Gewichtloos samen met honderden kleurrijke vissen door hun adembenemende onderwaterwereld zweven. Warm, helder water en stilte, alleen het geluid van je bubbels. Iedere duiker droomt ervan, én van die paar heel bijzondere duikplekken in de wereld die je gezien moet hebben. De duikkenners van Expedia delen hun onbekende, favoriete duikplekken die je juist niet in elk duikhotspot-overzicht tegenkomt.

Cozumel, Mexico

Het Mexicaanse eiland Cozumel, voor de kust van het schiereiland Yucatán, is een bekende duikplek. De beroemde oceanograaf Jaques Cousteau was er helemaal weg van en maakte er een adembenemende documentaire over. Het eiland staat niet vaak op lijstjes met duikhotspots en dat is een gemiste kans.

Het Palancar-rif (1) is een van de mooiste duikplekken ter wereld en heeft enkele bijzondere sites die ook toegankelijk zijn voor minder ervaren duikers. Op de duikplek Horseshoe kun je mooie swimtroughs maken door rotsformaties en een stukje opzwemmen met Haviksbekschildpadden. Je komt in het kristalheldere water veel zeepaardjes, murenen en ander fleurigs met vinnen tegen.

Een van de beste en meest persoonlijke duikscholen op het eiland is Deep Blue (2). Om op Cozumel te komen, neem je in de kustplaats Playa del Carmen de veerboot bij de Cozumel Cruise Terminal (3).

Similaneilanden, Thailand

Praat je over duiken in Thailand, dan gaat het meestal over de Golf van Thailand en vermaarde duikstekken als Koh Tao. Niks mis mee, maar reken op files onder water. Wil je in Thailand iets bijzonders meemaken op duikgebied, doe dan een liveaboard naar de Similaneilanden (4), in de Andama nzee aan de westkust.

Er zijn zelfs mogelijkheden om te overnachten op een van de vrijwel onbewoonde bounty-eilanden van het Similan-natuurreservaat. Bij hotspots als Koh Bon, Koh Tachai en Richelieu Rock word je getrakteerd op 's werelds meest unieke soorten tropische vissen en koralen. Maar ook walvishaaien en manta's maken er regelmatig hun opwachting.

Een goede duikschool (die ook dagtochten voor maximaal 8 personen regelt), is Similan Dive Center (5) in de plaats Khao Lak - de springplank naar de eilanden.

Foto: JackVersloot via VisualHunt, CC BY 2.0

Hopkins, Belize

Ze bestaan nog, tropische paradijzen waar amper toeristen komen. Het plaatsje Hopkins langs de kust van Stann Creek District in Belize, Midden-Amerika, is zo'n plek. Je vindt er spierwitte zandstranden, azuurblauwe zee en vrolijke dreadlocks. En een paar van de meest indrukwekkende duikplekken ter wereld.

De onderwatergrot Great Blue Hole is een van de beroemdste duikplekken ter wereld en met een boot bereikbaar vanaf Hopkins. Maar er zijn meer mooie duikstekken. Glover's Atoll ligt op anderhalf uur varen uit de kust en is een site voor wonderbaarlijke wall dives. Murenen staren je vanuit hun schuilplaats aan en als je je omdraait, kijk je in de deep blue. En daaruit kunnen zomaar verassingen opduiken zoals een school mantaroggen.

De Turneffe Islands zijn perfect voor drift dives waarbij je enorme scholen barracuda's tegenkomt. Belize Underwater (6) is de duikschool die je veilig meeneemt op avontuur.

Foto: Superstock

Isla Mujeres, Mexico

Het Mexicaanse eiland Isla Mujeres dankt haar naam volgens de legende aan het feit dat piraten er hun vrouwen onderbrachten als ze uit roven gingen. Er is nog een klein beetje over van de hippie-enclave die het ooit was, en de witte zandstranden, palmen en azuurblauwe zee zijn al reden genoeg om erheen te gaan.

Voor duikers is het eiland van juni t/m september de springplank naar hun grote droom: zwemmen met walvissen. Elk jaar zwemmen honderden walvishaaien er langs de kust, op zoek naar eten en op weg naar broedplaatsen.

Aqua Adventures Eco Divers (7) is een duikschool die je met respect voor de zee en de dieren meeneemt op avontuur. Ben je toch op het eiland, doe dan eens een lunch of ontbijtje bij Polos Mango Cafe (8), het leukste tentje op het eiland.

Galapagos, Ecuador

De Galapagoseilanden van Ecuador liggen in open zee op ongeveer 1000 kilometer van de westkust van Zuid-Amerika. Door de afgelegen ligging ontwikkelden zich op en rond deze eilanden unieke diersoorten, zoals zee-leguanen en enorme schildpadden.

Onderwater vinden duikers een kraakhelder paradijs met zeeschildpadden, kleurrijke vissen, pijlstaartroggen, adelaarsroggen, galápagoshaaien en walvishaaien. Er zijn diverse duikplekken die beroemd zijn om de grote groepen hamerhaaien, een duikervaring om nooit te vergeten! Neem je onderwatercamera mee of vraag een duikmaster met camera mee.

Duikschool Scuba Iguana (9) is een goede start voor een onvergetelijke ervaring. Op anderhalf uur varen van de plaats Santa Cruz ligt de duikstek Gordon Rocks: dé plek om haaien, schildpadden en enorme scholen barracuda's te spotten!