Net als de rivaliserende stad Oxford, staat Cambridge voornamelijk bekend om haar universiteit. Die lokt niet alleen tal van nationale en internationale studenten naar de stad, maar ook toeristen. De universiteit heeft immers negen musea die toegankelijk zijn voor het publiek. Daarnaast kan je de kapel van elk college bezoeken en ook het merendeel van de 31 universiteitsgebouwen. Bekijk wel altijd even de openingstijden.

King's College en King's College Chapel

King's College is misschien wel het bekendste college van Cambridge University en dat is gemakkelijk te begrijpen. De gebouwen zijn indrukwekkend en wanneer je op het binnenplein staat, vraag je je af waarom jij hier niet gestudeerd hebt. In King's College Chapel moet je omhoog kijken, want daar steelt het plafond de show, tenzij het wereldbekende koor er optreedt. De akoestiek in King's College Chapel is trouwens zo goed dat er regelmatig muziek wordt opgenomen.

King's Parade, Cambridge CB2 1ST

Foto: Barry Caruth, CC BY-SA 2.0

De botanische tuin

Cambridge University telt tal van colleges en musea, maar heeft ook een eigen botanische tuin van meer dan 16 hectare groot. Je kan er planten en bloemen bezichtigen van over heel de wereld in open tuinen en serres, terwijl je een van de verschillende aangegeven routes volgt of gewoon lekker je eigen weg volgt. De botanische tuin is er trouwens niet enkel voor bezoekers. De planten worden dagelijks gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

1 Brookside, Cambridge

Foto: Derek Lee, CC BY 2.0

Cambridge University gezien vanaf het water

In een boot over het kanaal langs bezienswaardigheden glijden en voortgeduwd worden door de "kapitein" die op de achtersteven staat, alleen in Venetië? Nee hoor, dit kan ook in Cambridge! Daar kan je gaan punten op de rivier Cam. Je kan een boot - een punt - huren en hem zelf proberen te besturen (niet gemakkelijk!) of je langs bekende bezienswaardigheden als The Wren Library en Trinity College laten varen door een ervaren punter.

Scudamore's Punting Company, Granta Place, Mill Lane, Cambridge / Cambridge Chauffeur Punts, Silver Street, Cambridge / The Cambridge Punt Company, La Mimosa Pontoon, Thompsons Lane, Cambridge / Lets Go Punting, La Mimosa Landing Stage, Thompsons Lane, Cambridge

Foto: Letizia Barbi, CC BY-SA 2.0

Trinity College en Trinity Hall

Trinity College is een van de oudste colleges in Cambridge en telt verschillende tuinen die je kan bereiken via de toegangspoort op Trinity Lane. Vooral Fellow's Garden en Latham Lawn, gelegen aan de rivier Cam, zijn aangenaam om te vertoeven. Het Trinity Choir is een van de beste koren ter wereld en als je geluk hebt, kan je het gratis aan het werk zien in Cambridge. Leuk om weten: Sir Isaac Newton studeerde aan Trinity College.

Trinity College, Trinity Street, Cambridge

Foto: John Mason, CC BY 2.0

The Polar Museum

In The Polar Museum leer je alles over de koudste plekken op aarde: de Noordpool en de Zuidpool, maar ook Canada, Alaska en Groenland komen aan bod. Tentoonstellingen vertellen over expedities, het leven van de Inuits, pinguïns en ijsberen en waarom de polen zo belangrijk zijn voor onze leefwereld. Naast historische objecten vind je er ook door de polen geïnspireerde kunst en tijdelijke tentoonstellingen.

The Polar Museum, Lensfield Road, Cambridge

_Foto: christopher_brown, CC BY 2.0_