Nieuw-Zeeland is een waar walhalla voor wandelaars. Er zijn bijna 1.000 berghutten waar je kunt overnachten en eindeloze wandelpaden, die je van de gouden stranden van Abel Tasman National Park naar de gletsjers van de Southern Alps voeren. Kinderen groeien op als lid van tramping clubs en de Kiwi's brengen hun vrije tijd het liefst buiten door. Hieronder mijn 5 tips voor de beste meerdaagse wandeltochten in Nieuw-Zeeland.

Opmerking: alle hieronder genoemde wandelingen behoren tot The Great Walks en worden onderhouden door Department of Conservation. Reserveringen voor hutten en/of campings zijn verplicht en dien je ruim van tevoren te maken.

Routeburn Track

Wat mij betreft is, the Routeburn Track de koning onder de meerdaagse hikes. Deze 3-daagse tocht voert je door de bergen van het Mount Aspiring National Park naar de fjorden van, de naam zegt het al, Fiordland National Park. Van alpiene bergmeren tot regenwoud en van groene valleien tot immense watervallen: de Routeburn Track doet het hart van de wandelaar gegarandeerd sneller kloppen, en dan niet alleen van het omhoog lopen met je rugzak.

Mount Aspiring National Park, South Island 9382, Nieuw-Zeeland

Foto: Antonette Spaan

Kepler Track

Voor iedereen die geen plek op de Routeburn kan bemachtigen, is de Kepler Track een goed alternatief. Maar eerlijk is eerlijk, hij is eigenlijk bijna net zo indrukwekkend en neemt je ook weer mee door Fiordland National Park. De tocht heeft een alpien karakter en er zijn diverse side trips mogelijk naar bijvoorbeeld grotten vol gloeiwormen en bergtoppen, die je een 360 graden panorama bieden over de uitgestrekte Kepler Mountains.

Fiordland National Park, Lakefront Dr, Te Anau 9640, Nieuw-Zeeland

Foto: Antonette Spaan

Tongarario Northern Circuit

Wie Tongariro National Park zegt, zegt Lord of the Rings. De bijna perfect gevormde Mount Ngauruhoe vormde Peter Jackson's inspiratie voor Mount Doom en wordt omringd door diverse andere rokende vulkanen. Je loopt over puinhellingen en ijsvelden, langs turkoois gekleurde explosiekraters en felgekleurde rotsen. Nieuw-Zeelands meest beroemde dagwandeling, de Tongariro Alpine Crossing, vormt een onderdeel van deze 4-daasge track.

Tongariro National Park, Manawatu-Wanganui 4691, Nieuw-Zeeland

Foto: Antonette Spaan

Abel Tasman Coastal Track

Wat deze hike zo bijzonder maakt, zijn de afwisselingen tussen goudgele stranden en diepe, groene wouden. De wandelaar moet zijn 4-daagse trip hier goed plannen want regelmatig zorgt het tij ervoor dat je niet verder kunt en je moet wachten tot het weer laag water is. Overnachten op het strand was nog nooit zo leuk!

Abel Tasman National Park, South Island 7183, Nieuw-Zeeland

Foto: Antonette Spaan

Rakiura Track

Wie een flinke dosis modder niet schuwt, moet zeker de Rakiura Track op het zuidelijk gelegen Stewart Island lopen. In 3 dagen loop je vanuit Oban een 32 kilometer lange ronde, die je door oerbossen en over verlaten stranden voert. 's Avonds trek je er op uit om de Kiwi (vogel) te spotten, een privilege wat tegenwoordig nog maar voor weinig reizigers is weggelegd. Wil je even helemaal weg van de drukte, dan is deze track de beste keuze voor jou!

Rakirua National Park, Halfmoon Bay, Stewart Island 9818, Nieuw-Zeeland

Foto: Antonette Spaan