By Expedia Team, on September 28, 2017

7x low-cost bestemmingen in West-Europa

Dat we binnen Europa een schat aan cultuur, natuur en gastronomie hebben, is allang geen geheim meer. Maar wist je dat je veel populaire bestemmingen ook goed op een beperkt budget kunt bezoeken? Zeven bloggers nemen je mee naar steden in West-Europa die met een budgetvliegmaatschappij te bezoeken zijn én ook ter plekke geen deuk in je portemonnee hoeven te slaan.

### Salzburg, Oostenrijk

Salzburg is een prachtige stad en de beste manier om haar statige gebouwen te bewonderen is helemaal gratis. Wandel langs de rivier Salzach richting de Mönchsberg voor een voorproefje. Je kijkt zo immers recht op Fort Hohensalzburg. Daar aangekomen, nemen de meeste mensen de lift (niet gratis). Je kan echter ook helemaal gratis naar boven wandelen. Van boven op de Mönchsberg kijk je uit over het centrum van Salzburg en kan je een eindje wandelen over wat vroeger de omwallingen van het kasteel waren.

Wanneer je weer beneden bent, kun je in de Augustiner Braustubl een biertje of een andere drank bestellen… en er je picknick verorberen! Bij deze brouwerij en biergarten vinden ze het prima als je zelf je lunch of avondmaal meebrengt, zolang je maar een drankje bestelt.

Tekst & Beeld: Sofie Couwenberghwonderfulwanderings.com

### Zürich, Zwitserland

Eerlijk is eerlijk, wanneer je aan een low-cost bestemming denkt, is Zürich niet het eerste wat in je opkomt. Toch hoeft een bezoek aan deze stad je geen fortuin te kosten. Zo zijn er flink wat budgetactiviteiten die je kunt ondernemen. Mijn persoonlijke favoriet? De botanische tuinen! De entree is gratis en ook het bezoek aan de prachtige kassen kost je niets. Neem een picknickkleed en broodjes uit de supermarkt mee en je budgetactiviteit is compleet.

Qua eten is Zürich geen goedkope stad. Mijn tip is om een foodhal zoals Im Viaduct te bezoeken. Hier eet je relatief goedkoop: voor een flink stuk quiche betaalde ik € 4. Daarnaast heeft het Delish Café standaard een cinnemon roll met cappuccino in de aanbieding voor € 7. Geloof me, na deze zoete traktatie hoef je de komende uren niets meer.

Tekst & Beeld: Kimber Koxreisgenie.nl

### Edinburgh, Schotland

In de betoverende stad Edinburgh kun je op meerdere plekken gratis mooie historie en cultuur bewonderen. Een absolute aanrader is een wandeling naar het hoger gelegen Calton Hill. Het uitzicht over de stad vanaf hier is waanzinnig en je ziet er verschillende indrukwekkende bouwwerken.

Ook wandelen over de eeuwenoude Royal Mile in Old Town, de hoofdstraat die leidt naar het boegbeeld van de stad, Edinburgh Castle, kost je helemaal niets. Je kunt het imposante kasteel helemaal tot aan de poort gratis bewonderen. Wandel door naar de Prince Street Gardens, want vanuit deze mooie, gratis toegankelijke tuinen heb je het allermooiste uitzicht op het kasteel.

Ben je een foodie en wil je met de locals genieten van lokaal lekkers? Bezoek dan op zondag de Stockbridge Market. Op een klein pleintje vind je ongeveer 30 kraampjes van lokale ondernemers, die allerlei huisgemaakte of ter plekke bereide hapjes en drankjes voor weinig aanbieden.

Tekst & Beeld: Nathalie Paakmapofjoy.nl

### Berlijn, Duitsland

Ook met een krap budget kun je in Berlijn uitstekend overleven! Met kinderen bezoek je zeker de Berlin Zoo. Tip: neem een kaartje zonder toegang tot het aquarium. Dit is namelijk niet heel bijzonder en het scheelt je behoorlijk in je ticketprijs.

Lekker en goedkoop eten kun je overal, maar op de Simon Dachstrasse (in de wijk Friedrichshain) vind je veel voordelige, studentikoze restaurants bij elkaar. Het RAW-terrein (Friedrichshain) is een creatieve plek waar je je ogen uitkijkt: graffiti-kunst, pop-up bars, food trucks, elke dag is er weer iets anders te doen en saai is het nooit. Een wandeling langs de graffiti op de Berlijnse muur is ook top! En kost niets. Berlijn heeft meerdere foodmarkets; Markthalle Neun in Kreuzberg is mooi én heeft gezellige zitjes.

Fiets! Huur een fiets en ga op die manier de stad door. Een tour kost niet veel en geeft je een geweldige indruk van de stad.

Tekst & Beeld: Nanda Koopmanwandernan.nl

### Belfast, Noord-Ierland

Het intrigerende Belfast is de hoofdstad van Noord-Ierland. Een bestemming waar The Troubles duidelijk haar stempel op de stad hebben gedrukt. Noem het een burgeroorlog, een strijd tussen protestanten en katholieken. De vele murals in de stad zijn de stille getuigen van deze zwarte pagina uit de geschiedenis. Voor een paar pond sta je met een directe bus iets meer dan een half uur nadat je geland bent midden in de stad. Het hart van Belfast wordt gevormd door het imposante City Hall, waar je je kunt aanmelden voor een gratis rondleiding.

Wist je trouwens dat veel musea in Belfast geen entree heffen? Dat is nog eens fijn cultuur snuiven. Hou je van toffe street art? Dan is een bezoek aan het Cathedral Quarter echt iets voor jou. Belfast aan je voeten? Neem voor nop de lift naar de koepel van het Victoria Square Shopping Center voor een adembenemend mooi uitzicht.

Tekst & Beeld: Eva Hopstakenomnitraveler.nl

### Liverpool, Engeland

In vergelijking met Londen is Liverpool qua budget een absolute verademing. Van een weekendje in deze swingende stad ga je absoluut niet failliet. Er is zo veel gratis te doen en te zien! Zet in ieder geval koers naar Albert Dock: de absolute trekpleister van de stad. Hier vind je maar liefst twee gratis topmusea. Begin bij het Merseyside Maritime Museum dat het roerige scheepvaartverleden van Liverpool tot leven brengt met bijvoorbeeld replica’s van beroemde oceaanstomers, zoals de Titanic en The Empress of Ireland.

Aan de overkant staat Tate Liverpool, een dependance van het beroemde Londense museum, en ook helemaal gratis te bezoeken. Hier kun je bijvoorbeeld werken van Picasso en Max Ernst bewonderen. Even verderop is The Museum of Liverpool gevestigd in het iconische Pier Head, waar je bijvoorbeeld meer leert over de 2 beroemde voetbalclubs van de stad: FC Everton en FC Liverpool.

Tekst & Beeld: Esther de Beermooistestedentrips.nl

### Marseille, Frankrijk

Bij een stad aan de Zuid-Franse kust denk je al snel aan Cannes of Saint-Tropez, maar in tegenstelling tot deze steden is Marseille wél budgetvriendelijk. En Marseille is ook nog eens erg leuk! Een bezoek aan de oude haven, Vieux Port, mag je niet missen. Hier heb je een mooi uitzicht op de vele bootjes en basiliek Notre Dame de la Garde. Je kunt ook een gratis boot door de haven nemen.

Voor een goedkope maaltijd blijf je niet in de haven, maar ga je naar Place du Marché des Capucins. Hier vind je restaurants, bars en een gezellige markt. Ook in de sfeervolle wijk Le Panier vind je diverse budget opties. Designerwinkels zijn er in Marseille nauwelijks, maar dat betekent niet dat je hier niet goed kunt shoppen. Onder andere Rue Paradis is populair. Ook de reis naar Marseille hoeft niet veel te kosten. Je vliegt er met een budgetmaatschappij voor een prikkie heen.

Tekst & Beeld: Lisette van Beektravellust.nl