.

Voor vertrek

Formaliteiten: een paspoort dat tot zes maanden na terugkeer geldig is met ten minste drie lege pagina’s waarvan twee naast elkaar, is verplicht. Een visum is verplicht en is verkrijgbaar via VFS Global, het servicecentrum van de Indiase ambassade.

Vaccinatie: voor India zijn geen vaccinaties vereist.

Gezondheid: wees voorzichtig met drinkwater en met voedingsmiddelen die niet helemaal gaar zijn. Sluit een goede reisverzekering af.”