Hongarije kent een roerige geschiedenis. Het land werd door de eeuwen heen door menig grootmacht bezet. Waaronder de Ottomanen, die koffie met zich meebrachten. Hierdoor kent Boedapest nu een echte koffiecultuur, zoals je die in Wenen en Praag wel ziet. Met prachtige koffiehuizen waar je je in de 19de eeuw waant en waar het lijkt of beroemde schrijvers van weleer elk moment kunnen binnenwandelen.

Művész Kávéház

Mijn favoriete koffiehuis in Boedapest, aan de beroemde Andrássy útca tegenover de Opera. Een geweldige plek om mensen te kijken. 's Avonds eten veel locals hier een hapje, voordat ze naar het theater gaan. Overdag loop je eerst even langs de vitrine om een taartje uit te zoeken. De keuze is bijna elke dag weer anders.

Andrássy útca 29, Boedapest

Foto: Brian Harrington Spier, CC BY-SA 2.0

Centrál Kávéház

Een waar begrip in Boedapest en de plek waar ik graag mijn eerste kop koffie van de dag drink. Locals komen er uitgebreid de krant lezen en ontbijten. Zie je iemand zenuwachtig heen en weer schuiven? Dat kan. Bedrijven nemen graag sollicitatiegesprekken af bij Centrál Kávéház. 's Avonds eet je hier de beste Hongaarse specialiteiten, zoals wild en ingelegde groenten.

Károlyi útca 9, Boedapest

Foto: Guillaume Baviere, CC BY 2.0

Auguszt Cukrászda

Dit is het taartjes-walhalla van Boedapest. Auguszt Cukrászda voorzag vroeger de Hongaarse adel van hun dagelijkse 'koffie-met-gebak-fix', maar gelukkig kunnen wij gewone zielen nu ook een eeuwigheid dralen voor de vitrine met allerlei heerlijke zoetigheden. Handig: als je geen tafeltje kunt vinden, kun je je taartje en koffie ook to-go meekrijgen.

Fény útca 8, Boedapest

Foto: sharonang, CC0 1.0

Book Café

Fresco's, enorm comfortabele Chesterfield stoelen, snel en efficiënt personeel en honderden boeken voor het grijpen. Klinkt goed, toch? Het Book Café vind je boven de grote boekwinkel Alexandra en je mag het absoluut niet missen. De sfeer is heel relaxt, er staat een keur aan gebakjes en broodjes voor je klaar en je kunt meteen even bladeren in het boek dat je net hebt gekocht.

Andrássy útca 39, Boedapest

Foto: Sarah Stierch, CC0 1.0

New York Kávéház

Het mag bijna geen café meer heten, want het New York Kávéház heeft glitter, glamour en grandeur. Het heeft regimes zien komen en gaan, beroemde schrijvers tot haar clientèle mogen scharen en het is nog steeds één van de meest bijzondere plekken om in Boedapest te eten. Wil je jezelf echt eens verwennen? Trek dan de portemonnee en reserveer een afternoon tea met champagne en de lekkerste chocolaatjes.

Erzsébet körút 9-11, Boedapest

Foto: quinntheislander, CC0 1.0