Brighton is echt zo'n stad in Engeland waarvan ik vind dat iedereen er eens geweest moet zijn. Behalve dat Brighton een gezellige badplaats is, is het ook een creatieve stad. Boordevol bizarre winkeltjes, alternatieve cafés en kleurrijke locals. En het mooie is: een bezoek een Brighton hoeft helemaal niet duur te zijn.

Wandel over de pier

Als er één goede reden is om Brighton te bezoeken, dan is het natuurlijk de wereldberoemde pier wel. Eeuwenoud, uit de Victoriaanse tijd. Op de pier is genoeg vertier voor iedereen. Er zijn winkeltjes, cafés en kermisattracties. Leuk en goedkoop: koop een zak fish and chips of een suikerspin, bemachtig een bankje met uitzicht op zee en geniet van de zeelucht en het mooie vergezicht.

Brighton Pier, Madeira Dr, Brighton, Verenigd Koninkrijk

Foto: Visualhunt

Ga vintage winkelen

Een nieuwe outfit of wat leuke nieuwe accessoires zijn nooit ver weg in Brighton en dankzij de vele vintage winkeltjes hoef je niet veel geld uit te geven. Je vindt door heel Brighton verspreid vintage winkels, maar sla toch zeker The Lanes niet over. Dit netwerk van smalle straatjes in het centrum van Brighton zit bomvol onafhankelijke boetiekjes met schitterende gekleurde puien. Of je nu op zoek bent naar kleding, vintage, sieraden of kunst, in The Lanes vind je wat je zoekt.

The Lanes, o.a. Market Street, Brighton, Verenigd Koninkrijk

Foto: Gareth Williams, CC BY 2.0

Ontdek de tuinen van het Royal Pavilion

Is het weggelopen uit een sprookje? Woont er misschien een sultan? Is het een kopie van de Taj Mahal? Niets van dat alles. The Royal Pavilion is een bijzonder paleis aan de rand van het centrum van Brighton. Gebouwd aan het einde van de 19de eeuw, met veel Aziatische en Oosterse elementen, wat destijds helemaal in zwang was. Je kunt heerlijk gratis door de weelderige tuinen vol bloemen struinen en het aparte bouwwerk van alle kanten bewonderen.

4/5 Pavilion Buildings, Brighton, Verenigd Koninkrijk

Foto: GlynLowe.com, CC BY 2.0

Eet een ijsje

Niets hoort zo bij een badplaats als een ijsje eten en dat is in Brighton niet anders, want er is bijna niets leukers dan met een ijsje over de promenade of met je voeten door de branding wandelen. Vlakbij het strand haal je de beste ijsjes bij Boho Gelato, een instituut in Brighton met gevoel voor ambachtelijk ijs. Je kunt kiezen uit meer dan 325 smaken, waaronder bijzondere smaken als avocado-ijs en vegan-ijs.

Boho gelato, 6 Pool Valley, Brighton, Verenigd Koninkrijk

Foto: subherwal, CC BY 2.0

Ga naar één van de gratis musea

Cultureel doen in Brighton hoeft geen cent te kosten. Sowieso zijn er door het jaar heen genoeg leuke festivals, maar veel musea in Brighton zijn ook nog eens gratis te bezoeken. Het Brighton Museum & Art Gallery is gevestigd in The Royal Pavilion, een perfect excuus om dit mooie bouwwerk te verkennen. Als je wat meer wilt weten over alle flora en fauna in de buurt van Brighton is het Booth Museum een goed idee.

Booth Museum of Natural History, 194 Dyke Road, Brighton, Verenigd Koninkrijk

Foto: Les Chatfield, CC BY 2.0