Misschien is het wel het mooiste moment van een Italiaanse dag, de tijd vlak voor je uit eten gaat. Je geniet met vrienden van een glas prosecco, een kleurrijke Aperol Spritz of een ander feestelijk drankje, vergezeld van een keur aan lekkere hapjes. Aperitivo, zoals dit fenomeen heet, is ontstaan in Milaan en nog altijd vind je in deze bruisende stad de beste aperitivo-adressen.

Aperol Spritz with a view

De beste plek voor een Aperol Spritz is Terrazza Aperol, direct naast de Duomo. Het ontwerp is van de hand van Antonio Piciulo, die zich ook voor de inrichting liet inspireren door de ingrediënten van Aperol. Mocht je niet zo'n Aperol-fan zijn: ze maken hier ook andere cocktails en drankjes voor je klaar, allemaal geserveerd met een heerlijke selectie hapjes én een uniek uitzicht op de Duomo!

Piazza del Duomo

Foto: Saskia Baelmakers

Campari op chique & Modieuze Martini's

Een Campari drink je bij Il Camparino, in de chique winkelgalerij naast de Duomo. De oorspronkelijke bar werd hier in 1915 geopend door niemand minder dan Davide Campari en ook nu nog voert het bekende drankje de boventoon. Het beste decor voor een Martini is Bar Martini van Dolce & Gabbana, in het beroemde Quadrilatero d'Oro, de modewijk. Naast Martini's staan er ook andere cocktails op de kaart - en heel veel lekkers voor erbij.

Il Camparino: Galleria Vittorio Emanuele II / Bar Martini: Corso Venezia 15

Foto: Saskia Baelmakers

Een toost op nummer 10

10 Corso Como is niet alleen de allereerste, maar waarschijnlijk ook de beroemdste concept store van Milaan. Naast de kleurrijke winkel vind je er een galerie en een fijn café-restaurant met een prachtige binnentuin, waar je na een dagje shoppen neer kunt ploffen voor een aperitivo.

Corso Como 10

Foto: Saskia Baelmakers

Gin tonics aan de grachten

Veel Milanesi flaneren langs de Navigli, de grachten van Milaan, voor ze aanschuiven voor een aperitivo bij een van de vele adresjes aan het water. Aanraders zijn onder meer El Brellin (Alzaia Naviglio Grande 14), Luca & Andrea (Alzaia Naviglio Grande 4) en La Vineria (Via Casale 4). Aan de andere kant van het water, langs de Ripa di Porta Ticinese, vind je Sofa Café (nummer 7), Mag Café (nummer 43) en Pinch (nummer 63).

Alzaia Naviglio Grande / Ripa di Porta Ticinese

Foto: Saskia Baelmakers

Een wijnreis door heel Italië

Bij SignorVino strijk je neer voor een goed glas wijn, al dan niet met een hapje erbij. Het is een van de beste plekken voor een glas wijn bij zonsondergang, als de pijlers van de Duomo steeds donkerder afsteken tegen de prachtig van kleur veranderende hemel.

Piazza Duomo / hoek Corso Vittorio

_Foto: Marco Assini, CC BY-SA 2.0_