De stad Granada roept beelden op van het Alhambra en andere invloeden van de Moorse cultuur, maar wist je dat er ook regelmatig stevig gefeest wordt? Naast een aantal belangrijke cultureel-religieuze festivals biedt Granada ook tal van evenementen voor wie vooral lekker van dans en muziek wil genieten.

Keuze te over op het Internationaal Festival van Muziek en Dans

In het begin van de zomer (in juni-juli) vindt op iconische plaatsen in Granada het Internationaal Festival van Muziek en Dans plaats. Het aanbod is erg uitgebreid, met onder andere ballet, wereldmuziek, symfonische orkesten en flamencodansers. Wie het festival bezoekt, kan plekken als het Alhambra, het Paleis van Koning Carlos V en de Generalife Tuinen op een unieke manier ontdekken. Het festival lokt ieder jaar drie weken lang zo'n 30.000 bezoekers naar Granada.

Foto: Pixabay

Ieder huisje zijn kruisje tijdens Cruces de Mayo

Begin mei vindt Cruces de Mayo of de "Kruisen van Mei" plaats. Allerlei verenigingen plaatsen dan een rijkelijk versierd kruis op een openbare plek in de stad als poging de geldprijs voor het mooiste kruis te winnen. Ze lokken publiek door muziek te spelen en flamenco te dansen, waardoor er vaak straatfeesten ontstaan die tot laat in de nacht duren. Het feest ontstond uit een gebruik waarbij kinderen in het begin van de 20e eeuw versierde kruisen op straat plaatsten in de hoop daarvoor een centje te krijgen.

Foto: Jose Mesa, CC BY 2.0

Een week lang feest tijdens Corpus Christi

Het Corpus Christifestival vindt ieder jaar plaats 60 dagen na Pasen en is het belangrijkste festival van Granada. Er wordt dan een hele week lang feest gevierd met flamenco, traditionele muziek, poppenshows en verschillende processies, waarvan de Tarasca op woensdag en de Corpus Christiprocessie op donderdag de belangrijkste zijn. Tijdens het festival is er ook een grote kermis met eet- en drankkraampjes en allerlei attracties. Het is de ideale plek om lokale gerechten te proeven.

Foto: Marianne Serra, CC BY 2.0

Swingende klanken tijdens Jazz Granada

Jazz Granada wordt al meer dan 30 jaar georganiseerd en is zo een echte veteraan in het Europese jazzfestivalcircuit. Het festival vindt meestal plaats in november. Je kan dan verschillende avonden lang grote nationale en internationale jazzartiesten aan het werk zien. Zo traden sterren als Miles Davis en Herbie Hancock er al op. Tegelijkertijd vinden er in verschillende clubs en bars in de stad jamsessies, miniconcerten en dansfeesten plaats.

Foto: Pixabay

Passie alom tijdens El Tango

Tijdens El Tango, begin maart, verandert Granada zes dagen lang in een dansfestijn. Liefhebbers van de dansstijl kunnen er naar dansshows en muziekoptredens verspreid over de stad. Het is ook mogelijk zelf een aantal danslessen mee te pikken, zowel voor beginners als voor gevorderden. En zelfs wanneer je gewoon over straat loopt kan je meegenieten van het festival, want ook in de open lucht zijn er op verschillende plekken demonstraties. Iedere dag wordt afgesloten met feestjes die tot in de vroege uurtjes duren.

Foto: Pixabay