Genieten van het goede leven zit in het DNA van de Italianen en vakantiegangers hebben vooral in Toscane een culinair motief. Eindeloze wijnvelden, boerderijen, olijfboomgaarden en geurende velden vol kruiden domineren hier het uitzicht. Zorg daarom dat je genoeg ruimte in je koffer hebt, want bij een bezoek aan onderstaande adresjes is het lastig om met lege handen te vertrekken.

Lunchen in een olijfboomgaard

Bij de overheerlijke wijnboerderij Fattoria la Vialla, ten zuiden van Florence, kun je genieten van een lunch met huisgemaakte lekkernijen. Begin je bezoek met een korte rondleiding achter de schermen en neem daarna plaats aan de lange tafels in de schaduwrijke olijfboomgaard. Vergeet na afloop niet om een kleine omweg langs het winkeltje te maken voor een smakelijk souvenir: alle wijn, olijfolie, sauzen en broden zijn namelijk van biologische oorsprong en op de boerderij geproduceerd.

Via di Meliciano, 26, 52029 Castiglion Fibocchi AR, Italië

Foto: Stéphanie Versteeg

Logeren op een wijnboerderij

Als je jezelf het liefst elke vakantiedag omringt met lekker eten en de Toscaanse levensstijl, dan moet je blijven slapen bij Agriturismo Diacceroni, dat prachtig is gelegen in de heuvels nabij Pisa. Op deze typisch Italiaanse wijnboerderij wordt het boerenleven gecombineerd met het runnen van een bed and breakfast en krijg je een uniek kijkje in het leven op het platteland. In de keuken wordt gekookt met ingrediënten van eigen bodem en je kunt er genieten van wijnproeverijen en culinaire avonden.

Via della Bonifica, 156, 56037 Peccioli PI, Italië

Foto: Stéphanie Versteeg

Eet een broodje met een geschiedenis

Dat de piepkleine broodjeszaak I Due Fratellini tot grootse dingen in staat is, bewijzen de goedkeurende geluiden die weerklinken in een zijstraatje van Piazza della Signore in Florence. Hier worden al sinds 1875 de lekkerste broodjes van de stad gesmeerd en heb je niet alleen keus uit een lange lijst met belegde panini, ook de wijnkaart is aanzienlijk. Verwacht weinig poespas: zowel broodjes als wijn nuttig je op de stoep.

Via dei Cimatori, 38/red, 50122 Firenze, Italië

Foto: Pixabay

Bezoek de kleurrijke markthal

De overdekte markthal in de wijk San Lorenzo is een walhalla voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. Deze Mercato Centrale in hartje Florence is van maandag t/m zaterdag geopend en biedt onderdak aan kramen vol kleurrijke groenten en fruit, gedroogde vleeswaren en geurende broden. Op de bovenste verdieping zitten restaurants die koken met producten van de markt, maar je kan natuurlijk ook zelf inkopen doen voor een smaakvolle picknick.

Via dell'Ariento, 50123 Firenze, Italië

Foto: Stéphanie Versteeg

Geniet van het lekkerste ijs van heel Italië

Voor het lekkerste ijs van heel Italië zet je koers richting het stadje San Gimignano, waar ijsmaker Sergio zijn zaak Gelateria Dondoli runt. Zijn schepijs wordt al jaren op rij bekroond met de grootste en meest prestigieuze ijsprijzen, en voor een paar euro heb je een bakje met experimentele ijssmaken zoals saffraan met pijnboompitten, grapefruit met prosecco en framboos met rozemarijn. Neem de tijd, want je staat wel even in de rij.

Piazza Della Cisterna, 4, 53037 San Gimignano SI, Italië

Foto: Stéphanie Versteeg