In Leuven haal je als cultuurliefhebber je hart op bij UNESCO-Werelderfgoed, historische musea en hedendaagse kunstinitiatieven. Of je stedentrip pas geslaagd is als er een museum op het programma staat, of je de stad wilt verkennen op zoek naar street art, Leuven is een heerlijke stad om op cultuurjacht te gaan.

Kunst kijken in M-Museum

Het gebouw van M-Museum is al indrukwekkend, met de combinatie van historische panden en hedendaagse architectuur. Ook binnen kijk je je ogen uit, bij de zeldzame historische collectie, bij kunstwerken uit de 19de eeuw en hedendaagse kunstenaars. Combineer je bezoek zeker met de M-Schatkamer van Sint-Pieter. Hier bewonder je het Laatste Avondmaal van de bekende kunstenaar Dirk Bouts, of ontdek je de crypte van de oorspronkelijk Romaanse kerk.

M-Museum Leuven, L.Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven, België / Schatkamer van Sint-Pieter, Grote Markt, 3000 Leuven, België

_Foto: Aniek Rooderkerke_n

Beklim de toren van de Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek domineert met zijn toren de skyline van Leuven. Tijdens het beklimmen van de vijf verdiepingen kan je zo nu en dan even stilstaan om meer te weten te komen over de geschiedenis van de bibliotheek. Je moet er dus wat voor over hebben, maar eenmaal aangekomen op het balkon van de toren heb je een uniek uitzicht over de stad!

Universiteitsbibliotheek Leuven, Monseigneur Ladeuzeplein 21,3000 Leuven, België

Foto: Aniek Rooderkerken

Kijk je ogen uit bij het Leuvense Stadhuis

Het gotische Leuvense stadhuis is de trots van de stad. De eerste steen werd gelegd in 1439, maar pas sinds 1850 verfraaien de 236 beelden het stadhuis. Leuvense geleerden, kunstenaars en patroonheiligen zijn in steen vereeuwigd. De hele gevel is ermee gedecoreerd. Niet vreemd dat dit bijzondere gebouw een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld is!

Stadhuis van Leuven, Grote Markt 9, Leuven, België

Foto: Aniek Rooderkerken

Van elektriciteitskast tot canvas

In het Leuvense Stadspark zijn 23 elektriciteitsbakken verheven tot kunst. Leuvense kunstenaars als Vera DinDin en Tom Cech gebruikten de grijze kasten als canvas en lieten hun creativiteit de vrije loop in kleurrijke schilderingen. Wandelend door het groene stadspark loop je vanaf het Herbert Hooverplein het speciale KUNSTBAKKEN-parcours. Kijk je ogen uit en houd je camera in de aanslag!

Herbert Hooverplein, Leuven, België

Foto: Aniek Rooderkerken

Groot Begijnhof

In deze 'stad binnen een stad' woonden ooit honderden ongehuwde vrome vrouwen samen. Tegenwoordig is de wijk bezit van de universiteit en is het het domein van studenten en professoren. Wandelend door het Groot Begijnhof proef je de sfeer van vervlogen tijden. Het is een aaneenschakeling van pittoreske straatjes en pleintjes, tuinen en parkjes. Het één is nog fotogenieker dan de ander. Sinds 1998 staat het Begijnhof zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Groot Begijnhof, Schapenstraat, Leuven, België

Foto: Aniek Rooderkerken