Als Antwerpen een grote troef heeft, dan is het wel hoe compact en toch divers de stad is. Te voet doorkruis je gemakkelijk de verschillende wijken van de stad en loop je van een opkomende buurt naar een winkelwijk, en van een levendige straat een bruisend café in. De avond sluit je af in het theater of een hippe club. Je moet alleen wel weten in welke buurt je die vindt.

Winkelzone De Wilde Zee

De Wilde Zee ligt tussen de populaire winkelstraten De Meir en de Huidevettersstraat aan de ene kant en de alternatieve Kammenstraat aan de andere kant. De kleine buurt is als een web van winkels, met autovrije straten die samenkomen op een centraal plein waar het heel het jaar door gezellig druk is. Je vindt hier onafhankelijke zaken en een paar exclusievere boetieks. Ga zeker eens kijken bij juwelenontwerper Nico Taeymans in de Korte Gasthuisstraat.

Nico Taeymans, Korte Gasthuisstraat 26

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Het hippe Zuid

Op "'t Zuid", zoals de Antwerpenaren zeggen, is er dag en nacht wat gaande. Kunstliefhebbers halen hun hart op in het FotoMuseum en het Museum van Hedendaagse Kunst (het MuHKA), terwijl interieurliefhebbers de antiek- en designwinkels afschuimen. Pauzes worden steevast genomen in hippe koffiebars en 's avonds is het in de vele cafés vaak zo druk dat de mensen tot op de straat staan. Echte feestbeesten trekken naar Café Local, de bekendste en meest gevestigde club op 't Zuid.

FotoMuseum: Waalsekaai 47 / Museum van Hedendaagse Kunst: Leuvenstraat 32 / Café Local: Waalsekaai 25

Foto: Peter.Lorre, CC BY-SA 2.0

Het opkomende Noord

Het Antwerpse Noord, gelegen boven het wat donkere Schipperskwartier, was lange tijd een buurt die vermeden werd. De afgelopen jaren heeft ze echter een heuse inhaalbeweging ingezet. Het prestigieuze museumproject MAS en het historisch belangrijke Red Star Line Museum hebben het Eilandje een nieuw elan gegeven. Park Spoor Noord wordt in de zomer een heuse ontmoetingsplek en hippe eetplekjes en koffiebars schieten er als paddenstoelen uit de grond.

Museum Aan de Stroom: Hanzestedenplaats 1 / Red Star Line Museum: Montevideostraat 3 / Park Spoor Noord: Ellermanstraat, Borgerhout

Foto: Rick Ligthelm, CC BY 2.0

De theatrale Quartier Latin

De Quartier Latin staat beter bekend als de Theaterbuurt, want het is waar je naar het theater kan gaan in de Bourla en, onder andere, comedy en beginnende bands kan gaan bekijken in de Arenbergschouwburg. In de Stadsschouwburg moet je dan weer zijn voor grote nationale en internationale producties. Winkelen kan ook in deze buurt, maar dan heb je best een stevige spaarrekening nodig. Hier vind je namelijk exclusieve winkels als Jimmy Choo.

Bourla: Graanmarkt 7 / Arenbergschouwburg: Arenbergstraat 28 / Stadsschouwburg: Nieuwstad 1

Foto: Bran van der Meer, CC BY 2.0

Het contrasterende Sint-Andries

Antwerpen is een modestad voor alle leeftijden en stijlen. Dat is nergens zo duidelijk als in Sint-Andries. Daar ligt de modieuze Nationalestraat pal naast de alternatieve Kammenstraat. Naar de Nationalestraat ga je voor kleine boetieks, kleding van Belgische ontwerpers en het Modemuseum. Een bezoek aan de flagship store van Belgische trots Dries van Noten is een must. Voor piercings, punkkledij, sneakers en tweedehands kleding ga je naar de Kammenstraat.

Modemuseum: Nationalestraat 28 / Dries van Noten: Nationalestraat 16

_Foto: David van der Mark, CC BY-SA 2.0_